Nem működnek a szankciók: A Gazprom idén megduplázta a tavalyi nyereségét

Nem elég hogy a szankciók nem hozták el a várt hatásukat Oroszországgal szemben, de a Gazprom közel duplájára növelte a tavalyi évhez képest a nyereségét, ami köszönhető az áremeléseknek. Új vevők is kilátásba kerültek a nyersolaj megvásárlására ami tovább növelheti az oroszok hasznát és tovább súlythatja Európát.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az olajembargónak köszönhetően az eddigi orosz olajimport nagy része decembertől már nem léphet be az Európai Unióba, a blokkba irányuló kőolajtermék-exportot pedig februártól tiltják be, ez napi 2 millió hordó olajfelesleget feltételezne az oroszoknak. Azonban a Kpler szerint Indonézia, Pakisztán, Brazília, Dél-Afrika, Srí Lanka és számos közel-keleti ország együttesen akár napi 1 millió hordó orosz nyersolajat is vásárolhat tőlük.

Tovább könnyíti az új partnerek keresését, hogy Oroszország kedvezményeket kínált a vevők bevonzása érdekében. Moszkva már meg is kezdte olajának egy részét Ázsiába irányítani, növelve az Indiába és Kínába irányuló exportot, miután néhány európai vevő elutasította a további szállításokat.

Egyes elemzők szerint a Közel-Kelet akár napi 500 ezer hordó nyersolajat is importálhat az oroszoktól, amit aztán az exportpiacokra irányíthat, valószínűleg Európának eladva azt.

Hiába azonban a pillanatnyi vevőhiány, hiszen a Gazprom csak 2022 első félévében 41,75 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, szemben a 2021 egészére vonatkozó 29 milliárd dollárral.

“A Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat. A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról 100 milliárdra növekszik”

– írta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője.

A Financial Times szerint az energiaipari nagyvállalat jelenleg naponta mintegy 84 millió köbméter gázt szállít az európai fogyasztóknak Ukrajnán és Törökországon keresztül, szemben a tavalyi 480 millió köbméteres átlaggal, az egekbe szökő gázárak azonban segítettek a Gazpromnak ellensúlyozni ezt a kereslethiányt.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállítások csökkenése a szankciók okozta technikai problémák miatt várhatóan “2021-hez képest háromszorosára emeli az árakat” – mondta pénteken Ron Smith, a BCS Global Markets elemzője, hozzátéve, hogy ez 85 százalékkal, 100 milliárd dollárra növeli az orosz cég összbevételét.

Szakértői becslések szerint 2022-ben a Gazprom 43 százalékkal kevesebb gázt fog exportálni, de köbméterenként 1000 dolláros átlagáron.

Elfogult oroszellenes döntést vétózott meg a magyar kormány

Európa gazdasági zsenialitása: háromszoros áron, Kínától kell venni az orosz gázt

(Orientalista – Szent Korona Rádió)