Úzvölgye: Ismét a nem létező katonasíroknál emlékeztek meg a soviniszta románok

Az úzvölgyi haditemetőben rendszeresen tartanak “megemlékezést” a románok azon felállított kereszteknél, melyek alatt valójában nem is fekszenek román katonák, ám ez kiváló alkalom számukra, hogy nacionalista – és nem egyszer magyarellenesnek mondható – nézeteiket hangoztassák. A 2020-as rendezvényen például szabotőr, megszálló erdélyi magyarokról beszéltek a “megemlékezők”.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az úzvölgyi haditemetőben 2019 tavaszán felállított 52 betonkereszt és emlékmű “ledöntése elleni küzdelem” részeként román nacionalista szervezetek megalapították vasárnap a “keresztek testvériségét”. A román hadsereg napjának apropóján szervezett ünnepséget éppen az 1956-os magyar forradalom emléknapjára időzítették.

A 2019. június 6-ai erőszakos temetőfoglalás óta Dormánfalva polgármesteri hivatala különböző román nacionalista szervezetekkel, politikai pártokkal közösen évente háromszor szervez nagyszabású, sajnálatos módon ortodox egyházi szertartással egybekötött ünnepséget Úzvölgyében. Ezek programpontjai közt rendszerint szerepel például a Nagy-Románia-térkép lobogtatása, “hazafias” dalokat éneklő gyermekkórusok előadása, fáklyás felvonulás, a románok szerint a temetőben nyugvó katonáik névsorának felolvasása – “Jelen!” felkiáltással a nevekre -, ezeken kívül pedig volt, hogy “Úzvölgye fiai” elnevezésű “kitüntetést” osztottak ki a temetőfoglalásban “kiemelt szerepet vállalóknak”, máskor letakarták a kétnyelvű tájékoztató táblákat, sőt, azzal riogattak, hogy “betonkereszteket ledöntő buldózerek” fognak érkezni.

Idén a dormánfalvi polgármesteri hivatal mellett ismételten főszervezői feladatot vállaló Nép Útja (Calea Neamului) nacionalista egyesület, annak vezetője, Mihai Tîrnoveanu és a Szabadság állapota (Starea de libertate) nevű civil mozgalom azzal igyekezett résztvevőket toborozni az ország minden pontjáról az október 23-ára időzített rendezvényre, hogy kijelentették: megalakul az emlékmű és a betonkeresztek megvédésére, illetve a ledöntésük elleni küzdelemre fókuszáló “keresztek testvérisége a román hadsereg úzvölgyi harcokban elesett hőseiért”.

A Nép Útja emellett egy közösségi médiás bejegyzésben nem feledkezett meg egy újabb szélsőséges riogatástól sem, miszerint “Magyarország autonómiát fog követelni az erdélyi magyarok számára azonnal, amint lezárult az orosz-ukrán konfliktus”.

A verbuváló Facebook-bejegyzéseknek meg is lett az eredménye, erős hatósági jelenlét mellett nagyszámú résztvevő érkezett a katonatemetőhöz vasárnap délután. Az ultrasoviniszta akción százötven “harcokban elesett román hőst” jelképező fakereszttel kezében vonult a temetőbe a magyar hősök emlékét meggyalázó tömeg, mely ezzel az “ájtatos nép” képét próbálta mutatni. Ez hatalmas képmutatásról tanúskodik, ugyanis egyrészt nem mint megemlékezők, hanem sokkal inkább mint gyűlölködők vettek részt a rendezvényen, másrészt egy korábbi eseményről is látszik, hogy valójában mennyire tisztelik a szent jelképeket:

Az eseményen többek között Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere és Mihai Tîrnoveanu, a Nép Útja vezetője tartott beszédet, megismételve az elmúlt alkalmakkor már hallott “erős népi ellenállást” arra az esetre, ha jogerősen is a betonkeresztek és az emlékmű eltávolítására vonatkozó bírósági döntés születik.

Tîrnoveanu úgy fogalmazott, a 150 személyből álló keresztek szövetségének “szent célja”, hogy a végsőkig védelmezze a Dormánfalva által a román hadsereg hőseinek emlékére állított 52 keresztet. A szövetség nem vesz figyelembe semmilyen bírósági döntést, hanem mindig is “azon román hősök vérét és csontjait tartja számon, akik itt estek el”, függetlenül attól, hogy kihez tartozik a temető. Az eseményen felszólalt Florea Vasile tábornok, továbbá a 102 éves nyugalmazott tábornok, a “háborúk borzalmait megélt” Ioan Procopie, valamint Pompiliu Diplan, a Szabadság állapota mozgalom vezetője is.

Minden évben tartanak ortodox szertartást is a rendezvényen, mely kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy a román ortodox egyház sajnos az 1900-as évek óta számos alkalommal vállalt szerepet a románok izgatásában és a soviniszta akciókban. Sajnálattal látjuk, hogy jelen esetben is ez történt, és ismét a kereszténység szimbólumait használták fel a soviniszta rendezvényen, összemosva ezzel a vallási meggyőződést a román nézetekkel. Az Ortodox Testvériség egyik képviselője fel is szólalt, és kijelentette, hogy “csak a barbárok, hitetlenek képesek arra, hogy lerombolják az ortodox kereszténység jelképeit, a kereszteket és emlékművet.”

Az egyik népdalénekes – üdvrivalgást kiváltva – kijelentette,

“a múltunkat nem törölhetik ki, a jövőnket pedig nem vehetik el: Erdély örökre román föld marad”

– utalva ezzel Tîrnoveanu tusványosi akciójára, ugyanis egy ilyen feliratú bannerrel próbált zavart kelteni júliusban Orbán Viktor miniszterelnök beszéde közben.

A megemlékezés végén a szervezők a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ismét emlékeztették a külügyminisztériumot és Klaus Iohannis államelnököt, hogy ha a románok számára kedvezőtlen bírósági döntés születik a temető román parcellájának ügyében, akkor “életük árán is megvédik a sírkertet”. “Mi elsősorban románok vagyunk, és csak másodsorban európaiak” – jelentették ki.

A valóban az úzvölgyi temetőbe való emlékhely

(Székelyhon.ro nyomán Szent Korona Rádió)

Magyar feliratokat takart le Nagybánya korrupt román polgármestere

Tovább tombol a román focikultúrában a felerősödött sovinizmus