Kína: Kerítésen átmászva menekültek a szorongó munkások a COVID miatt lezárt iPhone-gyárból (videó)

Kínában egyre aggasztóbbak a COVID elleni intézkedések. Volt, hogy négy azonosított koronavírusos után rendeltek el milliókat érintő zárlatot, nemrég teljes kerületeket zártak le a vírus miatt, az emberek pedig már konkrétan rettegésben élnek. Mindezek után nem csoda, hogy megtörtént az alábbi eset.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A tajvani vállalat a közép-kínai Csengcsou városban található gyárában a koronavírus-járvány megállításáért küzd. Az munkaerő elvonása óriási terhet ró a Foxconnra éppen a kulcsfontosságú ünnepi vásárlási szezon kezdete előtt, és rávilágít arra, hogy az ország szigorú koronavírus-ellenes politikája árt a nemzetközi üzletnek.

“Teljes mértékben megértjük, hogy haza szeretnének menni”

– közölte a Foxconn a hétvégén az alkalmazottaival a csengcsoui kormány hivatalos WeChat-fiókján. Azoknak az alkalmazottaknak, akik önként maradnak a vállalat gyártási részlegén, a kormány és a vállalat közösen fogja biztosítani az egészségét és a biztonságát – tette hozzá a CNN szerint.

A csengcsoui káosz veszélyeztetheti az Apple és a Foxconn termelését a következő hetekben. Ivan Lam, a Counterpoint vezető elemzője úgy becsülte, hogy az iPhone 14 gyártásának 10-30%-át érintheti a közeljövőben, ha a helyzet nem stabilizálódik. Lam becslései szerint a csengcsoui a világ legnagyobb iPhone-gyára, az iPhone készülékek 85%-át ott szerelik össze. A Foxconn szóvivője a kínai állami médiának azt mondta, hogy a vállalat megpróbálja növelni a termelést más telephelyeken, mivel most van a gyártási főszezon, és nagy a kereslet a munkások iránt. A kínai közösségi médiában az elmúlt napokban számos olyan videó terjedt, amelyeken látható, ahogy sokan gyalog hagyják el Csengcsout. A több mint 12 millió lakosú város múlt hónap elején átfogó karantént rendelt el, miután több tucat Covid–19-esetet azonosítottak. A szigorú intézkedések a vírus terjedése ellen egyénként több kínai vállalatot sújtanak: a sanghaji Disney hirtelen leállt, és az összes látogatót be kellett zárni a park területére, mert a kormány utasítása szerint csak az hagyhatja el a helyszínt, aki negatív tesztet mutat fel.

Az USA-ban engedélyezték a csecsemők COVID elleni oltását

Kísérleti Covid vakcinával oltották a 2 hónapos csecsemőt, leállt a szíve

(Index nyomán Szent Korona Rádió)