A Nemzetközi Bíróság szerint Izraelnek lépéseket kell tennie Gázában a népirtás megelőzésének érdekében

Döntéseket hozott a mai napon a Nemzetközi Bíróság. Nem rendeltek el tűzszünetet, de igazából eszközük se lenne rá, hogy betartassák Izraellel. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Nemzetközi Bíróság pénteken felszólította Izraelt, hogy tegyen lépéseket a népirtás megakadályozása érdekében – miközben háborút folytat a Hamász ellen a Gázai övezetben -, de nem szólított fel azonnali tűzszünetre – írja a Reuters.

A Bíróság a Dél-Afrika által indított ügyben hozott ítéletében azt állapította meg, hogy Izraelnek biztosítania kell, hogy erői ne kövessenek el népirtást, és intézkedéseket kell hoznia az enklávéban élő palesztin civilek humanitárius helyzetének javítása érdekében.

Az ítéletben a Nemzetközi Bíróság (ICJ) 17 bírája közül 15 a sürgősségi intézkedések mellett szavazott, amelyek a dél-afrikai kérés nagy részét lefedték, azzal a figyelemre méltó kivétellel, hogy nem rendeltek el azonnali tűzszünetet.

Izrael katonai művelete a sűrűn lakott enklávé nagy részét elpusztította, és a gázai egészségügyi hatóságok szerint közel négy hónap alatt több mint 25 000 palesztint ölt meg.

A Bíróság közölte, hogy “komolyan aggódik” a gázai túszok sorsa miatt, és felszólította a Hamászt és más fegyveres csoportokat, hogy azonnal és feltételek nélkül engedjék szabadon őket.

A palesztinok által üdvözölt ítélet azonban továbbra is kínos lesz Izrael és legközelebbi szövetségesei, köztük az Egyesült Államok számára.

Izrael azt kérte a bíróságtól, hogy utasítsa el az ügyet, mondván, hogy tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és joga van megvédeni magát.

“Izrael államnak (…) minden tőle telhető intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza a népirtásról szóló egyezmény II. cikkének hatálya alá tartozó valamennyi cselekmény elkövetését”

– mondta a Bíróság.

Izraelnek egy hónapon belül jelentést kell tennie arról, hogy milyen lépéseket tesz, mondta a Bíróság.

Bár a Nemzetközi Bíróság döntései véglegesek és fellebbezhetetlenek, nincs módjuk a végrehajtásukra.

A Bíróság egyelőre nem döntött a Dél-Afrika által indított ügy lényegéről – arról, hogy történt-e népirtás a Gázai övezetben. Elismerte azonban a gázai palesztinok jogát a népirtással szembeni védelemhez.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Szuezi-csatorna alternatívája központi szerepet játszik Izrael palesztinok elleni népirtásában

Izrael állandó katonai bázisokat tervez a Gázai övezetben

(Middle East Monitor nyomán Szent Korona Rádió)