Hosszan tartó tűzszünet jöhet Gázában?

A mai napon kiderül, hogy az elkövetkezendő két hónapban mi lesz Gáza sorsa. Tűzszünet, vagy folytatódnak a bombázások? 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Sajtóértesülések szerint hamarosan megállapodás születhet a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásáról. Az amerikai tárgyalók Izrael és a Hamász javaslatai alapján kidolgoztak egy tervezetet, amelyet a mai napon Párizsban vitatnak meg – írja a New York Times amerikai kormányzati körökre hivatkozva.

A megállapodás értelmében a Hamász több mint 100 túszt engedne szabadon, cserébe Izrael mintegy két hónapra beszüneteti katonai műveleteit a Gázai övezetben. Becslések szerint a szabadságharcosok által október 7-én mintegy 240 túszul ejtett közül nagyjából 130-an lehetnek továbbra is a Hamász fogságában.

A novemberi hétnapos tűzszünethez képest, amelynek során izraeli túszokat és Izraelben bebörtönzött palesztinokat engedtek szabadon, most jóval hosszabb időre függesztenék fel a Gázai övezet bombázását.

Két szakasz, “óvatos optimizmus”

A Times azt írja, a megállapodás értelmében előbb 30 napra szüntetnék be a harcokat, ez alatt az idő alatt a Hamásznak szabadon kell engednie a női, idős és sebesült túszokat.

Ezalatt az idő alatt tárgyalnak a felek a második szakaszról, amelyben a túszul ejtett izraeli férfiakat és katonákat további 30 napos tűzszünetért cserébe szabadon engednék.

A tárgyaló felek “óvatosan optimisták” – fogalmaz a Times. Joe Biden amerikai elnök William Burnst, a CIA vezetőjét küldte Párizsba a vasárnap Izrael, Egyiptom és Katar képviselőivel folytatott tárgyalásokra. Vannak azonban még tisztázatlan pontok, például, hogy hány bebörtönzött palesztint kell Izraelnek szabadon engednie.

Az amerikai kormánytisztviselők reményei szerint Izrael nem fogja ugyanúgy folytatni a harcokat a két hónapos tűzszünet után.

A Gázai övezet déli részén zajló heves harcok miatt egyre nagyobb a nemzetközi nyomás Izraelen, hogy a Hamász elleni katonai művelet során nagyobb figyelmet fordítson a polgári lakosságra, még a szoros szövetségesek részéről is. Annalena Baerbock német külügyminiszter (Zöldek) például nemrég önmérsékletre szólította fel Izraelt.

Mindeközben a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) a népirtás megakadályozására kötelezte Izraelt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az ENSZ utasítaná Izraelt a gázai offenzíva leállítására?

Izrael állandó katonai bázisokat tervez a Gázai övezetben

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)