Gyorselemzés a “Wagner-akcióról”: Zseniális maszkirovka, vagy Putyin bukása?!

A nyugati, balliberális média szerint a tegnapi nap történései Putyin gyengeségét mutatja, Oroszország szétesését vetíti előre és igazából mindenki csak meggyengülve került ki a “katonai puccsból”: Putyinnak nincs valódi hatalma, a Wagner-vezér Prigozsin elvesztette üzleti befolyásait és magát a Wagnert is, de a hivatalos hadvezetés is bénultságáról tett tanúbizonyságot a nyugati narratíva szerint. Ezzel szemben van egy másik magyarázat is, miszerint ez a “puccs” egy ügyes összjáték volt Putyin és Prigozsin között.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Tény, hogy Prigozsin az elmúlt hónapokban egyre durvábban és keményebben támadta a hivatalos orosz hadvezetést, konkrétan többször említve a védelmi miniszter Sojgut. Prigozsin az orosz “nyugatos” elitet is bírálta: mind Sojgu, mind az oligarchák gyermekei kaviárzabálásokról posztolgathattak szabadon a közösségi médiában, miközben az átlag orosz családok gyermekei hullottak a fronton. Prigozsin hatalmas népszerűségre tett szert a nép körében.

A tegnapi események zárása a legérdekesebb: igazából úgy álltak meg a wagner-harcosok Moszkva előtt, hogy hathatós ellenállásba nem ütköztek. Egyértelmű, hogyha Prigozsinnak nem engednek, akkor elfoglalja Moszkvát, aztán kirobban egy polgárháború. Túl könnyen és gyorsan zárult le minden: vélhetően a védelmi minisztérium személycseréjét minimum elérte Prigozsin. De lehet, hogy ennél is többről van szó?

Az oligarchák Putyin fejére is ránőttek és mindenkit nem lehetett kilökni az erkélyről. Azonban rekordösszegű repülőjegyeket megváltva fejvesztve kezdtek el menekülni az orosz fővárosból ezek az “üzletemberek”. A háború kitörése óta szerencsétlenkedő védelmi minisztériumot külső okokra hivatkozva Putyin megtisztíthatja végre. Az orosz ellenzék és belső ellenállás is a felszínre jött, az FSZB bőszen jegyzetelt. Az elnök tekintélye megmaradt a nép körében, mert engedett a zsoldosvezérnek és a “bölcs” döntéseinek köszönhetően polgárháború sem tört ki. Az orosz hadsereg pár tízezer elit harcossal gazdagabb lett: azok, akik nem vettek részt a “lázadásban”, átigazolhattak a hivatalos seregbe. Közben Prigozsin Fehéroroszországba ment “száműzetésként”. Lukasenko potens, fajsúlyos szereplővé lépett elő, lemosta magáról a putyinbáb vádat. A brit védelmi minisztérium már ki is adta a jelzését: a megmaradt Wagner-csoport Belaruszból indíthat támadást Ukrajna ellen. Putyin és Prigozsin együttesen átverték az egész világot a tegnapi napon?

Egyéb beszédes jel a “puccs” egyeztetett voltáról, hogy az orosz hivatalos hadsereg ugyanúgy tartotta állásait az ukrán fronton, semmiféle zavart nem okoztak az események. A szentpétervári Wagner-központot nem ürítették ki, a felvételek szerint még az összes pénzüket, minden iratot ott hagyták a “razziához”. Ha hónapok óta katonai puccsot tervezett Prigozsin önhatalmúlag (mint amiről ír a nyugati média), akkor ekkora hibát biztosan nem vét, legalább a vagyonát kimenti onnan.

Arról, hogy mi történt valójában, vélhetően nem tudjuk meg soha. Azonban fogunk tudni következtetni az eseményekről. Sojgu távozását például még nem jelentették be hivatalosan, de heteken belül, lehet, hogy valami fals magyarázattal mégis távozik majd. Meglátjuk Prigozsin és megmaradt harcosainak sorsát is: ha nem állnak rajta bosszút Fehérországban, mint ahogy jósolják a nyugati lapok, hanem erőket gyűjt Kijevtől északra (sőt, át is tör onnan), akkor egyértelmű, hogy mi zajlott.

“Sokan úgy gondolkoznak, mint Prigozsin, de Putyint támogatták a kritikus helyzetben, és ez felbecsülhetetlen” (Alexander Dugin a 2023. június 24-ei történésekről)

(Szent Korona Rádió)

Katonai puccs vagy polgárháború Oroszországban? Frissülő cikkünk

Alexander Dugin: A “Wagnerről” és Prigozsinról