Katonai puccs vagy polgárháború Oroszországban? Frissülő cikkünk

Nyomon követjük Prigozsin “Marcu su Moszkva”-ját és a legfontosabb, az oroszországi helyzettel foglalkozó anyagokat közöljük kommentár nélkül.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Rosztovban a kivonuló Wagnert ünnepli a civil lakosság

Amerikai lapok: Washington tudott Prigozsin terveiről, és már a lőszerhiány miatti panaszkodás is hazugság volt

A The Washington Post szintén úgy tudja, hogy az amerikai hírszerzés már június közepén kaphatott információkat Prigozsin terveiről. Ugyanakkor az Egyesült Államok vezetése nem rendelkezett pontos információkkal a Wagner csoport terveinek ütemezésével kapcsolatban.

A The New York Times egyik forrására hivatkozva megjegyezte: az elmúlt két hétben nagy aggodalom volt azzal kapcsolatban, hogy mi történhet Oroszországban. Például Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmon marad-e, illetve az esetleges instabilitás hogyan hatna az orosz nukleáris arzenál feletti ellenőrzésre.

A CNN hírszerzési forrásokra hivatkozva írja, hogy a Wagner-csoport “gyanús” mozgására és a náluk lévő fegyverek felhalmozására figyelmeztették előre a kongresszusi képviselőket az orosz határ közelében. A tisztviselők elárulták, hogy Prigozsin szándékosan akarta megtéveszteni az orosz vezetést, amikor azt állította, hogy lőszerhiány lépett fel a zsoldosseregében.

Putyint gyenge vezetőnek, az orosz hírszerzést egy viccnek nevezte Timofij Milovanov, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányának egyik tanácsadója.

Milovanov, aki korábban Ukrajna volt gazdasági minisztereként tevékenykedett, Twitter-fiókján kommentálta a Wagner csoport tegnapi lázadását. Szerinte az események négy dolgot mutatnak meg:

  • Oroszország bukott állam
  • Putyin gyenge, mert tárgyalnia kellett egy lázadóval, aki megúszta végül az államellenes bűncselekményt,
  • Az orosz hírszerzés egy vicc: fogalmuk sem volt arról, mire készül Prigozsin,
  • Az orosz hadsereg egy egyszerű katonai magánvállalatot nem tudott megállítani, amint az Moszkva felé tart.

Milovanov úgy látja, hogy a tegnapi egyezség nem a “történet vége,” hiszen egy ilyen lázadás csak úgy érhet véget, hogy az egyik érintett elveszti a hatalmi pozícióját.

“Egyikük meg fog halni, politikai értelemben, de lehet, hogy valójában is”

– kommentálja az ukrán közgazdász.

Zelenszkij tanácsadója szerint mindez lehetőséget teremt Ukrajnának, hiszen nemhogy nem omlott össze a Kijev mögött álló nyugati egység, de valójában Oroszország az, amely összeomlás szélére jutott.

Ejtik a Wagner ellen felhozott vádakat

A Kreml közölte, hogy Jevgenyij Prigozsin Belaruszba utazik, ahol nem fogják felelősségre vonni a történtekért, írta meg az AFP a Twitter-oldalán.

Friss jelentések szerint az orosz hatóságok ejtik az ellene és a Wagner-csoport ellen felhozott vádakat.

Egyik oldal sem elégedett a békével

Hiába született meg a béke Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin között, úgy tűnik egyik oldal sem túl boldog a tárgyalások után.

A Wagner-csoport zsoldosai továbbra is Moszkva ostromára készülnek, mit sem törődve azzal, hogy vezetőjük már bejelentette a fegyverletételt. A katonák Prigozsinnal ellenszegülve továbbra is végre akarják hajtani az orosz főváros elleni támadást.

A másik oldalon is hatalmas felháborodást váltott ki a tárgyalás végkifejlete.

