A lánya hangját klónozó mesterséges intelligenciával próbáltak átverni egy anyát

Az amerikai Jennifer DeStefano egy nap hívást kapott, hogy 15 éves lányát elrabolták, és a telefon másik végén lévő férfi megfenyegette, hogy Mexikóba viszi a gyereket, ha nem fizet 1 millió dolláros váltságdíjat. Az átverést úgy akarták még hihetőbbé tenni, hogy mesterséges inteligencia segítségével klónozták a lány hangját, ami annyit hajtogatott a telefonban sírva, hogy “Anya, hibát követtem el”.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A bűnözők pechjére a nő lánya a hívás idején otthon tartózkodott, és az esetet követően kiderült, hogy az állítólagos emberrablók mesterséges intelligencia segítségével klónozták a lány hangját (a Microsoftnak már van ilyen programja), ami Jennifer elmondása szerint annyira élethűre sikeredett, hogy meghallva egy pillanatig sem kételkedett benne, hogy nem a saját gyermekét hallja.

Bár az ügy szerencsésen végződött, a hatóságok egyelőre nem tudták felderíteni, ki állhatott a hívás mögött. Annyi biztos, hogy a csalók egy nemzetközi számot használtak, ahonnan valószínűleg naponta többször bonyolítanak hasonló csalásokat – pont úgy, mint amikor az ember banki adatait próbálják megszerezni bűnözők magukat a pénzintézetek alkalmazottainak kiadva.

Az eset kapcsán Dan Mayo, az FBI különleges ügynöke úgy nyilatkozott, hogy az emberek csak úgy védekezhetnek az ilyen, a technológia legújabb vívmányait bevető csalások ellen, ha odafigyelnek arra, hogy mit osztanak meg az interneten. A szakember szerint, minél jelentősebb valakinek az online jelenléte, annál könnyebb visszaélni nemcsak a képmásával, de akár a hangjával is.

Mesterséges intelligencia vette rá az öngyilkosságra az instabil férfit?

Saját mesterséges intelligenciát mutatott be tanácsadójaként a román miniszterelnök

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)