Ismételten forrósodik a hangulat Tajvan körül

Újévkor a kínai elnök bejelentette, hogy Kína egyesülni fog, tehát a kommunista hatalomátvétel után az amerikai érdekszférához menekülő Tajvan nem maradhat különálló állam. Most a lezajlott szigetországi választások után – legalábbis szavakban – tovább fokozódik a helyzet. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltjének győzelme után Kína ismételten közölte, hogy nem fogja eltűrni a “szakadár tevékenységeket” Tajvanon.

A szombati elnökválasztáson a kormánypárt jelöltje, a buzifelvonulások résztvevője, Laj Csing-Tö leköszönő alelnök győzött a szavazatok 40,1 százalékával, 71,9 százalékos részvételi arány mellett.

“Határozottan ellenezzük a Tajvan függetlenségét és egy külföldi beavatkozást célzó szakadár tevékenységeket” – figyelmeztetett Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője.

“Továbbra is az az álláspontunk, hogy a tajvani kérdés megoldása és a nemzeti újraegyesítés továbbra is észszerű, és az eltökéltségünk sziklaszilárdságú” – szögezte le Csen.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Kína együttműködik a tajvani fontos politikai pártokkal, szervezetekkel és a néppel, hogy élénkítse a kereskedelmet és az együttműködést, és előrevigye a Tajvani-szoroson átívelő kapcsolatok békés fejlődését, csakúgy, mint a nemzeti újraegyesítés ügyét.

Joe Biden amerikai elnök Laj Csing-tö megválasztása után a Fehér Házból távozva újságírók előtt leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét. Órákkal a szavazás megkezdése előtt az Egyesült Államok figyelmeztetett: elfogadhatatlan, hogy “bármelyik” ország beavatkozzon a választásba.

Washington bár hivatalosan nem ismeri el Tajvant államként és a Kínai Népköztársaság kormányát tekinti az egyetlen legitim kormánynak, Tajpej legnagyobb támogatója, és jelentős katonai segítséget nyújt a szigetnek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter gratulált Laj Csing-tönek és a tajvaniaknak a “szilárd demokratikus rendszerükhöz”. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok “eltökélt a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának fenntartására, a nézetkülönbségek békés, kényszerítés és nyomásgyakorlás nélküli megoldására”.

Hozzátette: az Egyesült Államok együtt kíván működni Lajjal és valamennyi tajvani párt vezetőjével az “egy Kína” politikájával egybehangzó, “hosszú távú” nem hivatalos kapcsolataik fejlesztése érdekében.

Kamikava Jokó japán külügyminiszter üdvözölte megválasztása alkalmából Laj Csing-töt, és reményét fejezte ki, hogy a Tajvannal kapcsolatos kérdéseket “békésen, párbeszéd útján” oldják meg. Japán azt várja – mondta -, hogy Tajvan továbbra is hozzájárul a térség békéjéhez és stabilitásához.

Oroszország is megszólalt a választások után, s kijelentették, hogy Tajvan Kína részének tekintik: “Az orosz fél elismeri, hogy a világon csak egyetlen Kína létezik, a Kínai Népköztársaság kormánya az egyetlen legitim kormány, amely egész Kínát képviseli, Tajvan pedig Kína szerves része. Az orosz fél ellenzi Tajvan függetlenségének bármilyen formáját. Felszólítunk minden külső erőt, hogy tartózkodjon a regionális stabilitást és a nemzetközi biztonságot aláásó provokatív akcióktól” – közölte Zaharova.

A szóvivő rámutatott, hogy Oroszország támogatja Kínának az állami szuverenitása és területi integritása védelmében tett lépéseit.
“Álláspontunk szerint a Tajvani-szoros két oldala közötti kapcsolatok tisztán Kína belügyét képezik.

Egyes országoknak arra irányuló kísérletei, hogy a tajvani választásokat Pekingre történő nyomásgyakorlásra és a szoros helyzetének megingatására használják fel, kontraproduktívak, és széles körű elítélést érdemelnek a nemzetközi közösség részéről” – hangzik a külügyi szóvivő állásfoglalása.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Versenyfutás Tajvanért – A távol-keleti konfliktus lehetséges vetületei

(Orientalista nyomán Szent Korona Rádió)