Illegális szerekkel permetezett ukrán gabonával lehetetlenítik el a lengyel gazdákat?

A lengyel gazdák arra panaszkodnak, hogy az olcsó és káros anyagokat atrtalmazó ukrán gabona elárasztja az ország piacait, ezzel az embereket rossz minőségű élelmiszerhez juttatva, és még meg is károsítva a helyi piacot. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Lengyel gazdák jelezték, hogy az országot elárasztja az alacsony minőségű ukrán búza, miközben a jó minőségű lengyel búzát külföldre exportálják.

“Jó minőségű lengyel gabonát küldenek Nyugatra, mi pedig olyan gabonát fogyasztunk, amelyekben nem engedélyezett vegyszereket használnak az ukránok” – mondta Bronisław Węglewski, a Łódzkie régió mezőgazdasági kamara elnöke a cenyrolnicze.pl portál szerint.

A Wprost.pl hírhálózat szerint most a lengyel gazdák vámokat és korlátozásokat követelnek az ukrán gabonára, mivel az olcsóbb gabona árt a lengyel gazdáknak.

Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter a Lengyel Rádió 1-nek adott interjújában tagadta a vádakat. A miniszter kijelentette, hogy az ukrán gabona ugyanolyan egészséges, mint a Lengyelországban termelt gabona.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete azonban korábban foglalkozott az ukrán terményeken használt illegális növényvédő szerek kérdésével, amelyet főként az országon belüli korrupció és bűnszervezetek miatt komoly problémaként írtak le:

“A becslések szerint a tiltott peszticidek a teljes ukrajnai növényvédőszer-piac mintegy 25 százalékát teszik ki. Ide tartoznak az importált és a helyben előállított hamisított termékek egyaránt. A tiltott peszticidek azért vonzóak a gazdálkodók számára, mert olcsóbbak, és mert az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a termékek mennyire károsak.”

Mindeközben Jan Ardanowski, volt mezőgazdasági minisztert szerint is nagy probléma, hogy az ukrán gabona Lengyelországban marad, ezáltal rontja a piacot:

“Lengyelország minden részéről jelzik a gazdák, hogy nagy mennyiségű ukrán gabona van. Ez egy olyan probléma, amelyet bizonyos értelemben magunk kreáltunk”

– mondta a Katolikus Rádiónak adott interjúban.

Az Agrounia egyesület gazdái a múlt héten tiltakozásba kezdtek az ukrán gabona Lengyelországba való importja ellen, ugyanis az olcsóbb gabona őket károsítja. A mezőgazdasági miniszter szerint azonban ezt csak akkor tehetik meg, ha az EU szabja ki a vámokat.

56 teherautónyi gabonát lopott ki az amerikai hadsereg Szíriából

Ezért kellett kirobbantani az ukrán háborút? Amerika “megoldaná” Európa élelmezését génmódosított szeméttel

(Remix News nyomán Szent Korona Rádió)