Míg újabb arab ország kezdte meg a kapcsolat javítását Izraellel, Irak bejelentette, soha nem fogják elismerni

Az arab államok közül is egyre több dönt úgy, hogy normalizálja a kapcsolatait, a létrehozása óta legnagyobb ellsnégükkel, Izraellel. Ékes példája ennek az a korábbi eset is, amikor Izrael lényegében megvette Marokkó barátságát

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ománi légiközlekedési hatóság csütörtökön közölte, hogy az ország légtere a jövőben nyitva áll minden olyan légitársaság előtt, amely teljesíti a légtérhasználatra vonatkozó helyi előírásokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lehetővé tették a kereskedelmi légiösszeköttetést Izraellel, illetve az izraeli légitársaságoknak, hogy átkeljenek az arab ország feletti légtéren.

Az izraeli sajtó szerint a szaúdi és ománi légtér megnyitásának köszönhetően az Ázsiába induló izraeli járatok repülési ideje két és fél órával lerövidülhet. Eli Kohen izraeli külügyminiszter a zsidó állam gazdasága és az izraeli utasok számára történelmi jelentőségű döntésről beszélt.

Omán és Izrael nem rendelkezik diplomácia kapcsolatokkal. Mindazonáltal az Egyesült Államok üdvözölte a “többhavi csendes diplomáciai erőfeszítésekkel támogatott” közeledést. A Fehér Ház közleménye szerint a mostani döntés alátámasztja Joe Biden amerikai elnök jövőképét egy “erősebben összekapcsolt, stabil és virágzó Közel-Keletről”.

Szaúd-Arábia tavaly júliusban nyitotta meg légterét izraeli járatok előtt. A szunnita királyság akkor egy hasonló megfogalmazású közleményt tett közzé, amelyben szintén nem volt említés Izraelről.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az ománi légtér megnyitását 2018 óta készítették elő. Hozzátette: a mostani bejelentés “nagyszerű hír”.

Mindeközben Irak kijelentette, hogy ők soha nem fogják elismerni Izraelnek még a létjogosultságát sem. Az iraki vezetés egyértelműen fogalmazott, hogy nem csatlakoznak azokhoz az arab államokhoz, melyek az Egyesült Államok nyomására felvették a diplomáciai kapcsolatot az izraeli kormánnyal és diplomáciai képviseletet létesítettek Tel Avivban. Fuad Hussein miniszterelnökhelyettes mindezt azután jelentette be miután hazatért Washingtonból, ahol tárgyalásokat folytatott az amerikai kormány képviselőivel. A felmérések szerint az irakiak körében egyáltalán nincs támogatottsága egy ilyen diplomáciai lépésnek.

Mészárlásba fordult át a palesztinok elleni izraeli rajtütési kísérlet (frissítve)

Ha izraeli rakéta csapódik lakóházba Damaszkuszban, az nem baj?

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió) 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Ne feledkezzenek meg a technikai számos felajánlásról sem, támogassák a Kvintesszencia Kiadót!