Leállította a Microsoft a mesterséges intelligenciáját, mert Hitlert éltette

A mesterséges intelligenciák már közel elértek arra a fejlettségi szintre, hogy tömegesen vegyék át a mindennapi feladatokat az élet legváltozatosabb területein. Több világcég, így például a Google, az IBM vagy a Microsoft is dolgozik olyan intelligens rendszereken, amelyek a ma használt számítógépektől eltérően asszociációkra, intuícióra is képesek. Ezek egyike volt a Microsoft Tay nevű rendszere, amelynek egy 2000 körül született, tehát ma 15-16 éves fiatalember intelligenciáját és tapasztalatát kellett volna reprodukálnia bizonyos tanulási időszak után.

 

A kísérletet azonban 24 órán belül leállították, mivel Tay rövid úton azt állapította meg a világról: az emberek utálatosak, és Adolf Hitlernek mindenben igaza volt. Ráadásul ezt közölte is Twitteren a világgal.

Figyelemreméltó, hogy az AI bekapcsolása pillanatában még azt közölte gyermeki örömmel, hogy “az emberek szupermenők”.
A Microsoft szakemberei most azt vizsgálják, miért változott meg Tay véleménye ilyen gyökeresen egyetlen nap alatt. Állításuk szerint egyszerűen trollok űztek ízetlen tréfát a géppel, mivel az bármit megismétel, ha utasítják rá. A The Guardian brit lap azonban rámutatott: a gép magától is hivatkozott Hitlerre egyes válaszaiban. Például amikor valaki feltette neki a kérdést, hogy Ricky Gervais ateista-e, ezt felelte: “Ricky Gervais Adolf Hitlertől, az ateizmus feltalálójától tanulta az önkényuralmat.”
(Szent Korona Rádió)