Egyre valószínűbb a bíróság szerint is, hogy a francia cementgyártó cég “üzleti kapcsolatban” állt az ISIS-szal

Franciaország legfelsőbb bírósága kedden elutasította a Lafarge francia cementgyártó cég kérelmét, hogy ejtsék az emberiség elleni bűncselekményekben való bűnrészesség vádját. A vállalatot 2018-ban vádolták meg, amiért terrorista szervezeteket, többek között az Iszlám Államot pénzelték. Még aggasztóbbá teszi az esetet, hogy, mint kiderült a francia hírszerzés is tudott a simliskedésről.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az ítélet a vállalat 2011-ben kitört, szíriai háborút követő tevékenységükkel kapcsolatos vizsgálathoz kapcsolódott. A döntés, amely megerősíti az elsőfokú bíróság korábbi ítéletét, nem minősül bűnösséget megállapító ítéletnek, ez a határozat csupán lehetővé teszi a vállalat esetleges büntetőjogi felelősségének széles körű vizsgálatát, különösen az emberiség elleni bűncselekmények jelentős vádjai tekintetében.

A vállalat részben győzelmet aratott, amikor a bíróság elutasította az alkalmazottai életének veszélyeztetésével kapcsolatos vádjait.

A Reuters szerint a nyomozás lezárásának időpontja továbbra is bizonytalan, és még nem dőlt el, hogy az ügyészek végül úgy döntenek-e, hogy az ügyet bíróság elé viszik.

“Emberiség elleni bűncselekmények” vádja

2018 júniusában a Lafarge-ot emberiség elleni bűncselekményekben való bűnrészességgel és terrorista szervezet finanszírozásával vádolták meg a szíriai militáns csoportoknak történt kifizetései miatt.

Egy fellebbviteli bíróság azonban 2019 novemberében ejtette a vádat, miután megállapította, hogy négy jogvédő szervezet – a Sherpa, az Európai Alkotmányjogi és Emberi Jogi Központ (ECCHR), a Chredo és a Life for Paris – nem léphet fel felperesként az ügyben.

A Sherpa és az ECCHR a semmítőszékhez fordult, hogy a “bűnrészesség emberiség elleni bűncselekményekben” vádakat helyezzék vissza.

A cementóriást azzal vádolják, hogy fegyveres csoportoknak, köztük az Iszlám Államnak is dollármilliókat fizetett közvetítőkön keresztül, hogy a szíriai Dzsalabiya-ban lévő gyárukat nyitva tartsák. Azzal is gyanúsítják őket, hogy cementet adtak el a gyárból az ISIS-nek és, hogy veszélyeztették alkalmazottjaikat az észak-szíriai Manbidzs és Rakká között fekvő Dzsalabíjában.

A Lafarge többször tagadta, hogy felelős lenne a szíriai militáns csoportoknak történt kifizetésekért.

2021 júliusában egy bizalmas kormányzati dokumentumra hivatkozó híradásból kiderült, hogy a francia hírszerzés tisztviselői tudtak a cementgyártó Lafarge és az ISIS közötti megállapodásról.

A Liberation című francia napilap által közzétett jelentésből kiderül, hogy

az állam “jól ismerte azokat a feltételeket, amelyek mellett a Lafarge fenntartotta tevékenységét Szíriában, az Iszlám Állam által részben elfoglalt területen”.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Közéleti homokozó: a francia miniszterelnök kinevezte a “férjét” külügyminiszternek

Hamász = ISIS? Vagy több a különbség mint a hasonlóság?

(Middle East Eye – Szent Korona Rádió)