Veszélyes gyógyszerek, levetett ruhák, iratok, emberi ürülék – A migránsok nyomában a szerb-magyar határon

A magyar határkerítés déli oldalán a migránsok lepték el az erdőt. Hogy ez mit is jelent, milyen mértékű mocskot hagynak maguk után, az alábbi képes beszámolóból kiderül.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

 

Migránstanya lett az erdőből

A helyiek által Tőzeg-tóként emlegetett mesterséges halastó Szerbia egyik legészakibb csücskében, a magyar határkerítéstől mindössze néhány méterre húzódik. A tó és a köré épített idegenforgalmi központ főként a horgászok által látogatott. A V4NA ott jártakor éppen a magánterület körbekerítésén dolgoztak – érthető okokból. A környéket ugyanis megszállták a migránsok. Erről rendszeresen tudósít a helyi sajtó, és a környéken lakók is megerősítették. Azt mondják, a migránsok rendszerint taxival érkeznek az erdő szélére, hogy miután lemegy a nap, megpróbáljanak átszökni a határkerítésen. A V4NA újságírója most szétnézett a helyszínen, és megdöbbenve látta, mi mindent hagynak maguk után a migránsok.

Nehéz lenne megmondani, miből van több az erdő ezen szektorában: fából vagy energiaitalos dobozból. A migránsok ugyanis előszeretettel fogyasztják a stimuláló italokat, főleg ha éjszakai akcióra készülnek. A kiürült dobozokat aztán az erdőben hagyják, akárcsak az üres tonhalas konzerveket, mely szintén jellemzően általuk közkedvelt. Bőven akad üres vizes palack is. Többfelé is látni hálózsákokat, takarókat, plédeket, illetve levetett ruhaneműt is. Az egyik tisztáson több váltásnyi női ruhára akadtak, köztük fehérneműkre, bugyira, melltartóra. De van az erdőben farmernadrág, a télről maradt kesztyű és lábbeli is.

A migránsok nagydolgukat sem szégyellik az erdőben végezni – ennek szemmel látható bizonyítékai vannak. A környezetkárosításnál is súlyosabb és veszélyesebb azonban, hogy a migránsok egykori táborhelyein levélszámra találtak vényköteles gyógyszereket. A fájdalomcsillapítók mellett a Keppra nevű szerből is volt több doboznyi. Ez az epilepszia során fellépő görcsrohamok kezelésére szolgál, kizárólag orvos írhatja fel.

Használati útmutató létrához – ilyenekből is találtak néhányat az erdőben. És bár elsőre furcsának tűnik, miért kell egy létrához használati utasítás, a leírás és a képek alapján az derült ki, hogy a migránsok nem klasszikus létrákkal próbálják átmászni a magyar határkerítést. A török Cagsan Technics cég által gyártott létrához angol, török és német leírás is tartozik. Nagy teherbírású, több szögben is állítható, és akár kisebb hídként is használható (például egy kerítés átmászásához). A cég létrái egyébként Szerbiában is kaphatók.

Megfigyelőpontként működő, rögtönzött tákolmányokból is látni néhányat. Ezek a határkerítéstől mindössze 10-15 méterre állnak, a takarásként szolgáló, korábbi nádtető mögé pokrócot vagy nejlont terítettek, hogy aztán oda bújva lessék, mikor érdemes próbálkozni a kerítésnél.

Hogy a széthagyott holmik migránsoktól származnak, egyértelmű. Egyrészt kicsit sem életszerű, hogy helyi túrázók hagyjanak szét levetett fehérneműt, létrakezelési útmutatót, hálózsákot vagy több levélnyi epilepszia-gyógyszert. Másrészt a szemét között találtak török nyelvű regényeket, isztambuli tömegközlekedési kártyát és szerbiai befogadóközpont által kiadott ideiglenes azonosító igazolványt is. Utóbbi bizonyos Bilel Lemles nevére szól, aki 1999-ben született Algériában. A férfi számára a bolgár határ közelében lévő Pirot befogadóközpontjában állította ki dokumentumot a szerbiai Menekültügyi Főbiztosság, és melyet Bilel Lemles – amennyiben egyáltalán ez a valódi neve – inkább eldobott az erdőszélen, mielőtt megindult volna a kerítést ostromolni.

