Az amerikai szenátus engedélyezte az orosz vagyon Ukrajnának adását

Az amerikai szenátus zöld utat adott Joe Biden elnök kormányának, hogy engedélyezze a lefoglalását orosz tisztviselők, üzletemberek, és szervezetek vagyonának, és a bevételt Ukrajnába küldését. Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor szerint a törvénymódosítás “dollármilliárdokat” hozna Kijevnek.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A módosító indítványt Graham republikánus és Sheldon Whitehouse demokrata szenátor terjesztette elő. Egyhangúlag elfogadták, és hozzáadták az 1,7 billió dolláros kiadási csomaghoz, amelyet a szenátus 68 szavazattal 29 ellenében elfogadott, és ezzel kényelmesen átlépte a törvényhozás előrehaladásához szükséges 60 szavazati határt.

A módosítás megváltoztatja az amerikai törvényeket, és lehetővé teszi az igazságügyi minisztérium számára, hogy “oligarchák… és más szankciókkal sújtott szervezetek” vagyonát értékesítse – magyarázta Graham a szavazás előtt. “Arra számítok, hogy idővel a lefoglalt vagyonból több milliárd dollárnyi dollár fog Ukrajnának segíteni” – írta a dél-karolinai törvényhozó ezt követően a Twitteren.

Az igazságügyi minisztérium már felszólította a kongresszust, hogy módosítsa az amerikai törvényeket, hogy a szankcionált oroszoktól elkobzott pénzeket Ukrajnának lehessen adni.

Graham és Whitehouse a Capitol Hill leghangosabb oroszellenes hangjai közé tartoznak, már azóta, hogy Moszkva februárban megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. Graham 2016-ban Ukrajnába utazott, hogy támogatásáról biztosítsa Kijevet, amikor annak erői a civileket lőtték Donyeckben és Luganszkban, az elmúlt hónapokban pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolására szólított fel.

Az Egyesült Államok eddig 1097 orosz szervezetet és 1331 magánszemélyt szankcionált az Atlantic Council, a NATO és a nyugati fegyvergyártók által finanszírozott agytröszt adatai szerint. Az ezekhez a célpontokhoz tartozó, az Egyesült Államok által birtokolt eszközök összértéke nem ismert.

Az USA és szövetségesei az orosz központi bankhoz tartozó eszközöket is befagyasztottak, összesen mintegy 300 milliárd dollár értékben. Az EU és az USA tisztviselői azonban eddig nem találtak jogi módot arra, hogy lefoglalják ezeket a többnyire devizából álló eszközöket.

“Vagyonunk nagy részét lényegében konkrét nyugati országok lopták el. Ezek abszolút törvénytelen akciók, ellentétesek a nemzetközi joggal”

– jelentette ki októberben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A csütörtökön elfogadott költségvetési törvényjavaslat legközelebb a képviselőház elé kerül, ahol várhatóan a demokraták kezében lévő kamara jóváhagyja. A republikánusok egy kis része megfogadta, hogy ellenzi a törvényjavaslatot, és megbünteti azokat a képviselőtársait, akik megszavazzák azt.

Ukrajna támogatása kőkemény amerikai érdek a szenátor szerint

Nem tudnak tovább titkolózni az amerikai vezetők: egyre többen jönnek rá, hogy Ukrajnának nincs esélye megnyerni a háborút

(Oroszhírek nyomán Szent Korona Rádió)