A Middle East Spectator Telegram csatorna így nyilvánult meg az üggyel kapcsolatban:

“Ha Putyin jogszerűen köt üzletet Prigozsinnal, akkor olyasvalakivel tárgyal, aki nyílt áruló, aki oroszokat ölt a saját személyes ambíciói miatt. Putyin masszívan el fogja veszíteni a tiszteletet olyan típusú vezetőként, akinek még mindig tartják. Ezt egyszerűen nem teheti meg.”

A csatorna mindezek mellett arról is beszél, hogy a tárgyalások után a Wagner zsoldosok lázadása is bekövetkezhet, ami mind Prigozsin, mind pedig Putyin hatalmát megdöntené.

Azon a véleményen vannak, miszerint az orosz elnöknek nem lett volna szabad ilyen módon elintéznie a lázadókat, úgy gondolják, a Wagner-csoport ettől sokkal nagyobb büntetést érdemelne.

“Egy katonai lázadás Moszkvába hajtott, útközben több orosz repülőgépet és helikoptert lelőttek, és most egyezséget kötöttek, és mindenki úgy tesz, mintha mi sem történt volna.”

Letette a fegyvert a Wagner, elérték követeléseiket!

Valószínűleg a fő célt – az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma vezetésének lemondását – sikerült elérni.

Ezért cserébe Prigozsin valószínűleg vagy feloszlatja a PMC-ket, vagy átadja őket az orosz védelmi minisztériumnak, hogy annak egységeihez csatlakozzanak, ezzel lemondva vezetői posztjáról is – írja az Eurasia and Multipolarity.

Figyelembe véve, hogy az elmúlt héten a PMC-k aktívan kerestek külföldi arab és francia fordítókat, nagyon reális az a lehetőség, hogy a PMC-k egy részét visszaküldjék Afrikába és a Közel-Keletre.

A Wagner leteszi a fegyvert?

A Middle East Spectator információi szerint Lukasenka közvetítésével megegyezett a Wagner és Oroszország. A Telegram csatorna szerint a zsoldosok leteszik a fegyvert.

Nagy az információs zaj a témával kapcsolatban, így nem lehetünk biztosak valósagtartalmában.

Pánikszerűen menekül a lakosság

A polgárok pánikszerűen menekülnek, miután a PMC Wagner csapatok lövéseket adtak le, és megpróbáltak betörni a legnagyobb orosz digitális szolgáltató, a Rostelecom egyik fiókjába.

Ostromra készülnek Moszkvában

Tüzérségi állást létesítettek Moszkva szélén az orosz erők – derül ki az egyik orosz újság által közzétett fotókból. A Vedomosztyi hírportál arról számolt be, hogy a géppuskaállást a város délnyugati szélén állították fel. A fotókon az is látszik, hogy fegyveres rendőrök gyülekeznek azon a ponton, ahol az M4-es autópálya – amelyen a lázadó Wagner-csoport zsoldosai haladnak – eléri az orosz fővárost.

A Kyiv Post ukrán lap arról számolt be, hogy Moszkva szélén lövészárkokat ásnak.

Mindeközben az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője szerint a Wagner-csoport Jevgenyij Prigozsin által vezetett akciója sikertelen. Szergej Nariskin szombaton azt mondta: egyértelmű, hogy “a társadalom destabilizálására és egy testvérgyilkos polgárháború kirobbantására irányuló kísérlet” kudarcot vallott.

Ezalatt Prigozsin bejelentette, hogy csapatainak egyetlen lövést sem kellett leadniuk, amikor bevették Rosztov városát. A sajtószolgálata által szombaton közzétett legfrissebb hangüzenetben közölte, hogy embereit tüzérségi ágyúk és helikopterek lőtték útban Rosztov felé.

Prigozsin úgy véli, hogy az orosz nép támogatását élvezi az általa “igazság menetelésének” nevezett hadműveletben.

Fényképek a lelőtt orosz helikopterről

Az alábbi képek állítólag egy orosz Ka-52-es helikopter roncsait mutatják, amelyet a PMC Wagner csapatai lőttek le a délnyugat-oroszországi Voronyezsben.

Kiürítik a középületeket Moszkvában

A BBC Russia arról számolt be, hogy Moszkva-szerte kiürítették a középületeket a Wagner-csoport lázadóinak a közeledte miatt.

