Napi jó hír: a kutyának sem kell a “vegán” műhús

Fontos leszögezni, hogy nem a vegetáriánus étrend ellen, vagy a túlzott húsfogyasztás mellett foglalunk állást. Ahogy az ipari szemétnek tekinthető, génmódosított tápokkal tömött, agyongyógyszerezett állatokból származó húsfogyasztás mellett sem érvelünk, de azért az jó hír, hogy a hús démonizálása még csak kísérleti fázisban jár, illetve, hogy a húspótló, ám húsnak nevezett pépeket nem veszik és eszik az emberek.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az elmúlt években dollármilliárdokat öltek a befektetők a növényi alapanyagokból készült, de a hagyományos hús küllemét és ízét utánozni hivatott termékek feltörekvő piacába. Hiába, az emberek maradnak az olcsóbb és finomabb hagyományos húsféléknél.

Az óriási befektetett tőke és a kezdetben meredeken emelkedő kereslet mára megfordult: egyre több jel utal arra, hogy a fogyasztóknak nem nyerte el a tetszését a vegán hús, vagyis a növényi alapanyagokból készült, hagyományos húsra hasonlító termékkínálat.

Az élelmiszeripari innovációnak számító műhús iránti érdeklődés megfordult 2022-ben. Az amerikai piackutatók szerint a keresletben bekövetkező visszaesés megpecsételte a növényi fehérjékből készült termékek jövőjét, esélytelenné vált az a törekvés, hogy néhány éven belül a teljes húspiac 10 százalékát ezek a húshelyettesítők uralják.

A szakértők szerint több okra is visszavezethető a kezdeti lelkesedést követő fogyasztói elutasítottság:

Ár: A forgalomba hozott növényi alapú álhúsok jóval drágábbak, mint a hagyományos húsok. Az eltarthatóságuk sem hosszabb, mint az állati eredetű termékek, ráadásul ezek is hűtést igényelnek. A hosszú szállítási útvonalak miatt pedig jelentősen megnő a beszerzéssel járó költség is.

Íz: A külsőre ugyan a hagyományos húshoz hasonló jegyeket viselő termékek íze gyakorlatilag egyáltalán nem hasonlítható a megszokotthoz. A fogyasztóknak nem ízlenek ezek a termékek. Akik korábban is fogyasztottak húst, és nincsenek éghajlati és állatjóléti aggályaik, azok aligha térnek át ezekre a termékekre. A vegetáriánus és vegán fogyasztók többsége – mivel egyébként sem fogyasztott korábban húst – nem keresi azt az ízvilágot, és a megszokott étrendjén nem változtat, ha nem jön be neki a termék.

Egészségügyi kockázat: Az elmúlt egy-két év tapasztalatai világossá tették, hogy a hagyományos húsokról pusztán egészségügyi okokból nem érdemes áttérni a növényi fehérjéből gyártott húshelyettesítőkre. A csak részben nyilvánosságra hozott receptúrák mellett a termékeket rendszeresen fogyasztók egyre gyakrabban fordulnak orvoshoz gyomorpanaszokkal, valamint sokaknál korábban nem jellemző allergiás reakciókat is kiváltottak a műhúsok. Az eddigi vizsgálatok is azt erősítették meg, a növényi húsok fogyasztása nem jár egészségügyi előnyökkel még a rákkeltőnek ítélt vöröshúsokkal szemben sem. Sőt, ezek az ultrafeldolgozott termékek egyre több vélemény szerint inkább kockázatosak az egészségre, mivel az alapanyagként felhasznált növények hagyományostól eltérő felhasználása – például a búza megfőzése, egyéb hőkezelési eljárások – allergéneket szabadíthat fel. Ezekről a hatásokról – szemben az állati termékek feldolgozásával – alig vannak tapasztalatok.

Eltűnik, vagy velünk marad a növényi hús?

Egyértelműen velünk marad. Ennek oka, hogy eddig dollármilliárdokat öltek a befektetők a termékek fejlesztésébe. Ezek a fejlesztések ráadásul folyamatosak: a cél, hogy a hagyományos húsokkal azonos áron lehessen nagy mennyiségben előállítani növényi fehérjékből készült alternatívákat, amelyeknek a kinézete mellett az állaga és az ízvilága is megegyezik a jól megszokott csirke, vagy marhahús ízzel.

(Napi.hu nyomán Szent Korona Rádió)

A modernek örülnek: műanyagból nyomtatják már a húst is