A világ legmodernebb harckocsiját vetheti be Oroszország

A NATO információi szerint számítani lehet rá, hogy az orosz hadsereg be fogja vetni Ukrajnában a T-14 Armata névre keresztelt szupertankjait.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az orosz hadsereg az ukrán háborúban már több modern harcászati eszközt tesztelt, most pedig az újgenerációs T-14 Armata alapharckocsikon lehet a sor – írja az Avtovzgljad.

A lap kiemeli, hogy nincsenek megbízható adatok a T-14 Armata tankok bevetéséről a különleges műveleti zónában, azonban a nyugati hírszerzés korábban arról tudósított, hogy az oroszok az újgenerációs tankjaik közül kettőt már az egyik ukrán határhoz közeli orosz kiképzőközpontban használtak. Amennyiben a NATO információi megbízhatóak, ez annak az előjele lehet, hogy hamarosan Ukrajna területén is bevetésre kerülhetnek az orosz szupertankok.

Az Avtovzgljad szerint az Armatának elsősorban a német Leopard 2-es tankokkal kell megküzdenie, amelyek közül az elsőket már le is szállították Ukrajnának a szövetségeseik. A Leopard viszont több tekintetben is alulmarad az Armatával szemben, amely 7 tonnával könnyebb német vetélytársánál, ez pedig a manőverezésben hatalmas előnyt jelent.

Emellett az Armata erősebb, nagyobb ütőerejű ágyúval van felszerelve, amely ráadásul automatikus töltéssel rendelkezik, szemben a Leopard manuális töltésével. Ennek köszönhetően az Armata percenként 14 lövést képes leadni. Szintén komoly eltérés, hogy az Armata tornya személyzet nélküli, mivel a legénység mindhárom tagja a tank elejében foglal helyet.

Emiatt számos technológiát tudtak hasznosítani a tank tornyában szabaddá vált helyen.

Ezek elsősorban olyan radarok és szenzorok, amelyek a bejövő lövedékeket és rakétákat képesek észlelni és ezeket hatástalanítani. Újítás, hogy az Armata képes a tank oldalából saját lövedékeket kilőni, amelyek még azok célba érése előtt megsemmisítik a beérkező ellenséges lövedékeket. Az Armata szintén fel van szerelve olyan elektronikus eszközökkel, amelyek az ellenséges drónok hatástalanítására szolgálnak.

Aknák reneszánsza – szerepük az orosz-ukrán konfliktusban (1. rész)

Franciaország ukrán vadászpilótákat képez ki

(Origo – Szent Korona Rádió)