A műsorszolgáltató szerint Moszkvában a Kreml közelében lévő múzeumokat evakuálták. Az elmúlt órákban a Tretyakov Galéria, a Puskin Múzeum és a GES-2 Művelődési Ház kiürítéséről érkeztek ilyen jelentések.

“Moszkvában evakuálták a Mega Belaja dácsa bevásárlóközpontot és a Kvartal bevásárlóközpontot is”

– közölték.

Rekordszámú veszteség az Orosz Légierőben

A jelentések szerint a Wagner PMC akcióinak eredményeként az Orosz Légierő összesen hét repülőgépe veszett oda, köztük:

  • 3 EW Mi-8MTPR helikopter;
  • 1 szállító Mi-8-as ;
  • 1 Ka-52-es ütközőgép;
  • 1 szállító és harci Mi-35M ;
  • 1 Il-22 VzPU (légi irányítóállás).

Így az Orosz Légierő jelenlegi napi veszteségei meghaladják a május 13-i brjanszki tragédiát, amikor az Orosz Légierő négy repülőgépe veszett oda a MIM-104 Patriot légvédelmi rendszer rajtaütése miatt.

Tudják, ilyen saját “hazafiakkal” nincs szükség az amerikai “hazafiakkal” való rajtaütésekre a határ mentén.

Három orosz helikoptert lőtt le a Wagner

Állítólag egy IL-22M repülő, két Mi-8-as helikopter és egy Mi-35-ös helikopter semmisült meg a zsoldosok és az orosz hadsereg közötti harcokban.

Egyes jelentések szerint a Wagner-csoport egy katonai Kamaz és egy páncélozott Tiger-M járművet zsákmányolt, egy UAZ-t pedig megsemmisítettek.

Állítólag az orosz hadsereg légicsapást intézett egy Wagner-konvoj ellen Voronyezs régióban.

Amnesztiát kapnak a Wagner zsoldosai, ha leteszik a fegyvert

Pavel Kraszenyinnyikov orosz képviselő egy friss nyilatkozatában bejelentette, hogy “az ukrajnai különleges katonai műveletben” részt vevő Wagner zsoldosok amnesztiát kapnak, ha gyorsan leteszik a fegyvert.

Ez az ajánlat lehetőséget ad a katonáknak, hogy elkerüljék a büntetést, miközben elismerik a konfliktus során elért eredményeiket.

Pavel Kraszenyinnyikov képviselő, egykori igazságügyi miniszter kijelentette, hogy “a Wagner-harcosok még letehetik a fegyvert és elkerülhetik a büntetést, tekintettel a különleges katonai művelet során (Ukrajnában) elért eredményeikre, de ezt gyorsan kell megtenniük”.

A Wagner-csoport simán áttörte a Voronyezs térségében állított barikádot

Gyorsan haladnak Moszkva felé a Wagner csoport lázadói: a főváros és a regionális hatóságok is barikádokkal próbálják hátráltatni a zendülők menetoszlopait.

Nagyon úgy fest, hogy ezek a barikádok nem sokat érnek: nemrég kikerült a közösségi médiába egy állami karbantartó-járművekből állított barikád, melyet láthatólag nagyon könnyen áttört a Wagner csoport.

A felvételek alapján úgy tűnik, könnyedén félre lökte az útból a lázadók konvoja, jó eséllyel még csak fegyvereket sem kellett használniuk az áttörés során.

A Wagner lázadói már Lipeck megyében vannak, nem kizárt, hogy estére elérik Moszkvát.

Orosz ellenzéki gulagu.net aminek szavát kétkedve kell fogadni a következőket írja:

A Gulagu.net a Wagner-csoport vezetésétől szerzett információkra hivatkozva arról számolt be, hogy állítólag két hónapja készül a mostani lázadásra a zsoldossereg. Az orosz portál szerint hazugság volt, hogy nincs elég lőszerük a zsoldosoknak, ugyanis a valósában az ellenkezője az igaz, a Wagner hosszú hónapok óta halmozza fel a különböző páncéltörő fegyvereket, légvédelmi rakétarendszereket a Moszkva elleni invázióhoz.

