A radikális baloldal hálózata, avagy a Szabad Terek

Szabad terek tagjai. Feltűnő a vörös szín gyakori használata az arculatban.

Gyakran halljuk, hogy nincs semmilyen baloldali hálózat, ezek csak a jobboldal összeesküvés-elméletei. Azonban ez az állítás már többször látványosan megdőlt, elég csak a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott szervezetekre gondolni, vagy az LMBTQP-lobbi hatására a nyomozóhatóságokra, kiváltképp az ügyészségekre. Azonban a februári antifa támadás után egyre több embernek világossá vált, hogy a szélsőbaloldalnak is megvan a maga hálózata, ami sokszor összefonódik a mainstream liberálisokkal.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Itt is megfigyelhető az a szélsőbalos szervezkedési mód, miszerint nem egységes, központilag irányított szervezeteket alapítanak, nincsenek vezetőik, hanem mindig lokális csoportokat hoznak létre, amik szövetségben állnak egymással. Ez – az anarchizmusból adódó módszer – figyelhető meg az antifánál is.

Szabad Terek: Underground kocsmák, vagy a baloldali felforgatás fészkei?

A hálózatot kezdetben romkocsmák és hasonló koszfészkek (divatos baloldali szóhasználattal élve “közösségi terek”) alkották. Ilyen a pride hónap eseményeinek is helyet adó Auróra (amit senkinek nem kell bemutatni), a szegedi Grand Café, a debreceni Malter vagy a szombathelyi Bohém. Habár elsőre ezek a helyek sima alteres romkocsmáknak tűnnek, ha az ember kicsit körbenéz a programjaik között, akkor könnyen talál LMBTQP rendezvényeket, antifa punkkoncerteket, “orvosi” kannabisszal foglalkozó beszélgetéseket, sötétzöld klímahetet vagy más anarchista szellemiségű eseményeket. Ma már partnerük a Gólya Presszó is, ami belpesti kommunisták és antifasiszták egyik törzshelye.

Időközben a tagjaik száma egyre nőtt, jelenleg több, mint 60 szerepel a listájukon. Már nemcsak kocsmák, hanem különböző egyesületek és alapítványok is jelen vannak, így a tagok sorában több ismert és kevésbé ismert baloldali szervezet is megtalálható, melyek közül csak párat emelnénk ki:

  • Alternatíva Alapítvány (Budapest): Drog és nemi betegség gyorsteszteket csinálnak ingyen, akár különböző Budapest Pride bulin is.
  • Átlátszónet Alapítvány (Budapest): Az atlatszo.hu-hoz köthető alapítvány.
  • Budapest Pride
  • Bohém Közösségi Klub (Szombathely): Szombathely belvárosában található romkocsma, ahol rendszeresen tartanak szélsőbaloldali koncerteket és hasonló világnézetű rendezvényt. Volt már drag queen show-ra is példa az elmúlt években. Olvasónk beszámolója alapján egy igénytelen, koszos pincéről van szó, ahol sok helyen még a vakolat is lehullott. A törzsvendégek nagyja 18 év alatti, alteres liberális, de rendszeresek a homoszexuális vendégek is.
  • Debrecen Bike Maffia: A Budapest Bike Maffia debreceni ága. Látszólag karitatív tevékenységet folytatnak, viszont ez alapján erősen benne vannak a szélsőbaloldali közegben.
  • Dialóg Egyesület (Miskolc): Posztjaik és eseményeik alapján közeli kapcsolatban állnak a TASZ-szal.
  • Food Not Bombs: A nemzetközi Food Not Bombs pesti és debreceni csapata. Ingyen főznek a hajléktalanoknak vegán ételeket. De a nemesnek tűnő álca alatt valójában antifák. Gyakori, hogy punk fesztiválokon is ők biztosítják a büfét.
  • Magyar Helsinki Bizottság
  • Nyugat Média és Világháló Közhasznú Egyesület (Szombathely): A nyugat.hu és a szabadhirek.hu üzemeltetője.
  • Partiscum Egyesület a Szegedi LMBT Közösségért
  • Political Capital: Politikai elemző intézet. Főbb kutatási területük a szélsőjobboldal, rendszeresen írnak hazugságokkal és ferdítésekkel teli tanulmányokat.
  • Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
  • Lét Szombathelyért Egyesület: Rendszeresen szerveznek koncerteket és más kulturális programokat Szombathelyen. Többször előfordult már, hogy a táncház és más ártatlan programok mellett nyíltan antifa zenekarokkal is szerveztek koncertet, például a Tetrafobiának, a tHE sNOBS-nak vagy a Liberal Youth-nak, melynek énekese a tett.merce.hu szerzője is.
Életkép a tHE sNOBS koncertjéről az anarchista, illetve a homoszexuális antifa zászlókkal.
A Tetrafobia tagjai

Azonban a nyíltan baloldali egyesületek mellett jelen van több, látszólag politikamentes kezdeményezés is. Ezek közül többen, a Foods Not Bombs-hoz hasonlóan, látszólag nemes ügyet szolgálnak (pl: kerékpárhasználat népszerűsítése, hajléktalanok segítése stb…), viszont ha kicsi utánajárunk, akkor a legtöbbnél megjelenik a háttérben meghúzódó antifa szál. Weboldalukon különböző felforgató kiadványokat is árulnak, például “Hogyan építs aktív LMBTQI+ Közösséget?” címmel.

A hálózat kiépültségét az is jól mutatja, hogy a tagok listáján jelenlévő szervezetek közül többnek is a nyolcadik kerületi Auróra utca 11-ben lelhető fel a székhelye, ahol az Auróra kocsma is található. Ide fészkelt be többek között a Budapest Pride, a Food Not Bombs Budapest, a Marom és a Roma Sajtóközpont is.

Kép a szombathelyi Bohémból. Feltűnő az ötágú csillag a vörös pólón.

Ezek alapján jól látható, hogy a baloldali koszfészkek sajnos az ország minden pontján jelen vannak. Habár a keménymag tagjainak száma alacsony, nagyon aktívan szervezkednek. Mindenkit arra bíztatunk, hogy tartsa a szemét a hasonló szellemiségű helyeken, hogy ne érhessen senkit meglepetés.

(Szent Korona Rádió)

Leninfiú a Táncsicsból és a Szikrából: Földesi Ákos

Térkép a hazai antifákról

Tovább bővült az ismert antifák listája – Újabb külföldi terroristák ellen adott ki körözést a rendőrség