A Nyugat továbbra is a Wagner fehéroroszországi jelenléte miatt aggódik

Míg a hidegháború óta először éri el a az Európában állomásoztatott USA katonák száma a két pólus szembenállásával fémjelzett korszak egységeinek létszámát, s egyre több egységet telepítenek például Lengyelországba vagy Romániába az oroszokat egyre erőteljesebben fenyegetve, addig a lengyel vezetés és a balti államok a Wagner fehéroroszországi jelenlétén vannak fennakadva. Mit várnak? Hogy az ellenpólus ne védje saját határait az egyre erőszakosabban nyomuló NATO (amerikai) csapatoktól? 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Wagner-csoport hagyja el Belaruszt, az illegális bevándorlók pedig távozzanak az ország nyugati határaihoz közeli övezetből – szólított fel varsói találkozóján az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter.

A közös sajtóértekezleten Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte: Agne Bilotaite litván, Maris Kucinskis lett és Lauri Läänemets észt tárcavezetővel együtt nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a Wagner csoport tagjait és az illegális bevándorlókat érintő lépések megtételét követelik a minszki vezetéstől.

A Belarusszal közös határokon fokozódik a feszültség, több hónapja kiújult a migrációs nyomás, a biztonsági helyzetet pedig tovább bonyolítja a Wagner-csoport több ezer tagjának jelenléte az országban – mutatott rá Kaminski. Figyelmeztetett: amennyiben a lengyel, a lett vagy a litván határon “kritikus incidensre” kerül sor, a négy ország – beleértve Észtországot is, amelynek nincs közös határa Belarusszal – “azonnali válaszlépéseket” foganatosít. Ez azt jelenti, hogy lezárják a jelenleg még működő összes határátkelőt a személy- és a teherforgalom elől – helyezte kilátásba Kaminski.

Elismerte ugyanakkor, hogy a teljes határzár negatív következményekkel járna az összes belarusz állampolgár számára. Jelezte: a belarusz ellenzékkel együttműködve olyan mechanizmusokat dolgoznak ki, amelyek segítségével az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim által üldözött belaruszok szükség esetén átjuthatnak az Európai Unió területére.

Az EU nem rendelkezik saját politikai akaraterővel

Az Egyesült Államok vallási nyomásgyakorlást használ politikai célokra

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)