A szervezet szerint a wagnereseknek rengeteg Javelin és Stinger rakétaindítója van, amelyek mind amerikai fegyverek. A Gulagu.net egy korai 2010-es években alapított oroszországi emberjogi szervezet: elsősorban az orosz börtönök és fogvatartottak helyzetével foglalkozik. A Wagner csoport tajgai közt számos (volt) elítélt található, így adott esetben reális is lehet, hogy köztük néhányan információkat szivárogtattak az emberjogi szervezetnek.

A Wagner-puccs jelenleg – a Gerilla összegzése:

  • A nagyvárosok közül csak Rosztov van Wagner-kézben.
  • A Moszkva felé tartó Wagner hadoszlopok kb. 300-350 km-re járnak most a fővárostól.
  • Eddig jelentős ellenállásba nem ütköztek, csak néhány légicsapást mértek rájuk. A kormányerők a főváros előterében építenek ki védelmi állásokat.
  • Eddig nagyjából az összes politikai szereplő, aki megszólalt, Putyint biztosította a támogatásáról (kérdés, ez tettekben is meg fog-e valósulni).
  • Az ukrán fronton a helyzet egyelőre változatlan, csak Bahmutnál mutattak az ukránok a szokásosnál nagyobb aktivitást, de ott sem tudtak áttörni.
  • Egy forrás szerint a fronton a magasabb rendfokozatú tisztek egységesen a kormányt támogatják, a fiatal csapattisztek és a legénységi állomány között viszont többen szimpatizálnak a Wagnerrel, vagy nem akarnak részt venni egy ilyen konfliktusban.

Slusszpoén: Zelenszkij benyögte, hogy a Wagnert támogatja. Ennél nagyobbat nem is árthatott volna nekik. Komolyan természetesen nem kell őt venni.

A teljes Putyin beszéd magyarul:

Ramzan Kadirov a Csecsen Köztársaság Szövetségi Gárdaszolgálatának vezetője ezt nyilatkozta:

“Képzeljük el, hogy a lövészárkokban lévő fiúk most mit érezhetnek, az ellenséggel az arcukban és egy áruló kalandorral a hátuk mögött…

A csecsen harcosok a feszültség zónájába kerültek. A lázadást le kell győzni.

Ami történik, az nem ultimátum a védelmi minisztériumnak. Ez egy kihívás az államnak, és ezzel a kihívással szemben mindenkinek a nemzeti vezető köré kell felsorakoznia: a hadseregnek, a biztonsági erőknek, a kormányzóknak, a civileknek.

Katonáink már úton vannak a feszültséggel teli övezetekbe. Mindent megteszünk Oroszország egységének megőrzéséért és államiságának védelméért!”

Nehéz a zavarosban átlátni, hogy kinek van igaza, de ajánljuk Robert C. Castel elemzését:

+24/+48

“Minden egyesített vezetési ponton, amelyik egy túszszedés, terrorcselekmény vagy más válsághelyzet kezelését irányítja, létezik egy stratégiai tervezőcsoport. Ez a csoport nem a jelen eseményeit irányítja, hanem megpróbál előre nézni a jövőbe – általában egy 24 órás és egy 48 órás perspektívában – és megpróbálja előre beazonosítani a következményeket, a veszélyeket és a lehetőségeket.

Az izraeli TEK krízis tárgyalójaként számos alkalommal vettem részt a nálunk “+24/+48”-nak becézett stratégiai tervezőcsoportok munkájában, többek között a gázai kiürítés során. A legfőbb tanulság, amit ezekből, a parancsnokok által sokszor “fecsegőműhelynek” aposztrofált, tervezőcsoportokból magammal hoztam, az az “egy pohár előrelátás megtakaríthat egy hordónyi vért” tanulsága.

