Aknák reneszánsza – szerepük az orosz-ukrán konfliktusban (1. rész)

Szakértők szerint 2022 végén 160 000 km2 volt elaknásítva Ukrajna területéből, 2023 év elejére pedig Denisz Smihal ukrán miniszterelnök nyilatkozata szerint nagyjából 250 000 km2-re emelkedett ez a szám. (Az ország területe Donyeckkel és Luhanszkal együtt 576 000 km2.) Ukrajna legfőképpen a keleti régiókban, a Fekete-tenger partvidékén és a Belorusz határ mentén telepített összefüggő aknamezőket. Legutoljára a 90-es évek délszláv háborújában alkalmaztak ekkora nagyságrendű aknamezőket; még ma, 2 évtized eltelte után is vannak aknaszennyezett területek, legnagyobb számban Bosznia-Hercegovinában.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Ukrajna az Ottawai Egyezményt (aknatilalmi szerződés) 1999-ben aláírta, majd később, 2006-ban ratifikálta azt, mint ahogy Magyarország és az EU tagjai is. Az egyezmény betiltja a gyalogsági aknák használatát, felhalmozásukat, gyártásukat és szállításukat. Az egyezmény nem tiltja a tankelhárító aknákat, a parancsközlő, önmegsemmisítővel ellátott aknákat. Oroszország, USA, Kína nem írta alá az egyezményt. Attól függetlenül, hogy Oroszország nem írta alá az aknatilalmi szerződést, a gyalogsági aknák használata sérti a nemzetközi humanitárius jogot, mert azok nem tudnak különbséget tenni civilek és harcoló felek között.

A Landmine Monitor szerint Ukrajna jelenleg 3,36 millió aknával rendelkezik, főképpen PFM-ekkel, amelyeket az aknatilalomról szóló szerződés értelmében meg kellett volna semmisíteniük. Ezzel az ország megszegi a készlet megsemmisítésére vonatkozó kötelezettségeit. A konfliktus kitörése óta számos nyugati országtól is kaptak aknákat, főképpen tankelhárító aknákat.

Az aknatilalomról szóló szerződés 20. cikkelye értelmében a fegyveres konfliktusban résztvevő állam nem léphet ki a szerződésből a fegyveres konfliktus vége előtt. A szerződéshez szintén nem tartoznak fenntartások, így Ukrajna megsérti a szerződésben ratifikáltakat.

Ukrajna – többször bizonyítva – megszegte az Ottawai szerződést azáltal, hogy pillangó PFM-1 típusú aknákat használtak az orosz invázió kezdete óta Donyeckben, Izjum környékén és egyéb területeken. Ezt az ICBL (International Campaign to Ban Landmines) szervezete is bizonyítékkal alátámasztotta az egyezmény többszöri megsértésével kapcsolatban.

A Human Rights Watch (HRW) közzétett jelentése szerint az ukrán erők tavaly (2022) széles körben szórtak szét taposóaknákat Kelet-Ukrajnában; ez folyamatosan veszélyezteti a polgári biztonságot és civil áldozatokat követel. Eddig Izjum környékén legalább 50 civil sérült meg és 11 igazolt haláleset történt.

„Úgy tűnik, hogy az ukrán erők kiterjedten szórtak szét taposóaknákat Izjum környékén, ami polgári áldozatokat okoz, és folyamatos kockázatot jelent” – mondta Steve Goose, a Human Rights Watch fegyverzeti osztályának igazgatója.

Izjumban és környékén több mint 100 lakos azt mondta, hogy az orosz erők vagy a megszálló hatóságok szórólapokat tettek ki és osztottak szét, hogy figyelmeztessenek a taposóaknák veszélyére. Emellett taposóaknákat távolítottak el a közterületekről és a civilek magánterületeiről, valamint néhány akna általi sérültet Oroszországba vittek orvosi ellátásra – ez nem egyeztethető össze az aknák lerakásáért való felelősséggel, állapította meg a HRW.

A Human Rights Watch számos olyan esetet dokumentált, amikor PFM gyalogsági aknákat szállító rakétákat lőttek ki az oroszok által elfoglalt területekre az orosz katonai létesítmények közelében. Ezekben a rakétákban (9M27K3 220 mm) 312 db PFM-1 akna található, hatótávolsága 10-35 kilométer, mely miatt a front mögött is képesek vele aknamezőket létrehozni.

A PFM-1 aknát zöld papagáj aknának is hívják színe és alakja miatt. Az akna puha műanyag testtel rendelkezik (fémrepeszt nem tartalmaz), mely kellő nyomás (deformáció) hatására működőbe hozza a detonátort, felrobbantva az aknát. Az akna kimondottan csonkolásra lett tervezve, 37 g VS-6D folyékony robbanóanyagot tartalmaz, ami elég arra, hogy rálépés esetén a lábfejet, kézbe vétel során pedig a kézfejet csonkolja le, de nem tartalmaz elég robbanóanyagot, hogy az áldozat életét kioltsa. Kialakításuk miatt közvetlen telepítésük nem lehetséges, ami miatt repülőgépről, helikopterről szórják le speciális konténer segítségével, és rakéta-sorozatvetőkből pl: Uragan 220mm lövik ki, ezáltal mélyen az arcvonal mögé is képesek 10-35 kilométerre telepíteni az aknákat. A PFM-1(S) változata rendelkezik önmegsemmisítővel (az időzítő állítható 1-40 órára), ami gyakran megbízhatatlannak bizonyult. Hatástalanításuk az esetek többségében nem igényel speciális felszerelést (rádobott gumiabroncs, nagyobb kő, fegyverből való rálövéssel, esetleg harcjárművel való ráhajtással).

Gyalogsági akna “hatástalanítása”:

2022. november 3-án a HRW levelet írt az ukrán védelmi és külügyminisztériumnak, valamint az elnöki hivatalnak összefoglalva, tájékoztatva a hatóságokat az eredményekről, és kérdéseket tett fel az Izjum környéki taposóaknák használatával kapcsolatban. Olekszandr Poliscsuk védelmi miniszter-helyettes nem adott közvetlen választ azokra a kérdésekre, amelyek arra irányultak, hogy az ukrán erők PFM aknákat használtak a fegyveres konfliktusban.

„Ukrajna a nemzetközi közösség megbízható tagja, és teljes mértékben elkötelezi magát minden nemzetközi kötelezettség mellett az aknahasználat terén. Ebbe beletartozik a gyalogsági aknák használatának mellőzése a háborúban.” – írta Olekszandr Poliscsuk.

„A háború folyamán az ukrán fegyveres erők szigorúan betartották az IHL [nemzetközi humanitárius jog] normáit és azon nemzetközi egyezmények rendelkezéseit, amelyeknek Ukrajna részes fele. Ide tartozik többek között a használat, készletezés, előállítás… tilalmáról szóló egyezmény (a továbbiakban: Ottawai Egyezmény), valamint az egyes hagyományos fegyverekről szóló egyezmény, amelyek túlzottan károsnak minősülnek, vagy amelyek hatása válogatás nélkül történik.” – állítják…

Folytatjuk…

Már igazán súlyos szintet ért el az orosz hadsereg leépülése?

Oroszország katonai kudarcát vetítik előre a T-62-esek?

(Szent Korona Rádió)