Kelet-Európa torkán erőltetné le az EU Ukrajna silány exporttermékeit (Frissítés)

A lengyelek és magyarok megálljt parancsoltak a kérdéses minőségű ukrán gabonafélék és élelmiszerek importjának, az Európai Unió viszont ezen esetben sem akar helyet hagyni az országok önálló döntésének, ezt pedig elvi megállapodással is nyomatékosította.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az EU védintézkedéseket vezetett be a silány ukrán exporttermékeket illetően (Frissítés)

Elvi megállapodás született az Európai Bizottság, valamint Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia között az Ukrajna felől érkező agrár-élelmiszeripari termékek behozatali tilalmával összefüggésben, valamint az ukrajnai gabonaszállítás újraindításáról.

Valdis Dombrovskis, a kereskedelempolitikáért felelős biztos közölte, “az a négy tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária -, amelyek tilalmat vezettek be az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalára, visszavonják az egyoldalú intézkedést, és a megállapodás négy terméknél, a búzánál, a kukoricánál, a repcénél és a napraforgómagnál tartalmaz uniós védintézkedéseket. A brüsszeli testület és az érintett tagállamok megegyeztek abban, hogy megvizsgálják, milyen más termékek kerülhetnek védintézkedések hatálya alá” – mondta, majd így folytatta: “az Európai Bizottság 100 millió eurós támogatási csomagot biztosít az érintett gazdálkodóknak az öt tagállamban. A felek dolgoznak azon is, hogy biztosított legyen az ukrajnai mezőgazdasági termékek exportja az erre a célra létrehozott szolidaritási útvonalakon.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke persze üzenetében üdvözölte a négyfajta ukrán gabona és vetőmag tranzitjára vonatkozó megállapodást.

Korábban írtuk:

Szombaton a lengyel kormány betiltotta a gabona és egy csomó élelmiszer importját Ukrajnából, és így tett Magyarország is. Az Agrárminisztérium közölte, hogy átmeneti jelleggel megtiltják az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását. Az Európai Bizottság azonban jelezte, hogy szerinte nem az egyes tagállamok feladata a kereskedelempolitika kialakítása, ezért elutasította a két ország által az ukrán gabona importjára bevezetett tilalmat.

A BBC cikke szerint Lengyelország és Magyarország azért nem engedi be az ukrán gabonát, hogy megvédjék mezőgazdasági ágazatukat az olcsó importtól. Nagy István miniszter elmondása szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. A tilalom a gabonaféléken túl a tejtermékekre, a cukorra, gyümölcsökre, zöldségekre és húsokra is vonatkozik, és június végéig lesz érvényben.

Ukrajna szerint ez ellentmond a kétoldalú kereskedelmi megállapodásoknak. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint „az egyoldalú drasztikus intézkedések nem fogják felgyorsítani a helyzet pozitív megoldását”. A lengyel és ukrán miniszterek hétfőn találkoznak Lengyelországban, hogy megvitassák a gabonaimport kérdését.

Illegális szerekkel permetezett ukrán gabonával lehetetlenítik el a lengyel gazdákat?

Egyre nagyobb a probléma az Ukrajnából importált gabonával

(444.hu és HírTV nyomán Szent Korona Rádió)