Lemondott Moldovában a nyugatbarát kormány

Moldova nyugatbarát kormánya 18 hónapnyi hullámvölgy után lemondott. A másfél évet gazdasági zűrzavar jellemezte és ezt az orosz-ukrán háború nagy mértékben elősegítette.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az Ukrajnával határos ország Európa egyik legszegényebb országa, ráadásul súlyos gazdasági gondokkal küzd: 35%-os az infláció, élelmiszereken 50% körüli infláció, a lakosság döntő többsége pedig megélhetési válságba süllyedt. Gyakoriak az áramszünetek, mert Moldova importálja az energiát, de egyre kevésbé tud fizetni érte. A helyzet miatt nemrég utcai tüntetések is voltak.

Moldova energiahelyzete is tragikus, mert hagyományosan Oroszországból és Ukrajnából szerzi az energiát. A Gazprom hatszorosára emelte a gázárat, az orosz hadsereg pedig szétlőtte Ukrajna elektromos hálózatát, ezért Kijev leállította az exportot.

Moldova külügyminisztere nemrég azt nyilatkozta, hogy egymilliárd euróba kerül a fűtési szezon energiaszámlája, ennek egyharmadát az EU-tagállamok egy része átvállalta. A kritikus helyzetben a Moszkva-barát hangok felerősödtek. A tüntetők a Nyugat-barát kormányzatot okolják a válságért. Szerintük Moldovának Brüsszel helyett inkább Moszkvához kellene fordulnia.

Maia Sandu moldovai államfő közölte: konzultálni fog a parlamenti pártokkal, és új miniszterelnök-jelöltet fog kormányalakítással megbízni.

Gavrilita utódjáról máris találgatások indultak, de még nem tiszta, hogy a több jelölt és önjelölt közül ki kaphat felkérést a kormányfői posztra. Egyes szakértők Dorin Recean volt belügyminiszter tartják a legesélyesebbnek a posztra.

Gavrilita 2021 augusztusában lépett hivatalba, miután pártja, a Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) többséget szerzett a parlamenti választásokon. Moldova egyébként Ukrajnával együtt tavaly júniusban kapta meg az Európai Unió tagjelölt státuszát.

A múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy a Nyugat fontolgatja, hogy Moldovából “egy újabb Ukrajnát” csinál. Lavrov szerint a Nyugat támogatta Maia Sandu elnök megválasztását 2020-ban, hogy az országot a NATO tagjává téve egyesítse Romániával.

Európa mintademokráciája diktatúrára vált?

Mégse bojkottálják a lengyelek az orosz olajat

(Elemi nyomán Szent Korona Rádió)