Légicsapásokat hajtott végre Jemenre az USA és az Egyesült Királyság (frissül)

Az USA közlése szerint 60 célpontot támadtak, 16 helyszínen. A csapásokat vadászbombázók és Tomahawk rakétákkal hajtották végre. A jemeni húszik fenyegetőznek egy háború kirobbantásával, USA-ban tüntetnek Jemen mellett. A nyugati csapások várhatóak voltak, miután a húszik folyamatosan tűz alá vették az izraeli(nek tartott) hajókat a Vörös-tengeren.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a jemeni helyzettel
(és minden mással)

2024.01.12: 21:05  Kilőttek az olajárak

A BBC arról számolt be, hogy a csapás után nagyjából 4 százalékkal nőtt az olaj ára a világpiacon. A Brent-nyersolaj ára – az idei évben először – meghaladta a 80 dollárt. Hozzátették,

NINCS KIZÁRVA, HOGY ENNÉL IS NAGYOBB MÉRTÉKŰ LEHET AZ EMELKEDÉS, HA A HELYZET VÁLTOZATLAN MARAD.

A BBC értesülése szerint a brit pénzügyminisztérium több forgatókönyvet is készített. Ezek egyike szerint ha a szállítmányozás még jobban veszélybe kerülne a vörös-tengeri konfliktus miatt, akkor az újabb „energiasokkot” eredményezne. Ennek következtében a nyersolaj hordókénti ára több mint 10 dollárral nőhetne, a földgázé pedig 25 százalékkal megemelkedhetne.

2024.01.12. 21:00 Leálló autógyárak

A Tesla és a Volvo Cars autógyártó cégek ideiglenesen leállítják európai üzemeiket, miután a vörös-tengeri támadások miatt nem érkeznek meg a szállítmányok, és így alkatrészhiányban szenvednek – írta a Reuters.

2024.01.12. 20:59 A debil Pentagon szerint ennek semmi köze Gázához

CNN beszámolója szerint az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma már pénteken szankciókat léptetett életbe két vállalat ellen, amelyek Iránnak szállítanak katonai eszközöket (és ezzel közvetve a húszik felfegyverzését segítik). A lépések a hongkongi székhelyű Cielo Maritime Ltd-t, valamint az Emírségekben bejegyzett Global Tech Marine Services Inc-t érintik.

Eközben a Pentagon szóvivője még korábban azt közölte, hogy szerintük a mostani csapásoknak semmi köze nincs a gázai konfliktushoz. Patrick Ryder dandártábornok a BBC szerint azt mondta, el kell különíteni egymástól a két konfliktust, mivel a húszik „több mint 50 ország” nemzetközi kereskedelmét veszélyeztetik.

2024.01.12. 20:26 Jordánia jól összefoglalta a helyzetet

Az izraeli „háborús bűnök” a felelősek a megnövekedett regionális feszültségért és a Vörös-tengeri térségben tapasztalható erőszakért, amely szélesebb körű háború kirobbanásával fenyeget a Közel-Keleten – jelentette ki pénteken Ajmán Szafadi, Jordánia külügyminisztere.

Izrael, amely október óta harcol a Hamász ellen a Gázai övezetben, tagadja, hogy háborús bűncselekményeket követett volna el.

A jordániai külügyminiszter az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által a jemeni húszi lázadók állásaira éjszaka mért légicsapások után közölte, hogy a nemzetközi közösség nem tett semmit a palesztinok elleni izraeli “agresszió” megállítása érdekében, ez pedig veszélyezteti a régió biztonságát.

A Gáza elleni izraeli agresszió, a palesztinok ellen folyamatosan elkövetett háborús bűnök és a nemzetközi jog büntetlen megsértése a felelős a térségben egyre növekvő feszültségekért – jelentette ki Szafadi. A külügyminiszter szerint a régió stabilitása és biztonsága szorosan kapcsolódik egymáshoz.

A nemzetközi közösség humanitárius, erkölcsi, jogi és biztonsági válaszút előtt áll. Vagy vállalja a felelősséget, véget vet Izrael agressziójának és megvédi a civileket, vagy hagyja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és szélsőséges minisztereinek, hogy egy olyan regionális háborúba rángassanak minket, amely a világbékét fenyegeti – mondta a jordániai külügyminiszter.

2024.01.12. 20:24 Erdogan kiállt a húszik mellett

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke azt mondta, hogy a jemeni hútikra mért brit légicsapások aránytalanok voltak, és Nagy-Britannia vérfürdőt szeretne csinálni a Vörös-tengerből. Izrael ugyanezt teszi Palesztinával.”

“Jelenleg számos csatornán keresztül kapjuk a híreket. És különböző csatornákon keresztül értesülünk arról, hogy a Hutik sikeres válaszlépéseket tesznek” – tette hozzá.

