Továbbra is alacsonyabb kitermeléssel tervez az OPEC

Az Oroszországból nem érkező kőolajat valahonnan pótolni kell, azonban a saját szankióik által sújtott európai országokon úgy látszik nem tervez segíteni az OPEC, továbbra is alacsonyabban tartják a kitermelési szintet, ezzel növelve az árakat. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az OPEC tagországai még szeptemberben jelentették be, hogy vissza fogják venni a kitermelés mértékét, és emiatt az USA októberben meg is sértődött a szaúdiakra.

Vasárnap az OPEC tanácskozást tartott, ahol megerősítették a fentebb is emlegetett határozatukat, mely értelében novembertől 2023 végéig napi kétmillió hordóval kevesebb olajat termelnek ki.

Az OPEC egyik szakbizottsága kéthavonta fogja felülvizsgálni a kitermelési politikát. Amennyiben a piaci helyzet azt indokolttá teszi, haladéktalanul összehívják a szervezet miniszteri szintű tanácskozását. Egyelőre azonban a következő tervbe vett, tárcavezetői szintű ülést 2023. június 4-re tűzték ki.

Az indoklás szerint jelenleg jelentős a bizonytalanság a piacon.

Ennek egyik oka a hétfőn hatályba lépő, a tengeri szállítású orosz kőolajra vonatkozó uniós embargó, amely a várakozások szerint az olajárak emelkedését vonja maga után. Az Európai Unió és a G7-csoport szombaton megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról is.

Az orosz-ukrán háború miatt megengedi az USA Venezuelának az olajexportot

USA: Venezuela már nem kommunista, mert kell az olaja

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)