Mégsem menti meg a Földet a műhús: Előállítása akár 25-ször környezetszennyezőbb, mint a marhahúsé

Kiderül, hogy valójában a hús előállítása mégsem annyira környezetkárosító, mint annak tápoldatokkal tömött, ki tudja mit tartalmazó utánzatának gyártása? Egy friss tanulmány szerint így van. Ez pedig kísértetiesen hasonlít a többi, Nyugatról beáramló lobbi jellemzőihez: minden észszerűséget kizárva próbálják a propagandát lenyomni az emberek torkán – szó szerint.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet: Derrick Risner, a kutatás eredményeit rögzítő preprint, külső szakértők által nem ellenőrzött tanulmány vezető szerzője szerint a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt. Ezt a hiányt pótolták a Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatói, és meglepő eredményekre jutottak.

Risner szerint egy kiló laborhús előállítása négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.

A hús fajtája a tanulmány szerint tulajdonképpen nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.

A gondot a hús előállításához használt tápoldat hatalmas energiaigénye okozza. Az oldat összetevőit alaposan meg kell tisztítani, ehhez pedig ultrafiltrációt és kromatográfiát használnak, mielőtt a tápoldatba kerülhetnének. Mindkét eljárás igencsak energiaigényes, de elkerülhetetlen ahhoz, hogy az oldatban ne a baktériumok szaporodjanak, hanem a hússejtek.

A kutatók szerint a mostani becslések csak a jelenleg használt technológiára érvényesek: a laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, ha lazítanának ezeken az előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani a gyártás során, a költségek is csökkennének. Jelenleg senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel, ahhoz, hogy nyereséges legyen, nagyipari termelésre kellene átállni és nagyobb szerepet kellene szánni a megújuló energiaforrásoknak.

Olaszországban betiltanák a műhúst a hagyományok védelmezése miatt

Napi jó hír: a kutyának sem kell a “vegán” műhús

(Qubit nyomán Szent Korona Rádió)