Migránsok nyertek pert Magyarország ellen

Szerbiába visszatoloncolt illegális migránsok nyertek pert hazánk ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Kövesd Telegram csatornánkat

 Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A ferihegyi reptéren mindannyian menedékjogot kértek, mégis átrakták őket a határkerítésen – írja a Magyar Helsinki Bizottság.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának csütörtöki ítélete kimondta, hogy az állam megsértette a kollektív kiutasítás, valamint az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát. A migránsokat a Magyar Helsinki Bizottság képviselte a perben.

Strasbourgban már többször kimondták, hogy ezen félelégséges módon, ahogyan hazánk határait védi a kormány, még az is szabálysértőnek számít, de szerencsére a magyarországi törvényeket ezen döntések árnyéka alatt sem módosították.

A jemeni család 2019 áprilisában érkezett a ferihegyi reptérre. Így a bíróság azt  is sérelmezte, hogy az ő esetükben nem Szerbiába való visszatoloncolásról, hanem “átkényszerítésről” beszélhetünk.

Nagyon hasonló történet az afgán családé is. Őket 2019 decemberében tartóztatták fel Ferihegyen. Az anya egyik gyereke “civil szervezet” aktivistájaként forgatta fel a helyi rendet, és ennek következtében kellett menekülniük. Őket is Szerbiába toloncolták át.

A strasbourgi bíróság szerint a magyar állam eljárása a kollektív kiutasítás tilalmába ütközött, ugyanis bármiféle indokolt határozat vagy jogorvoslati lehetőség nélkül került sor a Szerbiába toloncolásukra, mégpedig anélkül, hogy a kiutasítással szembeni érveiket kifejthették volna. Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította azt is, hogy a magyar hatóságok eljárása az embertelen, megalázó vagy kegyetlen bánásmód tilalmába is ütközött eljárási jogi szempontból.

Nem a két migránscsalád esetében nyertek hazánk ellen az idegen áradathoz tartozók, ugyanis néhány nappal ezelőtt született egy ítélet, mely értelmében a magyar államnak kártérítést kell fizetnie annak a pakisztáni migránsnak, akit 2016-ban “bántalmaztak” a magyar rendőrök a határkerítésnél.

Bevándorlók csaptak össze Bécsben

12 éves kislányt erőszakolt meg a szíriai migráns Németországban

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)