Tovább folytatódik az ukrán kultúra hamisítás a háborúra hivatkozva

Bejelentették Ukrajnában, hogy betiltják az iskolákban az olyan irodalmat, ami nem negatív színben tünteti fel orosz hadsereget. Így például Lev Tolsztoj Háború és békéje és más történelmi regények is kikerülhetnek az ukrán oktatásból. Korábban Telegram csatornánkon már beszámoltunk róla, hogy az ukránok könyvek megsemmisítését tervezik, ezúttal úgy tűnik ezt tényleg sikerült megvalósítaniuk.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Andrej Vitrenko elmondta, hogy minisztériuma azon dolgozik, hogy összeállítsa a betiltandó könyvek listáját, összhangban a kijevi kulturális és információs politikai minisztérium múlt havi bejelentésével, miszerint az ukrán könyvtárakból eltávolítják az “orosz propagandát népszerűsítő” irodalmi műveket, és ukrán könyvekkel helyettesítik azokat.

“Mindezek teljesen ki lesznek zárva a külföldi irodalomból”

– mondta az ukrán vezetés által szankcionált könyvekről Vitrenko oktatási miniszterhelyettes, majd hozzátette:

“Tehát például a Háború és béke, ezt már nem fogják tanulni Ukrajnában.”

Nehéz követni, hogy egy 1867-ben megjelent orosz regénynek mi köze van a mostani háborúhoz és Putyinhoz, de az ukrán vezetés most egy háborús cancel culture-t épít állami szinten, amivel adott esetben a saját diákjait tartja tudatlanságban. Az ukrán kulturális és információs politikai miniszter, Olekszandr Tkacsenkó bejelentette, szakértői bizottságot hoznak létre a “kommunistátlanításra” és az “orosztalanításra” – írja a BBC.

Tkacsenkó szerint az önkormányzatoknak hasonló orosztalanítási bizottságokat kellene létrehozniuk, hogy a folyamat a törvényeknek megfelelően menjen végbe, és filozófusok, történészek, helyi aktivisták vitassák meg a különböző kérdéseket. A miniszter megjegyezte, a minisztérium megfelelő bizottsága már dolgozik, fellebbezéseket bírál el és ajánlásokat tesz az utcanevek átnevezésével és műemlékek lebontásával kapcsolatban. Szerinte a szakértői tanács javítaná az ezirányú munkát.

Tkacsenkó azt is elmondta, örül annak, hogy az ukrán színházak nem játszanak Csajkovszkijt a háború kitörése óta, és felszólította európai kollégáit, hogy tegyék ugyanezt, vagy legalábbis szüneteltessék az előadásokat. Ugyancsak felszólított arra, hogy fejezzék be az együttműködést orosz kulturális szereplőkkel, ugyanis

“a kultúra, akárcsak a propaganda, annak a rakétának a csúcsa, amelyet a Kreml hoz Európába.”

Nyugati kulturális intézmények valóban felfüggesztették az együttműködést olyan orosz művészekkel és intézményekkel, akik vagy amelyek jó viszonyt ápolnak az orosz vezetéssel, és nem határolódtak el az ukrajnai háborútól. Holt szerzők műveinek bemutatását azonban sehol nem állították le vagy tiltották be Európában vagy Amerikában.

Korábban az Ukrán Könyvintézet igazgatója, Olekszandra Koval az Interfaxnak azt nyilatkozta, több mint 100 millió példány “propagandakönyvet”, köztük orosz klasszikusokat kell eltávolítani a közkönyvtárakból.

Elmondása szerint folyamatban van az ilyen könyvek eltávolítására vonatkozó szabályozás előkészítése.

Első körben a szovjet időkben megjelent “ideológiailag káros irodalmat”, valamint az ukránellenes tartalmú orosz irodalmat vonnák ki. Második lépésben kortárs orosz szerzők 1991 után megjelent könyveire kerülne sor, köztük gyerekkönyvekre, romantikus és detektívregényekre.

“Ez az idők szava. Bár megértem, hogy lehet rájuk igény”

– mondta.

Koval az olyan világirodalmi jelentőségű orosz írók, mint Alekszandr Szergejevics Puskin és Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij műveit is eltávolítaná a közkönyvtárakból, mivel szerinte ők fektették le az “orosz világ” (russzkij mir) és az orosz messianizmus alapjait.

“Ez valóban nagyon káros irodalom, valóban befolyásolhatja az emberek nézeteit. Ezért személyes véleményem az, hogy ezeket a könyveket el kell távolítani a köz- és iskolai könyvtárakból. Az egyetemi és kutatókönyvtárakban talán megmaradhatnak, hogy a tudósok tanulmányozhassák a gonosz és a totalitarizmus gyökereit”

– mondta.

Szerinte az orosz propagandairodalom lefoglalása után mintegy 100 millió könyv marad a könyvtárak állományában, ami körülbelül a fele a mai állománynak, majd ezt folyamatosan töltenék fel “magas színvonalú ukrán nyelvű irodalommal és ukrán kiadók könyveivel”.

Ismételten fenyegetőznek az ukránok

Sivalkodik a 444 az ukrán propaganda megkérdőjelezése miatt – De hogy jönnek ide a pedofilok?!

(888.hu és Portfolió nyomán Szent Korona Rádió)