Kutatás bizonyította: nem egészségesebbek a vegán verziók, mint a húsos ételek

Egy nemzetközi kutatásból derült ki, hogy a gyorséttermekben kapható, húsos ételek alternatívájaként forgalmazott vegán termékek semmivel sem egészségesebbek, mint hagyományos társaik, sőt, kevesebb nátriumot és fehérjét, de több szénhidrátot és cukrot tartalmaznak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Egy öt országra kiterjedő kutatásból kiderült, hogy a növényi alapú szendvicsek, saláták és pizzák nem egészségesebbek, mint a húsos változatok.

A kutatók öt ország 50 gyorsétteremláncának 1868 különféle ételét elemezték. A szakértők adatokat gyűjtöttek az egyes ételek kalóriatartalmáról, az allergének jelenlétéről, valamint a tápanyagok, rostok és só mennyiségéről.

Az eredetileg a Nutrition című folyóiratban közzétett eredményeikből kiderült, hogy a növényi alapú ételekben kevesebb fehérje és nátrium, valamint több szénhidrát és cukor volt, mint a hús alapú ételekben.

Ráadásul a tanulmány szerint a vegán gyorséttermi ételek kalóriából sem tartalmaznak kevesebbet, mint hagyományos társaik.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy az eredmények elsősorban a gyorséttermi ételekre vonatkoznak, így ott fokozott óvatosságot tanácsolnak a vásárlók számára:

„Különösen fontos a tájékozott élelmiszer-választás, főként a gyorséttermi ételek fogyasztása során és akkor, ha valaki olyan anyagcserezavarban szenved, mint a 2-es típusú cukorbetegség”

– írja a kutatásról készült összefoglaló, amely a brit lap szerint „leleplezi azt az illúziót, hogy a népszerű gyorséttermi ételek növényi alapú alternatívái automatikusan egészségesebb választást jelentenek.

A kutatás azt is megállapította, hogy a húst tartalmazó ételek nagyobb valószínűséggel tartalmaztak olyan allergéneket, mint a tejtermékek, tojás, hal, kagyló és mustár, míg a növényi alapú ételek esetében a kockázatos adalékok között nagyobb valószínűséggel szerepel szezám, magvak és diófélék.

Tovább terjed a vegán őrület, Oslóban már nem szolgálnak fel húst az óvodásoknak.

Halálba éheztette magát a vegán influenszer?

(ATV – Szent Korona Rádió)