“A múltat végképp eltörölni” – Zelenszkijék hűek maradnak az Internacionálé soraihoz

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a jogszabályt, amely eltörli az orosz történelemre vagy kultúrára történő utalásokat az ukrajnai városok, községek, falvak és más földrajzi helyek nevéből.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Zelenszkij pénteken hagyta jóvá az úgynevezett “dekolonizációs” törvényt – olvasható az ukrán parlament, a Verhovna Rada honlapján. A jogszabályt márciusban fogadták el a képviselők, és már tavaly év eleje óta dolgoztak rajta.

A törvény tiltja az orosz államhoz, annak szimbólumaihoz, történelmi vagy kulturális helyszínekhez, városokhoz, dátumokhoz és eseményekhez kapcsolódó “dicsőítő, megemlékező, propagandisztikus elnevezéseket”. A tilalom olyan személyiségekre is kiterjed, akik “katonai agressziót követtek el Ukrajna és más szuverén országok ellen” – olvasható a jogszabályban.

A törvény három hónappal a kihirdetése után lép hatályba – írta a Facebookon Volodimir Viatrovics, az Európai Szolidaritás Pártjának parlamenti képviselője. Ezt követően a helyi közigazgatásoknak hat hónapjuk lesz arra, hogy “megszabadítsák a köztereket az “orosz világ” szimbólumaitól: szobrokat és emlékműveket szereljenek le, utcákat és más objektumokat nevezzenek át” – írta.

Több mint 900 település és mintegy 50 ezer utca nevét változtatták meg 2015 óta a RIA Novosztyi hírügynökség adatai szerint.

A folyamat a több mint egy évvel ezelőtti ukrajnai orosz katonai művelet kezdete után fokozódott. Odesszában decemberben ledöntötték a német származású Nagy Katalin szobrát, pedig a várost az orosz cárnő utasítására alapították 1794-ben. Több városban, köztük Dnyipoban és Csernyovciban eltávolították Alekszandr Puskin klasszikus orosz költőnek szentelt szobrokat és emléktáblákat.

Moszkva elítélte az ilyen politikát, mondván, hogy az orosz kultúra eltörlésére irányuló kísérletek és az ország “erőszakos ukránosítása” sérti a nemzetközi normákat, és sérti Ukrajna lakosságának mintegy negyedét kitevő orosz ajkúak jogait.

Az ukránok betiltják az oroszul mondott imákat

Kiszélesítették volna az orosz-ukrán háborút Zelenszkijék?

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)