Teszt: A ChatGPT szerint Zagyva Gyula MSZP-s országgyűlési képviselő, de nem ismerte Nicolas de Lamberterie-t sem

Már hónapok óta nagy izgalom övezi a ChatGPT-t, a mesterséges intelligencián alapuló csevegőszoftvert, amely állítólag hihetetlenül fejlett. A Microsoft ugyanis épp most próbált ellene tenni saját szoftverének, a Bard AI-nak a kifejlesztésével, de ez a kereskedelmi kudarc egyelőre a Microsoft részvényárfolyamának jelentős zuhanását okozta. A Magyar Jelen összeállítását olvashatják Nicolas de Lamberterie tollából (akivel az Egy vármegyés lány is beszélgetett korábban).

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Miközben a Nyugat “okos” (valójában ostoba) szoftvereket gyárt – Klaus Schwab szerint ez a “negyedik ipari forradalom” motorja -, a valódi (fosszilis tüzelőanyagokon és iparon alapuló) termelés elhagyta a nyugati világot, és Ázsiába ment.

Azok számára, akik nem követik a dolgokat, a ChatGPT egy intelligens szoftver, amellyel “beszélgethet”, ha sok kérdést tesz fel neki. A beszélgetéstől függően különböző válaszokat kaphat.

Jól éreztem magam, amikor a ChatGPT-nek feltettem néhány kérdést. Minden válasz pontatlan volt.

Az az érdekes, hogy attól függően, hogy hogyan közelítem meg a témát, a válaszok teljesen eltérőek. A ChatGPT-t például két különböző módon kérdeztem meg, hogy mi történt Zagyva György Gyulával (felső képünkön). Egyszer azt válaszolta, hogy Zagyva jelenleg az MSZP frakciójában országgyűlési képviselő, 

máskor pedig azt, hogy Zagyva a Mi Hazánk országgyűlési képviselője (emlékeztetőül: Zagyva Gyula 2010-től 2014-ig a Jobbik frakciójában volt országgyűlési képviselő) :

Azt is megkérdeztem tőle, hogy ki az a Nicolas de Lamberterie. A ChatGPT szerint a Le Figaro francia újság újságírója vagyok (ami szintén helytelen):

Már több hét telt el azóta, hogy ezzel a ChatGPT témával foglalkozni akartam, és azon töprengtem, hogyan fogok közelíteni ehhez a témához. Végül úgy gondolom, hogy a tesztjeim már válaszolnak egy kicsit a kérdésre.

Engedjék meg, kedves olvasók, hogy azonnal feloldjam a feszültséget a véleményemmel kapcsolatban:

Nem hiszek a mesterséges intelligenciában, mint olyasmiben, ami képes önmagától, önjáró módon alkotni,

az emberek által megkövetelt intelligencián felül. Tehát nem hiszek a Terminátor forgatókönyvben.

Nicolas

Természetesen a robotok képesek rendkívül nagy teljesítményű számításokat végezni, és saját maguk is képesek javítani a teljesítményüket. Ez az, amit tévesen “mesterséges intelligenciának” neveznek. Ilyen például a sakkozó robotok (nevezetesen az Alpha Zero Stockfish), amelyek rendkívüli teljesítményt nyújtanak. Ahogy azonban a híres horvát Youtuber Agadmator rendszeresen emlékeztet minket, az ilyen robotok által játszott meccsek NEM sakkoznak (a sakkot emberek játsszák).

Az eszköz olyan erős, hogy a középiskolai és egyetemi tanároknak ma már nagy nehézséget okoz a házi feladatok megadása, különösen filozófiából vagy jogból, mert ez a híres ChatGPT képes elég jó válaszokat adni az ilyen iskolai feladatokra.

Ennek az eszköznek a megjelenése tehát arra fogja kényszeríteni a tanárokat, hogy újragondolják a tanításukat. Két forgatókönyv lehetséges: vagy ez a ChatGPT még kevésbé képzetté teszi a diákokat, vagy arra kényszeríti őket, hogy visszatérjenek a “hagyományos” tanulási módszerekhez (mert az emberi agy még mindig ugyanúgy működik, mint 50, 200 vagy 2500 évvel ezelőtt).

Egy másik hatalmas veszély a tizenévesek hiszékenységében rejlik, akik kérdéseket tehetnek fel a ChatGPT-nek, és a kapott válaszokat igaznak veszik.

Amint azt egy korábbi cikkben említettem, gyermekeink már most is rendkívül erőszakos módon vannak kitéve olyan eszközöknek, amelyek szándékosan igyekeznek őket butítani.

Soha ne feledkezzünk meg egy nagyon fontos dologról a technológiával kapcsolatban:

A Szilícium-völgy legjobb technikusai, akik a modern számítástechnika minden eszközét gyártják, olyan iskolákba járatják gyermekeiket, ahol minden képernyő, telefon és számítógép szigorúan tilos.

Bizonyos mértékig ez engem arra emlékeztet, amikor a kommunisták az 1940-es évek végén bezárták a jezsuita iskolákat Magyarországon… kivéve néhányat, ahová továbbra is az ország kommunista elitjének gyermekeit küldték.

Gyermekeink nevelésén túlmenően ezeknek az ostoba technológiáknak a “lelkes” megjelenése az egész társadalmat is meg kell, hogy kérdőjelezze.

Mi történik, ha holnap a politikai vagy közigazgatási döntéseket a “mesterséges intelligencia” alapján hozzák meg?

Az ETIAS-rendszerrel kapcsolatban említettem a további “vízumok” bevezetését az utazáshoz. Ezek a rendszerek emberek helyett “intelligens” és “autonóm” robotokat fognak használni annak eldöntésére, hogy megadják-e valakinek a vízumot vagy sem?

Ha a ChatGPT nem lenne egy hihetetlenül technológiai, de tökéletesen haszontalan eszköz, akkor a következő kérdést tehetném fel neki:

Ha a nyugati országok csak hülye szoftvereket gyártanak, akkor mivel fognak minket etetni, fűteni és ellátni?

(Magyar Jelen – Szent Korona Rádió)

Több millió dollárért vesznek virtuális telkeket a metaverzumban

Dél-Korea is felköltözteti lakosait a felhőbe

A Meta legújabb terve, hogy ne lehessen megkülönböztetni a virtuális valóságot a valóságtól