Ukrajnából akartak rakétát venni az Iszlám Állam tagjai

Az Iszlám Állam tagjai szilveszterkor Bécsben és Kölnben terveztek merényleteket végrehajtani, ehhez Ukrajnából akartak vállról indítható Stringer rakétákat venni. A terroristákat egy menekültközpontban kapták el, ez alapján menekültként érkeztek Európába. Ismét bebizonyosodtak azok az állítások, amiket a radikális jobboldal már évek óta mond.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Karácsonykor az osztrák, a német és a spanyol hatóságok információkat kaptak arról, hogy egy terrorszervezet, az Iszlám Állam afgán ága (ISPK) több támadást tervez Európában az ünnepi időszakban. Az üggyel összefüggésben több embert letartóztattak, a terrorakciókra pedig nem került sor.

Ezzel kapcsolatban az osztrák Exxpress közölt újabb részleteket hatósági forrásokra hivatkozva. Mint írták, Bécsben – egész pontosan az Ottakring nevű városrészben – három személyt tartóztattak le egy menekültközpontban, akik a gyanú szerint mind az ISPK-hoz tartoznak.

A portál azt írta, hogy e személyek egyike nem sokkal korábban Kölnbe utazott, hogy felmérje, milyen biztonsági intézkedések vannak érvényben a kölni katedrálisnál. Közlésük szerint a nyomozók azt is megtudták egy informátortól, hogy a terroristák Ukrajnából akartak légvédelmi rakétát vásárolni az akcióikhoz.

Az Exxpress szerint a terroristáknak egy, a Donbászban harcoló személy ajánlotta azt, hogy darabonként 5000 dolláros áron elad nekik az amerikai gyártmányú, vállról indítható Stinger légvédelmi rakétákból. Az értesülés szerint ez a kontaktszemély állítólag többször is Németországba utazott, és fegyvereket ajánlott eladásra (arra korábban az Europol is figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába került nyugati fegyverek egy része a feketepiacon köt ki, és ezek akár terroristákhoz is eljuthatnak).

A portál azt is megjegyezte, hogy az ISPK vélt tagjai közül összesen kilenc embert tartóztattak le 2023 nyara óta. Hozzátették, ez a terrorsejt volt az a szervezet, amely a bécsi Pride-felvonuláson is merényletre készült tavaly nyáron (ezt az akciót ugyancsak meghiúsították az osztrák hatóságok).

Ünnepi készülődés Nyugaton: három terrorgyanús támadót vettek őrizetbe

Törökország megakadályozta az “Iszlám Állam” terrortámadásait

(Index.hu nyomán Szent Korona Rádió)