2024.01.12. 14:48 Donald Trump szerint ez őrültség volt

“Biden nemcsak hülye és alkalmatlan, de szerintem teljesen őrült is. Egy tomboló őrült, aki rendkívül veszélyes a határok megnyitásával, és aki belpolitikai fegyverként használja a szövetségi ügynökségeket. Ő egy katasztrófa, amely a pokolba vezeti hazánkat. Miatta kezdődik a harmadik világháború. Ok nélkül.”

Persze, Trumpot se kell félteni, hiszen Kászim Szulejmánit ő gyilkoltatta meg, illetve Jeruzsálemet ő próbálta elismertetni Izrael fővárosaként, ami szintén doppingolóan hatott a közel-keleti konfliktusok véráramára.

2024.01.12. 14:40 Közzétett felvétel egy csapásról, valami megsemmisült


2024.01.12. 12:20 A húszik folytatják!

Semmivel nem lehet igazolni az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Jemen elleni támadását, a húszik pedig folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat – jelentette ki pénteken Mohammed Abdusszalám, a húszi vezetés szóvivője. A húszik azt közölték, hogy csapások érték a fővárost, Szanaát, továbbá az északnyugati Szaada, illetve a Vörös-tenger mentén lévő Hodeida tartományt.

Mohammed Ali al-Húszi, a húszi legfelsőbb politikai tanács egyik tagja barbárnak minősítette a műveletet.

2024.01.12. 11:35
Az oroszok szerint a nemzetközi joggal szembemegy a csapássorozat

Marija Zaharova a Telegram-csatornáján pénteken azt írta, hogy “a Jemen elleni amerikai légicsapások újabb példáját jelentik annak, ahogy az angolszászok kiforgatják az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a nemzetközi jogot, hogy kiélezzék a helyzetet a térségben saját destruktív céljaik érdekében”. Oroszország állandó ENSZ-képviselete a Telegram-csatornáján közölte, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa pénteken két ülést tart közel-keleti kérdésekben: egyet a Gázai övezetben kialakult helyzet, másikat pedig – orosz kezdeményezésre – a Jemen elleni amerikai és brit csapások ügyében.

Rishi Sunak szerint jogos

A műveletet Rishi Sunak brit miniszterelnök azzal indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

2024.01.12. 09:28
A Hezbollah és a Hamász reakciója

“Határozottan elítéljük a Jemen elleni kirívó amerikai-brit agressziót, és felelőssé tesszük őket a térség biztonságát érintő következményekért. Washingtonnak és Londonnak tiszteletben kell tartania azon arab országok szuverenitását, amelyek nem nézik karba tett kézzel a cionista bűnöket” – írta közleményében a Hamász.

“Elítéljük a Jemen biztonsága és szuverenitása, valamint a palesztinokat támogató tiszteletreméltó emberek elleni támadásokat, akik minden tőlük telhetőt megtesznek Gáza ostromának megtörésére. Az agresszió ismét megmutatja, hogy az Egyesült Államok teljes értékű partner a gázai és a térségbeli mészárlásban, támogatja azt, és megtámadja azokat, akik a palesztin nép mellett állnak. Üdvözöljük Jement és népét, és megerősítjük, hogy a támadások nem gyengítik, hanem erősítik őket, és továbbra is támogatni fogják a palesztin népet” – jelentette be a Hezbollah.

2024.01.12. 09:05 – Az olaj ára felfelé tartott enélkül is. Vajon hova lövi ki az újabb konfliktus az árakat?

2024.01.12. 08:45 – Az Egyesült Királyság akciórádiusza

Jelentések szerint a RAF (Royal Air Force) a ciprusi Akrotiri Légi Bázisról hajtotta végre csapásait. Egy Airbus A330 MRT többcélú tankergép biztosít légi utántöltést az Eurofighter Typhoonoknak.

2024.01.12. 08:40 Nemzetközi visszhangok és résztvevők

Omán lezárta légterét a katonai akció előtt, míg Szaúd-Arábia átengedi a nyugati vadászgépeket.

Oroszország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

Joe Biden kiemelte, hogy a csapásokban Nagy-Britannián és az USA-n kívül részt vett még: Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia és Hollandia.

2024.01.12. 08:26. TÉRKÉPEK
A húszik ballisztikus rakétáinak hatósugara és a légicsapások helyszínei

2024.01.12. 8:24
A légicsapások képei és tüntetések Washington

2024.01.12. 06:45
Az első képsorok a légicsapásokról

A húszik november óta a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán, a Vörös-tengeren drónokkal és rakétákkal támadják az cionistákhoz köthető hajókat. Haragjukat az váltotta ki, hogy Izrael módszeresen elkezdte irtani a palesztinokat. Mint ismeretes, a jemeni húszik (ami nem egy népcsoport, hanem a vezetőjük után nevezték el így őket) polgárháborúban vették át az ország közel felének irányítását. Azóta Szaúd-Arábiával is tűzszünetet kötöttek. Muszlimok, siíták és Irán támogatását élvezik.

(Szent Korona Rádió)

 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07