Tovább terjed a vegán őrület, Oslóban már nem szolgálnak fel húst az óvodásoknak.

A norvég fővárosban, Oslóban a húsfogyasztást a felére akarják csökkenteni. Mindezt azzal az indokkal, hogy állítólag ez az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb éghajlatvédelmi intézkedés. De nem mindenki örül a döntésnek.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Csütörtökön az oslói városi tanács úgy döntött, hogy az óvodákban és a délutáni iskolákban nem fognak húst és húskészítményeket felszolgálni. Az önkormányzat úgy véli, hogy sok gyerek nem eszik elég gyümölcsöt és zöldséget, így az intézkedés célja az egészségesebb táplálkozás biztosítása.

“Tudjuk, hogy egy kicsit kevesebb húst enni az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb éghajlatvédelmi intézkedés” – mondta Einar Wilhelmsen zöldpárti pénzügyminiszter.

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy nem lesz tilos otthonról húsételeket behozni az intézményekbe.

A terv az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó intézkedéseket is tartalmaz. Túl sok élelmiszert használunk fel – mondja Wilhelmsen.

Amellett, hogy az óvodákból és a délutáni iskolákból eltávolítják a húst, minden önkormányzati étkezdében legalább heti három húsmentes napot fognak beiktatni. Az önkormányzati idősotthonok azonban egyenlőre mentesülnek az új szabályok alól.

A Pénzügyi Tanács hozzáteszi, hogy a norvég egészségügyi igazgatóság azt javasolja, hogy a különböző kulturális hátterű gyerekeket ellátó óvodákban vegetáriánus ételeket szolgáljanak fel.

Ez szociálisabb és befogadóbb. Akkor mindenki ugyanazt eheti– mondja Einar Wilhelmsen.

A Progresszív Párt ugyanakkor el akarja törölni a húsfogyasztás felére csökkentésének célját. “A húsalapú étkezés megszüntetése paternalista politika, amit a Szabadságpárt ellenez” – mondja Ingeborg Bjornevik újonnan megválasztott tanácsos, aki arra is rámutatott, hogy a hús része a nemzeti tanácsok által ajánlott étrendnek.

Az oslói választók az idei választásokon megmutatták, hogy elegük van a Zöld Párt reménytelen, valós hatás nélküli klímavédelmi intézkedéseiből. Nagyon bízom abban, hogy a többi jobbközép párt is támogatni fog minket – tette hozzá Bjornevik.

Halálba éheztette magát a vegán influenszer?

Megjelentek Magyarországon is az elmeháborodott vegánok, akik a tehenek megerőszakolása ellen küzdenek

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)