Kiszélesítették volna az orosz-ukrán háborút Zelenszkijék?

Az ukrán hírszerzés dróncsapásokat készített elő a Szíriában állomásozó Wagner csapatok ellen – írja a The Washington Post.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A kezdetekben csak kisméretű csapásokat hajtottak volna végre az ukránok Szíria területén drónok segítségével a Wagner zsoldosai ellen, de annak lehetőségét is felmérték, hogy szír ellenállókat képeznek ki, akik az orosz támaszpontok ellen hajtottak volna véghez támadásokat.

Az ukrán tervbe állítólag az amerikaiak is beleegyeztek, de azzal a feltétellel, hogy a szír ellenállók kiképzését és felfegyverzését az ukránok végzik el és teljes titokban tartják a műveleteket.

A Washington Post cikkéből az is kiderült, hogy a törökök is értesültek az ukrán tervről. Az ő kérésük az volt, hogy a támadásokat a kurdok által felügyelt területekről hajtsák végre, ne pedig azokról, ahol a törökök által támogatott fegyveres csoportok vannak.

Hiába történtek meg az előkészületek, decemberben Volodimir Zelenszkij felfüggesztette a műveletet.

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint ennek több oka is lehet, köztük az amerikai nyomás, az elérhető drónok alacsony mennyisége, valamint az, hogy az amerikaiak kételkedtek a támadások sikerességében.

Megint követelőznek az ukránok, ezúttal az EU lőszerküldeményét sürgetik

Húsvétot ünneplő civilekre lőttek az ukránok

(Origo nyomán Szent Korona Rádió)