Közéleti homokozó: a francia miniszterelnök kinevezte a “férjét” külügyminiszternek

Gabriel Attal francia miniszterelnök csütörtökön férjét, Stephane Sejourne-t nevezte ki külügyminiszterré, néhány nappal azután, hogy ő maga lett az első homoszexuális “férfi”, aki ezt a tisztséget betölti.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Sejourne, aki Emmanuel Macron elnök Renaissance nevű politikai pártját és az Európai Parlament Renew képviselőcsoportját is vezeti, Catherine Colonna-t váltja a kabinet átalakítása során, amely Elisabeth Borne korábbi miniszterelnök hétfői lemondását követte.

A 38 éves korábbi kormányfő Macron gazdasági és pénzügyminisztersége óta tanácsokat adott Macronnak, 2014-ben csatlakozott a csapatához, és 2017-es elnökké választása alatt is mellette maradt.

Macron kedden nevezte ki Attalt Borne helyére, ezzel ő lett Franciaország eddigi legfiatalabb és egyben első deviáns miniszterelnöke. Korábban oktatási miniszter volt. Attal 2018-ban 10 hónapig volt Macron pártjának, az akkori La Republique en Marche nevű pártnak a szóvivője, miután két évvel korábban kilépett a Szocialista Pártból, hogy támogassa az akkori jelöltet az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben.

Attal és Sejourne 2017-ben polgári házasságkötéssel tette “hivatalossá” kapcsolatát, és a következő évben hozták nyilvánosságra, amikor Attal közölte, hogy homoszexuális. Októberben Attal a hatóságokhoz benyújtott, összeférhetetlenségről szóló hivatalos nyilatkozatában azt állította, hogy nincs partnere, bár a pár nyilvánosan soha nem szakított.

A kinevezésről szóló legtöbb francia médiabeszámoló gondosan kerülte Sejourne és Attal élettársi kapcsolatának megemlítését.

Macron kabinetjének további tagjai közé tartozik Rachida Dati volt igazságügyi miniszter kulturális miniszterként. A konzervatív Les Republicains párt egykori képviselője ellen 2021 óta hivatalos vizsgálat folyik korrupció miatt, bár tagadta a vádakat. Datit azzal vádolják, hogy három év alatt 900 ezer eurót kapott az Európai Parlamentben folytatott lobbizásért a Renault autógyártótól, miközben még EP-képviselőként tevékenykedett.

Borne lemondó levele arra utalt, hogy nem önszántából mondott le, Macron “akaratára” hivatkozva, hogy “új miniszterelnököt nevezzen ki” – írja az Associated Press hírügynökség. Távozására hetekkel azután került sor, hogy Macron elfogadott egy ellentmondásos bevándorlási törvényt, amely megerősíti a kormány lehetőségét a külföldiek kitoloncolására. Miután tavaly elvesztette parlamenti többségét, Macron centrista pártja kénytelen volt a Köztársaságiakkal szövetkezni az intézkedés elfogadása érdekében, ami még inkább elmozdította a közvéleményt a kormány ellen, amely már így is rendkívül népszerűtlen volt, miután a tavalyi nyugdíjreform a francia választók többsége által nem demokratikusnak tartott módon megemelte a nyugdíjkorhatárt, ami hetekig tartó tüntetéseket váltott ki.

A csütörtöki kabinetátalakításról sokan úgy számoltak be, hogy az elnök ezzel próbálja megmenteni kormánya egyre csökkenő hitelét. Bár az alkotmány értelmében 2027-ben nem indulhat egy harmadik ciklusra, idén európai parlamenti választásokat tartanak, és a pártja várhatóan több helyet veszít, hacsak a közvélemény nem változik kedvezően a számára.

(Orosz Hírek)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

 

Melegszik a helyzet Franciaországban – Buzeráns a kormány élén

A bűnöző migránsok helyett a francia hazafiakat tartóztatták le

Franciaország csendben halad a „preventív diktatúra” felé