Ismét teljes kerületeket zárnak le Kínában a koronavírus miatt

A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt szigorítják a kijárási tilalmat a kínai nagyvárosokban. Nem csak épületek, de komplett városrészeket is lezárnak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A közép-kínai Vuhantól az északnyugati Hsziningig csütörtökön már három egymást követő napon jelentettek több mint 1000 új esetet országszerte. Ez messze elmarad attól a napi többtízezres sanghaji számadattól, amely miatt az év elején le kellett zárni a vonzáskörzeteivel együtt több mint 40 milliós kínai tengerparti metropoliszt, de bőven elég ahhoz, hogy további korlátozásokat vezessenek be országszerte. Kína koronavírus-esetszáma mindvégig alacsony maradt a globális fertőzési adatokhoz képest, de az igen gyorsan terjedő omikron variánssal szemben hozott, rendkívül szigorú és a mindennapi életet alapjaiban felbolygató idei korlátozó intézkedései súlyos terhet róttak a világ második legnagyobb gazdaságára.

Kuangtung tartomány székhelyén, Kantonban, amely Kína negyedik legnagyobb városa gazdasági teljesítmény tekintetében, csütörtökön újabb utcákat és kerületeket zártak le, a lakosokat pedig karanténba zárták, mivel újabb helyeken ütötte fel a fejét a fertőzés, amely már negyedik hete tart. Október 24-én 28 kínai városban voltak érvényben különböző szintű korlátozó intézkedések, amelyek mintegy 207 millió embert érintettek. Ezek a térségek 3550 milliárd dollárral járultak hozzá a kínai bruttó hazai termékhez (GDP) a Nomura japán pénzügyi óriásvállalat adatai szerint. Ez a 2021-es kínai GDP közel egynegyedét jelenti.

Vuhanban, a 2019-es koronavírus-járvány kitörésének helyszínén napi 20-25 új esetet regisztráltak ezen a héten, és a városi hatóságok az egyik kerületben több mint 800 ezer embert helyeztek karanténba vasárnapig. A város egyes részein felfüggesztették a sertéshús értékesítését a közösségi médiában megjelent képek és üzenetek tanúsága szerint, miután a hatóságok az egyik koronavírusos esetet összefüggésbe hozták a helyi sertéshús-ellátási lánccal. A Vuhantól 1580 kilométerre északnyugatra fekvő Csinghaj tartomány székhelyén, a 2,5 milliós Hsziningben a közösségi médiában élelmiszerhiányról és az alapvető fogyasztási cikkek drágulásáról számoltak be, miközben az egészségügyi hatóságok igyekeztek megállítani az esetszámok növekedését az október eleji, egyhetes kínai nemzeti ünnepet követően.

Más kínai nagyvárosok, így Csengcsou, Tatung és Hszien hatóságai is újabb kijárási korlátozásokat vezettek be ezen a héten a helyi fertőzési gócok felszámolása érdekében. Pekingben szerdán bezárták az Universal Resort nevű vidámparkot, miután az egyik látogató koronavírus-tesztje pozitív lett.

Kína korábban többször megerősítette, kitart a Covid-19-cel kapcsolatos zéró tolerancia politikája mellett, és a hatóságok továbbra is végrehajtják a fertőzés megállításához szükséges intézkedéseket.

Egy tanulmány is bizonyítja, hogy nem sok értelme volt a Covid miatti korlátozásoknak

Egyetlen Covid gyanús eset miatt menekültek kétségbeesetten Kínában

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)