Valami hasonlót próbálok most itt “elkövetni” – annak ellenére, hogy az oroszországi zendülés válságkezelésének még csak az elején tartunk – és megválaszolni azt a kérdést, hogy hogyan fogja Putyin elnök és az orosz rezsim kihasználni, az erdogani példát követve, a muzsikusok zendülése adta lehetőségekét.

A POLITIKAI HATALOM ÖSSZPONTOSÍTÁSA – Az az összpontosítási folyamat, ami a háború kezdete óta tart, valószínűleg az ötödik sebességre fog kapcsolni. Az a fajta szabadság, amit a voenkor-ok és a rendszer nacionalista kritikusai eddig élveztek, valószínűleg igen jelentős megszorításoknak lesz alávetve. Ha a tevékenységük nem is fog megszűnni teljes egészében, a megnyilvánulásaik, a kritikáik sokkal ellenőrzöttebbek, irányítottabbak lesznek.

POLITIKAI JOBBRA ÁT – Ahogy azt a háború kezdete és a baloldali-liberális körök exodusa után megjósoltuk, a valódi kihívások a jelenlegi rezsim ellen, a politikai pálya jobb oldaláról fognak érkezni. A jelenlegi zendülés is a jobbról érkező kritika egyfajta drasztikus megnyilvánulása. Ahhoz, hogy a rezsim kifogja a szelet a jobboldali, nacionalista körök vitorlájából, kénytelen lesz jobbra elmozdulni a politikai tengelyen.

A HÁBORÚ ESZKALÁLÁSA – Az előző ponttal szorosan összefügg a rezsim által adott válasz a kritikákra, amik a háború lagymatag folytatása és a kézzelfogható sikerek hiánya miatt érik. Nem kizárt, hogy a válasz ezekre a kritikákra egy további mozgósítás, az eddig be nem vetett eszközök alkalmazása vagy az eddig megkímélt célpontok támadása lesz.

BELSŐ ELNYOMÁS – A zendülés által felmutatott “sárga lap” ráerősít a hagyományos orosz paranoiákra, a külső hatalmak és a belső ötödik hadoszlopok aknamunkájától való hagyományos félelmekre. A külső “bekeményítésen” túl, a hatalom befelé is “keményíteni” fog és a még megmaradt szabadságjogok felszámolásával próbálja majd stabilizálni a pozícióit.

HADIGAZDASÁG – Az előző pontokkal összefüggően és a háború eszkalálását szolgálandó, az orosz kormány jelentősen fel fogja gyorsítani a hadigazdaságra való átállást, még akkor is, ha ez az életszínvonal csökkenéséhez vezet. Oroszország gazdasági jövőjében egyre több lesz az ágyú és egyre kevesebb a vaj.

Az én meglátásom szerint, ezekre a következményekre kell felkészülnünk Oroszországgal kapcsolatban közép illetve hosszú távon. Akik ebben stratégiai borúlátást vélnek felismerni, azokat ki kell ábrándítanom. Ez az optimista forgatókönyv.
A pesszimista forgatókönyv a káoszba merülő, eltűnő és gazdákat cserélő 6000 atomtöltet körül forog.”

Wagner-csoport: A polgárháború hivatalosan is elkezdődött

A Wagner-csoport nem csak, hogy megindult Moszkva felé Rosztovból, de az információs háborúját is megkezdte: a zsoldossereg hivatalos Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy Voronyezs térségében megtámadták az oroszok az egyik konvojukat.

“A polgárháború hivatalosan is elkezdődött”

– írták a csatornájukon.

Egy másik bejegyzésükben arról számoltak be, hogy egy őket támadó helikoptert lelőttek, s posztoltak mellé egy puszta közepén füstölgő/égő roncsot.

A Wagner-csoport ezek mellett egy olyan üzenetet is küldött a Telegramon, miszerint

“Putyin rosszul döntött a beszédében, és hamarosan Oroszországnak új elnöke lesz”.

Közben videók jelentek meg Twitteren arról, ahogy állítólagosan a Wagner-csoport tagjait lövik az oroszok.

Dugin: Így győzhet Oroszország

Alexander Dugin: A “Wagnerről” és Prigozsinról

(Szent Korona Rádió)