Franciaország ukrán vadászpilótákat képez ki

Nem új információ, hogy Franciaország segíti Ukrajnát a háborúban, ám ezúttal francia sajtóértesülések szerint több tucat ukrán vesz részt francia vadászpilóta képzéseken, ahol a francia Mirage 2000 vadászrepülők használatát tanulják meg. Mindezeket Ukrajna természetesen tagadja.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Amióta kitört a háború, Franciaország mindig is élen járt Ukrajna támogatásában, erről maga Florence Parly volt hadügyminiszter is beszámolt a Twitteren. Azt írta, hogy Franciaország továbbra is támogatja Ukrajnát, több Caesar tüzérségi fegyvert és több ezer lövedéket szállított már Ukrajna számára.

Úgy tűnik, ez a tendencia töretlen, a franciák ugyanis mintegy harminc ukrán pilótát képeznek ki a Mirage 2000 típusú vadászgépek használatára, írja a Le Figaro nevű francia lap. A cikk kiemeli, hogy a francia vezetés már eddig is küldött Caesar típusú önjáró lövegeket és AMX páncélozott járműveket Ukrajnának, most pedig a Dassault Aviation által tervezett Mirage 2000 vadászrepülőgépek használatára tanít ukrán pilótákat, több mint másfél hónapja mintegy harmincan kapnak gyorsított kiképzést francia vadászbombázókon Mont-de-Marsan és Nancy légitámaszpontjain.

A lap azt írja, hogy a Honvédelmi Minisztérium állítása szerint a pilóták kiképzése még nem kezdődött el, egyelőre csak a hadsereg légi személyzetének képzése folyik. A Le Figaro arról is beszámol, hogy az erről szóló döntést már hetekkel korábban, még Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 8-i párizsi látogatása előtt hozták meg. Franciaország ezzel belépett azon országok körébe, amelyek vadászrepülők használatára képezi ki az ukrán pilótákat, az Egyesült Államok F-16-os gépek vezetésére oktatja őket, az Egyesült Királyság pedig február elején bejelentette, hogy vadászrepülőket ad Ukrajnának.

A témával kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök még korábban, februárban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem a vadászgépek szállításában látja a megoldást az ukrajnai helyzetre, mert sürgős megoldásra van szükség, de hozzátette, hogy semmit nem zár ki.

A Le Figaro felhívja rá a figyelmet, hogy sem a Lengyelország és Szlovákia által megígért MiG vadászgépek, sem a francia Mirage repülők Ukrajnába történő szállítása nem vezetne stratégiai fordulathoz Ukrajnában, mert a mélyreható katonai akciókhoz a tüzérség hatékonyabb. Egy szakértő szerint továbbá az is aggályos a Mirage 2000 gépekkel kapcsolatban, hogy nincs hozzájuk elég lőszer, mivel 2007 óta már nem gyártják ezeket a vadászrepülőket és nem alkalmasak arra, hogy az ukránok hosszútávon használják őket. A Le Figaro azt is kiemeli, hogy a kelet-európai MiG-eket illeti, nincs belőlük elég az ukránok hatékony ellentámadásához.

Ahogy arról a V4NA beszámolt, az ukrajnai helyzetet tovább nehezíti, hogy lelassult az európai fegyverszállítás, mivel kifogyóban vannak a fegyver- és lőszerkészletek, a védelmi ipar gyártása pedig nem mondható gyorsnak. Ezen túl az is bonyolítja Ukrajna helyzetét, hogy a Németország által ígért Leopard tankok szállítási üteme is lelassult, ezek ugyanis a vártnál lassabban és kisebb számban érkeznek Kijevbe.

A Le Figaro cikke alapján felmerül a kérdés, hogy Franciaország fog-e Mirage 2000 típusú vadászrepülőket szállítani Ukrajnába, ám Benjamin Cruard, az LCI szakértője szerint ez nem egyértelmű. A szakember állítását azzal indokolja, hogy az amerikaiaknak F-16-os gépek vezetésére képeznek ki ukrán pilótákat, ám arról egyelőre nincs szó, hogy az USA Ukrajnába szállítana ilyen repülőket.

A francia lap állításaira reagált Jurij Ihnat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának szóvivője, aki szerint nem igazak az ukrán pilóták franciaországi Mirage 2000 vadászgépeken történő kiképzéséről szóló információk. Hozzátette, hogy valóban több ország is lehetőséget ad Ukrajnának arra, hogy légibázisaikon pilótáikat a jövőben ott képezzék ki. Ami a franciaországi kiképzést illeti, a szóvivő nem tagadja, hogy ukrán katonák részt vesznek Franciaországban is kiképzésen, de kihangsúlyozta, hogy nem pilótákról van szó, hanem légi irányítókról, valamint túlélési tanfolyamokról, kiemelve, hogy jelenleg nincs szó a repülőszemélyzet franciaországi kiképzéséről.

A V4NA levélben fordult a francia védelmi miniszterhez és Emmanuel Macron államfőhöz annak érdekében, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy valóban képeznek-e ki ukrán pilótákat Franciaországban. Arra is rákérdeztünk, hogy tervezi-e a francia kormány, hogy Mirage 2000 típusú gépeket szállít Ukrajnába. Azt a kérdést is feltettük, hogy ha igen, akkor mennyi gépről van szó és mikorra tervezik a leszállításukat.

Szintén megkerestük az ukrán elnöki hivatalt is. Arról érdeklődtünk, hogy pontosan milyen kiképzést kapnak katonáik Franciaországban, és hogy számítanak-e arra, hogy Franciaország vadászrepülőkkel támogatja majd őket.

Svájc példát mutat a Nyugatnak: nem küldik el Ukrajnába, inkább megsemmisítik a rakétáikat

Urántartalmú lőszert küld a Nyugat Ukrajnának

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)