Történelemhamisítás ukrán módra: minden ami orosz tűnnie kell!

Korábban írtunk arról, hogy az orosz-ukrán konfliktus következtében Ukrajnában a kötelező olvasmányok közül kitiltották az orosz szerzőket. Az utóbbi időszakban inkább a magyar múlt meggyalázása játszott szerepet. A történelemmel – mint Ukrajna, mint ukránok – nem éppen rendelkező műállam, most Odesszában fogott rombolásba. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Odessza területe már a bronzkorban lakott volt görög kolóniák által, majd a középkorban a tatárok lakták a települést. A fellendülésére viszont egészen a 18. századig várni kellett, mikoron is az Oszmánoktól Oroszországhoz kerülte után a nagy francia elsötétedés elől II. Katalin udvarába menekülő Richelieu hercege megtervezte a város infrastruktúráját és meg is valósíttatta azt. Odesszában ennek emlékére később szobrot állíttattak, melynek központi figurája II. Katalin cárnő.

Az emlékművet helyi, elektronikus módon történő népszavazás során Demjan Hanul aktivista szerint a lakók lebontásra ítélték. A szavazáson két opció közül lehetett választani: lebontás vagy átépítés.

Ahogyan a turult sikerült igen hamar levágni, úgy a szobor köré is hamar kerítés került.

Az emlékmű végleges sorsáról november végén fog dönteni a városi képviselő-testület.

Kultúrnemzet: magyarnak nézték a latint az ukránok, ezért levakolták

(Karpat.in.ua nyomán Szent Korona Rádió)