Megnőtt Európában az Oroszországból importált gáz mennyisége

Az Európai Unió a háború kirobbanását követően idén úgy döntött, hogy csökkenteni fogja az orosz energiától való függőségét, mégis az adatok szerint 21 százalékkal nőtt az Európai Unióba és Nagy-Britanniába importált orosz LNG gáz mennyisége idén.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

Bár az Oroszországból Európába csővezetéken keresztül érkező földgázszállítmányok jelentősen csökkentek az ukrán háború kezdete óta, az Nyugat-európai országok nem mondtak le az orosz földgázról, csupán cseppfolyósított formában szerezték be azokat LNG terminálokon keresztül.

Az ICIS energiapiaci elemző cég által készített kutatás szerint az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz behozatala 21 százalékkal emelkedett a háború előtti szinthez képest az uniós országokba és Nagy-Britanniába. Az elemzés megállapította, hogy az EU plusz Nagy-Britannia idén január és november között közel 27 milliárd eurót fizetett Moszkvának a rekordmennyiségű folyékony földgázért cserébe.

Csak az orosz cseppfolyósított földgázra költött pénzmennyiség megközelíti az Európai Unió által Ukrajnának a háború kirobbanása óta adott segélyek összegét. Ugyanis a felmérések szerint az EU együttesen 29 milliárd eurót küldött katonai és pénzügyi támogatásként Ukrajnába.

Bár az európai nemzetek nagyrészt sikeresen feltöltötték a tél előtt a gáztározókat, az igazi próbatétel az elemzők szerint tavasszal kezdődhet. A szabadpiaci LNG kínálata idén mesterségesen magasabb volt a szokásosnál, mivel Kínában csökkent a termelési teljesítmény a koronavírus zárlatoknak köszönhetően.

“Arra számítunk, hogy jövőre mintegy tízmilliárd köbméter fog hiányozni a globális LNG-piacról”

– mondta Andreas Schröder, az ICIS elemzője.

Ez azt is jelentheti, hogy Kína az orosz gázt újra eladta a világpiacon, vagyis az EU által idén vásárolt orosz eredetű LNG tényleges mennyisége a valóságban jóval magasabb lehet.

Németország a többi tengeri kijárattal rendelkező uniós országhoz hasonlóan igyekszik alternatívákat találni az orosz gáz helyettesítésére. Jelenleg az Egyesült Államok, Katar, Nigéria, Algéria és Oroszország jelenti a legnagyobb LNG-importőröket.

Az ukrajnai háború kitörését követően Németország igyekezett bővíteni kapcsolatát Katarral, és a múlt hónapban megállapodást írtak alá arról, hogy Katar akár évi kétmillió tonna földgázt is szállíthat Németországba.

Eközben az Európai Unió az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és a G7-ekkel együtt hatvan dolláros hordónkénti árplafont vezetett be az orosz nyersolajra.

Az egyelőre nem világos, hogy az intézkedés mennyire fogja befolyásolni Moszkva gondolkodását az ukrajnai háborúval kapcsolatban, mivel a meghatározott árszint nem elég alacsony ahhoz, hogy pénzügyi szempontból jelentős következményekkel járjon, emellett pedig az orosz energiaexportőrök továbbra is Kínához, Indiához és Törökországhoz fordulhatnak, hogy eladják nekik a többletet.

Európa Kínán, az USA Törökországon keresztül kerüli meg az oroszellenes szankciókat

Miért nem fordít hátat India az oroszoknak?

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)