Mégse bojkottálják a lengyelek az orosz olajat

Igor Demin, az orosz Transznyefty cég hivatalos képviselője a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy Lengyelország januárban folytatta az orosz olaj vásárlását a Barátság vezetéken keresztül, míg Németország ebben a hónapban nem volt hajlandó orosz olajat vásárolni.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Igor Demin elmondása szerint januárban 500 ezer tonna olajat szállítottak Lengyelországba a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

“Ma, a nap első felében teljesítettük a Lengyelországba történő 500 ezer tonna olaj szivattyúzására vonatkozó ütemtervet”

– mondta, hozzátéve, hogy Németország 2023 eleje óta nem vásárolt orosz olajat.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a hírügynökségnek adott interjúban 2022 december végén azt mondta, hogy Németország és Lengyelország is jelentkezett a Barátság-vezetéken keresztül történő olajvásárlásra.

“Még Németország és Lengyelország is, amelyek bejelentették, hogy teljesen lemondanak az orosz olajról, 2023-ra kérték a szállítást”

– mondta. Hozzátette azt is, hogy az országok a kérelmükben nem részletezik, hogy milyen olajat szeretnének, orosz vagy kazah olajat.

Korábban Nyikolaj Tokarev, a Transznyefty orosz olajvezeték-üzemeltető vállalat vezetője a Rosszija-24 tévécsatornán azt mondta, hogy a vállalat decemberre és a jövő év első negyedévére is kapott szállítási kérelmet Lengyelországtól és Németországtól, annak ellenére, hogy a jelentések szerint nem hajlandók folytatni a vásárlásokat. Tokarev kijelentésére reagálva a német gazdasági és klímavédelmi minisztérium bejelentette, hogy a schwedti és leunai finomítók jövőre már nem rendelnek olajat Oroszországból, de pályázatokat nyújtottak be a kazahsztáni olaj szállítására.

A Transznyefty a maga részéről a hírügynökségnek elmondta, hogy Kazahsztán nem kérte a Transznyeftyet, hogy szivattyúzzon Németországba olajat, és csak az orosz energiaügyi minisztérium jogosult dönteni a tranzitról.

Demin azt is elmondta, hogy a Transznyefty készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj szállítását a Barátság-vezeték révén Németországba – erről már megkötötték a megállapodást Kazahsztánnal.

“Minden készen áll arra, hogy ezt a 20.000 tonna olajat Kazahsztánból Oroszországon, Belaruszon és Lengyelországon keresztül Németországba tranzitáljuk a Barátság-vezeték északi ágán. A megállapodást aláírtuk, az útvonalra vonatkozó utasításokat elkészítettük, és még a szükséges tranzitfizetéseket is teljesítettük”

– mondta.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes korábban kijelentette, hogy Oroszország kész támogatni Kazahsztán kérését, hogy olaját a Barátság olajvezetéken keresztül Németországba tranzitálhassa.

Az orosz-ukrán háború miatt megengedi az USA Venezuelának az olajexportot

Megnőtt Európában az Oroszországból importált gáz mennyisége

(Oroszhírek nyomán Szent Korona Rádió)