Találkozott Putyin és Prigozsin

A találkozóra Oroszország elnöke és a Wagner vezetője között június 29-én került sor, erősítette meg Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki szerint az esemény 3 órán át tartott. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A főparancsnok (vagyis Putyin – a szerk.) harmincöt személyt hívott meg, köztük Prigozsint és a katonai magánvállalkozás szakaszvezetőit. A megbeszélésre a Kremlben került sor és három óra hosszán át tartott (…) nincs tudomásunk az Önök (vagyis a TASZSZ – a szerk.) által közölt részletekről, mindazonáltal elmondhatom, hogy az elnök elismerte az alakulat harctéri teljesítményét – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

Peszkov szerint Putyin elnök figyelmesen meghallgatta a Wagner-csoport parancsnokainak álláspontját, illetve bizonyos opciókat támasztott, hogy fennmaradhasson alkalmazásuk és bevetésük a frontvonalon.

A Wagner-csoport vezetői is kifejtették álláspontjukat, valamint kifejezték feltétlen támogatásukat a katonák, valamint az elnök és főparancsnok személye iránt, valamint jelezték, hogy készek folytatni a harcot az orosz hazáért

– tette hozzá az elnöki szóvivő.

Emlékezetes, hogy a Wagner-csoport tagjai Jevgenyij Prigozsin vezetésével június 24-én elfoglalták a dél-oroszországi Rosztov kikötővárosát, miután azzal vádolták meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy az irányításuk alá tartozó hivatásos katonai egységek tüzérségi csapást mértek az egyik táborukra.

Ezt követően foglalták el az orosz nagyvárost, majd még több települést. A lázadás deklarált célja az volt, hogy eltávolítsák az orosz hadvezetés éléről Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt. A Wagner-csoport azonban 200 km-re Moszkvától lefújta a zendülést, miután Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök közvetített Prigozsin és a Kreml között, valamint lehetővé tette, hogy Prigozsin és még néhány közeli embere Fehéroroszországba távozhasson.

Ismét Közép-Afrikába indul a Wagner?

Alexander Dugin: A “Wagnerről” és Prigozsinról

(Origo nyomán Szent Korona Rádió)