Több szerbiai feltöltőkártyára is ráakadtak, melyeket hiába tárcsáztak, a szám már nem volt aktív. A migránsok törött telefont, mobilalkatrészeket is hagytak hátra. A környéken lakóházat nem igen találni, csak hétvégi házak és a közeli gyümölcsösökhöz tartozó kisebb épületek állnak. Ezek ott jártukkor üresnek és elhagyatottnak tűntek. Az erdőbe vezető út alsóbb szakaszán azonban, mely közelebb esik a városhoz, már laknak emberek. Ők évek óta élnek rettegésben. Azt mondják, rendszeresen látnak a környéken migránsbandákat. A korábban gyalogszerrel közlekedők most inkább taxikba ülve érkeznek a helyszínre, jellemzően estefelé. Amíg erre várnak, általában Szabadka központjában intézik ügyeiket, bevásárolnak, telefont szereznek, pénzt vesznek fel. Aztán reggel gyakran újra felbukkannak a városban, a sikertelen akció után ugyanis újra kell tölteni készleteiket.

Egy a magyar határ közelében lakó asszony a V4NA-nak azt mesélte, korábban szívesen járt a tóhoz és a környékbeli fenyvesbe, gyerekkorában is gyakran táboroztak ott, mostanra azonban a migránsok és az embercsempészek átvették a hatalmat az erdőben.

„Világosban is félek bemenni az erdőbe, sötétedés után pedig messze elkerülöm. Pedig anno még sátoroztunk is a szabad ég alatt, nem volt mitől tartanunk. Sajnálom, hogy így megváltozott az erdő. A szabadkai emberek szeretik járni a természetet, van, aki még most is elmerészkedik túrázni, de én inkább nem kockáztatok.”

– mondta a szabadkai nő.

Ukrán embercsempészt vettek őrizetbe a szerb rendőrök

Bőven akad a szerb rendőrségnek dolga a migránsokkal és az embercsempészekkel. Szinte naponta közöl a belügyminiszter információkat arról, hogy migránsokat találtak az ország különböző pontjain, illetve őrizetbe vették az őket segítőket. Úgy tűnik viszont, hogy egyelőre ezek az akciók csak csökkentik a városokban lévő bevándorlók számát, a határ mentén továbbra is rendszeresen próbálkoznak a migránsok.

Több külföldi állampolgár is jó pénzt lát a balkáni útvonal adta lehetőségekben. Az egyik legutóbbi esetben például egy ukrán állampolgárt vettek őrizetbe az egyenruhások, miután a 41 éves férfi kamionjában, annak ellenőrzése során 22 migránst találtak. Az általa vezetett olasz rendszámú tehergépjárműben marokkói migránsok rejtőzködtek. Bár az illegális bevándorlókat a befogadóközpontokba szállították, onnan azonban szinte azonnal folytathatták útjukat az Európai Unió felé, ugyanis Szerbiában ezek az objektumok nyitottak, szabadon ki-be járhatnak az ott lakók.

A minap pedig pszichoaktív szerek befolyása alatt és ittasan ütközött a szalagkorlátnak egy férfi a kamionjával a közép-szerbiai Jagodina mellett az autópályán. Az 1985-ös születésű J.N. tehergépjárművében 47 migránst szállított északi irányba. A belügyminisztérium munkatársai 48 órás őrizetbe helyezték a kamion vezetőjét, akit embercsempészettel és törvénytelen határátlépéssel gyanúsítanak. Mint később kiderült, a sofőrnek vezetői engedélye sem volt.

Szerbia északi részén is aktívak az embercsempészek és a rendőrök is. Naponta begyűjtik a migránsokat a magyar-szerb határ menti erdőkben, és a környező településeken is, mégis folyamatosan próbálkoznak az illegális bevándorlók.

Szerbiai migránshelyzet: karácsonyi lövöldözés, betörés és embercsempészek a városközpontokban (frissítve)

Ellepték Szabadkát a migránsok – Most a helyiek szólaltak meg a tarthatatlan helyzetről

Migránsok lövöldöztek Szabadkán – Egy halott és egy elfogott terrorista

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)