Az ukránok mindent megtesznek a magyarság elnyomásáért

A kárpátaljai Beregszászban bevezetnek egy új programot, ahol azokat a szülőket fogják támogatni, akik ukrán osztályba íratják be gyermekeiket. A szülők akár 290 ezer forintot is kaphatnának ezért.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A minap a Beregszászi Városi Tanács három frakciója azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy vegye napirendre azt a programtervezetet, amelyben anyagilag támogatnák azokat a szülőket, akik gyermekeiket ukrán tannyelvű osztályba járatják. A mukachevo.net szerint ez a kezdeményezés hasonló ahhoz, ahogyan a magyar kormány a magyar nyelven tanuló gyermekek szüleit támogatja.

A program kidolgozói szerint a beregszászi önkormányzatnak anyagi ösztönzést kellene nyújtania a szülőknek, hogy jobban biztosítsák az általános iskolás gyermekek tanulási feltételeit. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a közösség néhány év alatt elérje, hogy az államnyelven tanuló gyermekek száma jelentősen növekedjen – írja a portál.

A határozattervezet szerint a szülők, akik gyermeküket ukrán tannyelvű osztályba küldik,

Évente 30 ezer hrivnyát kapnak, amíg gyermekük 5. osztályos nem lesz.

A kérelmezők remélik, hogy a következő ülésen az 1–4. osztályos tanulók támogatási programjáról szóló határozattervezetet felveszik az ülés napirendjére, és lesz elég szavazat annak elfogadásához. A tervezet már ez év szeptember 1-jén életbe léphet.

Az anyagi megélhetés biztosítására sok magyar szülő is választhatja ezt az utat, a gazdasági helyzet ugyanis jelenleg kritikán aluli Ukrajnában, miközben a munkanélküliség hatalmas.

Egy kárpátaljai magyar mesélt az ott élő magyarok hányatott sorsáról. Beszámolója szerint a magyar határhoz viszonylag közeli településről úgy gyűjtöttek be embereket, hogy

a békésen bicikliző férfit két-három katona biciklijével együtt egy buszba kényszerítették.

Másik hasonló történet, amikor egy bicikliző férfi elé vágott be egy rendőrautó. A férfi azonnal megállt, hogy ne ütközzön a járművel, a két intézkedő rendőr kiszállt az autóból, és az adatfelvétel után már a férfi kezében is volt a katonai behívó.

Az ungvári járásban az is előfordult, hogy a munkájából hazafelé tartó, negyven év körüli férfit vitték be a közeli toborzóközpontba, ahonnan ugyan hazaengedték, de néhány nap múlva újra megjelentek nála, és a frontra szállították.

Egy másik történet szerint a magyar–ukrán határon hazaérkezők akár azonnal is kézhez kaphatják a katonai behívót. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levél szerint a hazautazó férfinak a határőrök nyomták a kezébe a behívót, majd elmondták: egy napja van, hogy minden szükséges dolgot összepakoljon, és jelentkezzen a toborzóirodánál.

Kárpátalja magyar lakosságát vette célba a kegyetlen mozgósítási hullám Ukrajnában

Magyarok a prés alatt – Az NJSZ filmje és jelentése a kárpátaljai magyarság helyzetéről

(Index nyomán Szent Korona Rádió)