Az adókat is csökkentik akkor ugye?! Kivonul az egészségügyből az állam

Az állam kivonul az egészségügyből, de nem baj, mert majd mindenki félretesz az önellátásra… Az ember keze ökölbe szorul, hiszen a fizetésünket kapásból 30-40%-al megvágják az adók, köztük a súlyos egészségügyi hozzájárulások, TB-díjak, aztán a leadózott jövedelmünkből tovább adózunk minimum 27%-ot, amikor bármit vásárlunk. Ha kiszámolnánk, akkor kijönne, hogy fizetésünk minimum 60%-a elmegy adókra. Cserébe annyi volna az elvárás az állam felé, hogy megszervezze például az egészségügyet, és más állami feladatokat. Vagy ne szedjenek csak egy minimális adót a minimum szolgáltatásokra…

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az állam fokozatosan kivonul az egészségügy területéről, a kormányzat lépéseiből az rajzolódik ki, hogy az ellátásban a magánellátóknak nagyon fontos szerepük lesz – mondta a hvg360-nak adott nagyinterjúban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Álmos Péter szerint a pénzhiány miatt a megelőzhető, elkerülhető halálozások, illetve az alapvető egészségügyi mutatókban is az utolsó között van Magyarország az EU-ban.

Az ellátás színvonala sokat romlott az elmúlt 5-10 évben, az emberek egészségügybe vetett bizalma csökkent. Ez főleg az állami szektort érinti, hiába tesznek meg kollégái mindent, ha más a valóság, mint a szakmai optimum.

Az állam lakosonként az uniós átlag felét, 1200-1300 eurót fordítja egészségügyre az OECD statisztika szerint. Ez a fő oka annak, hogy egyre nőnek a várólisták és a kórházi adósság.

Ha az állam csak ennyit költ, a lakosságnak alacsonyabb színvonalú ellátással kell beérnie, mert az egészségügy nemzetközi piacon mozog, érdemben csak a béreken lehet spórolni. Álmos Péter szerint a kormányzati kommunikáció dacára érzékelhető az állam kivonulása az egészségügyből, miközben az elmúlt négy évben jelentősen megnőtt a magánszektor aránya. A kamarai elnök egyetért Orbán Viktorral, aki év végi sajtótájékoztatón katyvasznak nevezte az egészségügyi rendszert, ám jelezte, nem tudják pontosan, miként vágna rendet a kormány.

Álmos Péter szerint fel kell készülni az öngondoskodásra

A jelenlegi lépések olyan irányba mutatnak, hogy azt gondolom, aki megteheti, különítsen el az egészségügyi ellátására is egy összeget. Ugyanúgy, ahogy nyugdíjra vagy a gyerek oktatására, amit sokan az állami rendszeren kívül oldanak meg – mondta pofátlanul, mintha az embereknek csak úgy lennének átcsoportosítható milliói.

A MOK elnöke szerint egy jól működő rendszerben szerepelhet együtt a magán és állami ellátás is, erre vannak nemzetközi példák, de a kormánynak alaposan át kell gondolnia, milyen irányba akarja fejleszteni az egészségügyet, hogy osztja be a szűkös humánerőforrást.

Egy egészségügyi reform hosszú idő, nem hiszem, hogy rohanni kellene, az viszont szerencsésebb lenne, ha az egészségügyben dolgozók nemcsak utasok lennének a hajón, hanem tudnák is, hogy hova tartanak. Ahogy ez mindenki másnak is érdeke lenne – mondta Álmos Péter.

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Jól működik az állam: vidékről vezénylik Budapestre a mentőket