Embereket kínzó, veszélyes ruandai migráns fogtak el Budapesten

Belgiumban súlyos bűncselekményeket, többek között emberrablást, kínzást és gyilkossági kísérletet elkövető, veszélyes ruandai migrást fogott el Budapest VIII. kerületében a Készenléti Rendőrség a TEK közreműködésével.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Antwerpeni Szövetségi Bűnügyi Rendőrség – az Europol Magyar Összekötő Irodán, illetve a Belga FAST csoporton keresztül – kérte fel nyár elején a Készenléti Rendőrséget egy rendkívül súlyos, életellenes bűncselekmény elkövetőjének az elfogására, közölték a rendőrség honlapján.

A 24 éves ruandai férfi elfogatóparancsában a „veszélyes” és az „erőszakos” jelző szerepelt. A belga társhatóság több más bűncselekmény mellett súlyos testi sértés és emberrablás miatt kereste.

Az antwerpeni nyomozók által felderített adatok szerint a ruandai állampolgárságú, fegyveres bűnöző felkutatásával kapcsolatosan beszerzett információk szálai Magyarországra vezettek

– olvasható a közleményben.

Mint azt a Készenléti Rendőrség fejvadászaival megosztották, az elkövető a fentebb felsorolt bűncselekmények elkövetése után nagy valószínűséggel Magyarországra utazhatott, hazánkban ugyanis kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett.

A nyomozók – az ügy kiemelt súlyosságára, valamint a férfi veszélyességére tekintettel – a rendelkezésükre álló valamennyi erőt, eszközt és módszert bevetették annak érdekében, hogy itthon minél hamarabb felkutassák. Bűnöző életmódja miatt ugyanis közvetlen veszélyt jelentett a lakosságra.

Az elkövető lehetséges felbukkanási helyeit nyár közepére sikerült a fejvadászoknak behatárolniuk, majd 2023. augusztus 4-ére akciót szerveztek az elfogására. Ehhez a TEK segítségét is igénybe vették, mivel feltételezni lehetett, hogy a férfi fegyvert tart magánál. Budapesten, egy VIII. kerületi ingatlanban fogták el, ez a lakás volt a rejtekhelye. A TEK munkatársainak felszólítására egyből megadta magát, nem tanúsított ellenállást.

Emberrablás, kínzás

A Fővárosi Törvényszék vonatkozó közleménye szerint  idén februárban a hollandiai Eindhovenben többen elraboltak egy holland személyt. Kocsival átvitték Belgiumba, és már menet közben bántalmazni kezdték. Egy antwerpeni raktárnál megkínozták: késsel és más éles tárgyakkal vagdosták, maró folyadékkal öntötték le, és levágták az egyik ujját. A sértettel tovább indultak, de a kocsi bedöglött, így a megkínzott emberrel együtt otthagyták. Munkások találtak a megkínzott férfira, és mentőt hívták hozzá.

A törvényszék közleménye szerint az elkövetők egy mobilt is hagytak a helyszínen, amin rajta volt a kínzásról készült videófelvétel. A telefon a terhelthez köthető.

A férfi ellen Belgiumban idén áprilisban bűnszervezetben részvétel, emberölési kísérlet, kínzás és személyi szabadság megsértése miatt adtak ki európai elfogatóparancsot.

A maximális kiszabható büntetés 30 év szabadságvesztés, az elfogatóparancs 4 rendbeli bűncselekményre vonatkozik.

A fentiekből következően rendelte el a bíróság a terhelt átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, amelynek legkésőbbi időpontja 2023. augusztus 14-e. Amennyiben ezen időpontig nem veszik át a férfit, szabadlábra kell helyezni őt

– írták.

Egy visszaeső erőszaktevő migránst engedtek szabadon

Migráns “erkölcstan”: Megverték és szétvagdosták üvegszilánkokkal a francia lányt lenge ruhája miatt

(RTL – Szent Korona Rádió)