Olaszországban betiltanák a műhúst a hagyományok védelmezése miatt

Olaszország a hagyományok megőrzése érdekében betilthatja a laboratóriumban termesztett hús és sejtalapú élelmiszerek előállítását.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az olasz kormány nemrég jóváhagyta a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát tiltó törvényjavaslatot, aminek elsőszámú célja a mezőgazdasági miniszter állítása szerint az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme.

Amennyiben a javaslatot elfogadja a parlament, az olasz ipar nem állíthat elő élelmiszereket vagy takarmányokat különböző sejtkultúrákból vagy gerinces állatokból származó szövetekből. Azokra pedig, akik megszegik szabályokat, akár 60 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak a hatóságok. A törvényjavaslat továbbá előírja, hogy a jogsértéseket elkövető üzemeket bezárhatják, és a termelők akár három évre elveszíthetik a közfinanszírozáshoz való jogukat.

“A laboratóriumi termékek véleményünk szerint nem garantálják a minőséget, a jólétet és kultúránk, hagyományaink védelmét”

– mondta Francesco Lollobrigida miniszter, Giorgia Meloni miniszterelnök pártjának egyik vezető tagja.

A Meloni-kabinet emellett ígéretet tett arra, hogy megvédi az olasz élelmiszereket a károsnak ítélt technológiai újításoktól, ennek jegyében pedig a mezőgazdasági minisztériumot mezőgazdasági- és élelmiszer-szuverenitásért felelős minisztériumnak nevezték át.

A Coldiretti mezőgazdasági szervezet is támogatja a szintetikus élelmiszerek elleni lépést, állításuk szerint a tilalomra azért van szükség, hogy megvédjék a hazai termelést a multinacionális vállalatok támadásaitól.

A kezdeményezés ellen azonban Európa-szerte tiltakozni kezdtek a sejtalapú mezőgazdasági termékek fejlesztését támogató szervezeteket, valamint az állatvédők.

“Egy ilyen törvény elfogadása elzárná ennek a születőben lévő területnek a gazdasági potenciálját Olaszországban, hátráltatná a tudományos fejlődést és az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseket”

– mondta Alice Ravenscroft, a Good Food Institute Europe politikai vezetője.

Egy élelmiszeripari vállalatokat összefogó szervezet, a Cellular Agriculture Europe szerint Olaszország korlátozza az állatjólétért tett erőfeszítéseket és az élelmiszerek szabad megválasztását az olyan polgárok esetében, akiket aggaszt a klímaváltozás. A LAV állatkísérlet-ellenes csoport pedig egy, a haladás elleni ideológiai, tudományellenes keresztes hadjáratnak nevezte a törvényjavaslatot. A szervezet szerint a laboratóriumi hús, amelyet élő állatok sejtjeiből állítanak elő, jó alternatívát jelent a jelenlegi hús-előállítási formákkal szemben.

A sejtalapú hús betiltása nem az egyetlen kezdeményezése a Meloni kabinetnek, amely megakadályozza, hogy nem hagyományos élelmiszerek kerüljenek az olasz asztalokra. A múlt héten például Giorgia Meloni arról beszélt, hogy a kormány a tücsökliszt használatáról szóló vita során rendeleteket készíti elő annak érdekében, hogy a rovarokat tartalmazó vagy azokból származó termékeket megkülönböztessék a hagyományos áruktól, ezzel is védve a tradicionális olasz élelmiszeripari termékeket.

Napi jó hír: a kutyának sem kell a “vegán” műhús

Kamuhús, kamuélet, kamuvilág – Aki betegesen védi az állatokat az ne keressen kiskapukat a húsevésre

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)