Egymás között osztogatták a Tesla dolgozói az ügyfelek privát felvételeit

2019 és 2022 között a Tesla dolgozói egy belső üzenetküldő rendszeren keresztül megosztottaák egymással az ügyfelek autóiba épített belső kamerák felvételeit, amik néha kifejezetten intimek voltak.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Tesla egyes munkatársainak az a feladata, hogy segítsenek címkézni azokat a tárgyakat, amelyeket az autók külső és belső kamerái rögzítenek. Közülük azonban többen visszaéltek az így megtekintett, privát felvételekkel.

“Ha találtál valami menőt, amire biztosan reagálnak a többiek, posztoltad, aztán szünetben odajöttek hozzád, hogy “láttam, amit kitettél, vicces volt”. Akiket előléptettek, azok sok ilyen dolgot osztottak meg, hírhedtek voltak arról, hogy jó a humoruk” – idéz egy volt munkatársat a Gizmodo. A Reuters-nek közel egy tucat volt alkalmazott vallotta be, hogy a sofőrök magánfelvételeinek a megosztása az egyik kedvenc időtöltésük volt, így szórakoztatták magukat és egymást.

Az úgynevezett “adatcímkézők” feladata, hogy segítenek a mesterséges intelligencia-alapú rendszereknek egyre jobban felismerni bizonyos tárgyakat, a Tesla esetében feltehetőleg táblákat, gyalogosokat vagy például útszéli akadályokat. Ez a munkakör elengedhetetlen az “önvezető”, illetve a vezetéstámogató szoftverek fejlődéséhez, ám ezzel együtt adatvédelmi veszélyeket rejt, hiszen bizonyos ritka esetekben egy hús-vér embernek látnia és értelmeznie kell, amit az autó egyik kamerája rögzít, ha a rendszer bizonytalan azzal kapcsolatban, amit lát.

Néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag az összes technológiai óriás, az Apple, az Amazon és a Microsoft is hatalmas botrányba keveredett, amikor kiderült, hogy a hangasszisztenseik fejlesztéséhez alvállalkozók hallgatják meg a nehezen értelmezett, esetleg félreértett utasításokat. Hiába szerepelt ez a legtöbb esetben, ahogyan a Teslánál is, az adatvédelmi tájékoztatóban, de nem tudatosult a felhasználókban, hogy mi történhet a hangfelvételeikkel. Ennél még ijesztőbb, amikor videókkal dolgoznak a szolgáltatónál, mint a Tesla esetében, különösen, hogy a volt dolgozók meztelenül az autójához sétáló tulajdonosról, vagy biciklizés közben elütött gyerekről készült videókat osztottak meg egymással.

“Beláttunk az emberek garázsaiba és ingatlanjaiba. Ha egy Tesla-tulajdonosnak valami különös volt a garázsában, azt kiposztolták”

– fogalmazott az egyikük. A Gizmodo emlékeztet rá, hogy a kínai kormány két éve kitiltotta a gyártó autóit bizonyos katonai létesítményekből, “nemzetbiztonsági veszélynek” nevezve a vállalatot. És ugyan volt rá példa, hogy pont egy Tesla kamerája segített abban, hogy bűnözőket fogjanak el, a tulajdonosokat joggal zavarhatja, hogy nem tudni pontosan, hogy az eszközök mikor rögzítenek felvételeket, és hogy azokkal később mi történik.

Száguldó járművébe szorult az autópályán egy férfi

Két embert gázolt halálra az irányíthatatlan autó, a Tesla hazugsággal próbálja menteni a bőrét

(Raketa.hu nyomán Szent Korona Rádió)