Elfogult oroszellenes döntést vétózott meg a magyar kormány

Az Európai Unió ismét bármiféle mérlegelés nélkül állt volna az ukránok oldalára legújabb döntésével, miszerint az Oroszország által elkövetett emberjogi visszaéléseket vizsgáló megbízottat szerettek volna kijelölni, azonban a magyar kormány vétója miatt ez nem jöhetett létre.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A brüsszeli lapot vezető uniós tisztviselők tájékoztatták arról, hogy a kormány a múlt héten megvétózta azt az uniós kezdeményezést, amelynek értelmében az EU tagországai az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordultak volna az ukrajnai háború ügyében. Az unió – a 27 tagország nevében – azt kérvényezte volna, hogy a tanács jelöljön ki egy különleges megbízottat, aki az oroszok által elkövetett emberi jogi visszaélések vizsgálatát felügyelhetné.

Magyarország azonban megvétózta a döntést, ezért az unió nem tudott lépni ebben a kérdésben.

Mindez azt jelentette, hogy a másik 26 uniós tagállamnak egyenként, a saját kormánya nevében eljárva kellett az ENSZ-hez fordulnia.[…]

A magyar kormány a háború kezdete óta több alkalommal is fenyegetőzött vétóval (vagy élt is az eszközzel) az oroszokat negatívan érintő döntéseket illetően. Szeptember elején például felvetődött, hogy Magyarország három orosz oligarcha miatt megvétózhatja a háború miatt elrendelt szankciók meghosszabbítását. A kormány végül egy, a cseh soros elnökséggel kötött kompromisszumnak köszönhetően letett arról a lépésről, de csak azzal a feltétellel, hogy jövő márciusban ismét napirendre veszik a kérdést.

Izraelhez hasonlatos államot alakítanának ki Oroszország határán?

Rálőttek Ukrajnában a segélyszállítmányt vivő pápai követre

(Index – Szent Korona Rádió)