A hidegháború óta nem volt annyi amerikai katona Európában, mint most

Az Európában állomásozó amerikai katonák száma elérte a 100 ezret, erre a hidegháború vége óta nem volt példa, közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. John Kirby arról is beszélt, hogy különösen a kelet-európai szövetségeseikkel tartanak fenn szoros kapcsolatot, és figyelemmel kísérik a fehéroroszországi eseményeket. Európa amerikai megszállás alatt: 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

John Kirby elmondta, az ukrajnai háború kezdete óta a Biden-adminisztráció több mint 20 ezer fővel növelte az amerikai katonai jelenlétet a szövetséges európai országokban, különösen a NATO keleti szárnyán.

Hozzátette, hogy a Fehér Ház hosszú távon megtartaná a jelentős katonai jelenlétet, és amennyiben a szövetségesek részéről további igények merülnek fel, készek további kontingenseket küldeni, hívja fel rá a figyelmet a The European Conservative hírportál.

Mint írják, a NATO keleti szárnyán kialakult biztonsági helyzet kapcsán Kirby elítélte a Fehéroroszországból kiinduló „provokatív akciókat” és a harcias retorikát, és biztosította a hallgatóságot, hogy az Egyesült Államok készen áll megvédeni “a NATO területének minden egyes centiméterét”, és hogy nagyon komolyan veszi az 5. cikkelyben foglalt kötelezettségét.

Kiemelte, hogy Washington továbbra is szoros kapcsolatban áll Varsóval. Kirby úgy fogalmazott, hogy a lengyelek számára a fehérorosz fenyegetések nem csupán retorikai gyakorlatok, hanem állandó valóság.

Ezen okok miatt az Egyesült Államok különös figyelmet fordít arra, ami Fehéroroszországban történik, különösen azóta, hogy vezetőjük sikertelen puccskísérlete után Wagner harcosok kontingense jelent meg az országban.

Nem Lengyelország egyébként az egyetlen ország, amely a puccs óta óvakodik egy esetleges fehéroroszországi, Wagner vezette inváziótól. Szerdán Litvánia “geopolitikai körülményekre” hivatkozva lezárta az országgal közös hat határátkelőhelyéből kettőt.

Eközben Lettországnak már csak két működő határátkelőhelye maradt Fehéroroszországgal, Lengyelország pedig egy kivételével az összeset bezárta az elmúlt hónapokban. Varsó a múlt héten azt is bejelentette, hogy további 10 ezer katonát vonultat fel az országgal közös keleti határának megerősítésére.

Közben a lengyel hadsereg is erősödik, ez jelenleg a 20. helyen áll a világon, ez derül ki a Global Firepower katonai statisztikai weboldal júniusi kiadásából, amely 145 ország katonai potenciálját értékeli, hívja fel rá a figyelmet a RMX News hírportál.

A rangsorban közvetlenül Lengyelországot Vietnám, Izrael és Irán előzi meg. Eközben Lengyelország megelőzi Spanyolországot, Németországot és Kanadát. Az Egyesült Államok az első helyen áll, Oroszország pedig a második.

A 2022-es év elejéhez képest Lengyelország négy helyet lépett előre. A javuláshoz hozzájáruló tényezők között szerepel, hogy Lengyelország felszereléseket szerzett be, és felgyorsult hadseregének modernizálása az ukrajnai orosz inváziót követően.

Jelzésértékű, hogy az elmúlt nyolc év során a lengyel védelmi kiadások mintegy 160 százalékkal nőttek. A 40 milliárd zloty (9 milliárd euró) szintről Lengyelország éves védelmi kiadásai mára elérték a 100 milliárd zlotyt (22,4 milliárd euró). Jelenleg a lengyel kormány a GDP legalább 3 százalékát fordítja védelemre.

Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes azt is bejelentette, hogy a lengyel hadsereg 300 000 katonára akarja növelni létszámát, míg jelenleg a becslések szerint 170 000 katonával rendelkezik.

Új stratégia az amerikai hírszerzés számára

Az amerikaiak főbuzija, most a Magyar Nemzet cikkének címét akarja átíratni

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)