Izraelhez hasonlatos államot alakítanának ki Oroszország határán?

Az alábbiakban Alexander Rubinstein újságíró a The Grey Zone-on megjelent cikkét közöljük, néhol konklúzióba foglalva gondolatait, s nem szó szerint fordítva. Ezen írásban többek között arra is rávilágít, hogy valójában mire és miért használja fel az ukrán vezetés országuk hazafiait. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Mindössze negyven nappal azután, hogy Oroszország katonai hadjárata megkezdődött Ukrajna ellen, Vlodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta az újságíróknak, hogy országa a jövőben olyan lesz, mint egy “nagy Izrael”. A következő napon Izrael egyik vezető támogatója a Demokrata Pártban a NATO hivatalos agytrösztjében tett közzé egy állásfoglalást, amelyben megvizsgálta, hogyan lehetne ezt kivitelezni.

Zelenszkij április 5-én újságíróknak mondott jövőbe való előrevetítésében elutasította azt az elképzelést, miszerint Kijev semleges maradna a későbbiekben a NATO, az Európai Unió és Oroszország közötti konfliktusokban. Zelenszkij szerint országa soha nem lenne olyan, mint Svájc (amely felhagyott a napóleoni-kor óta alkalmazott semlegességi elvével, és Oroszországot szankcionálta februári inváziójára válaszul).

“Nem beszélhetünk „a jövő Svájcáról”” – tájékoztatta az elnök az újságírókat. “De minden bizonnyal egy „nagy Izrael” leszünk, a maga sajátosságaival.”

Azok számára, akik kíváncsiak, hogyan is nézne ki valójában egy „nagy Izrael”, Zelenszkij gyorsan kifejtette a nyugtalanító jövőképet.

“Nem lesz meglepő, hogy minden intézményben, szupermarketben, moziban ott lesznek a fegyveres erők vagy a Nemzeti Gárda képviselői – lesznek fegyveres emberek” – mondta Ukrajna elnöke, sivár létet jósolva polgárainak. “Biztos vagyok benne, hogy a következő tíz évben a mi biztonsági kérdésünk lesz az első helyen.”

Bár az internetre felkerült poszt Zelenszkij újságíróknak tett megjegyzésein alapult, az elnöki hivatal rejtélyes módon kivágta megjegyzéseinek egy részét, azokat, melyekben kijelentette, hogy a jövő Ukrajnája nem lesz “teljesen liberális, európai”. Ehelyett az erősen militarizált Ukrajnáról szóló víziójával együtt a bejegyzés hangsúlyozta Zelenszkij készségét a NATO-csatlakozásra akár “már holnap”.

A NATO hatalomközvetítői számára azonban Zelenszkij kijelentései közül a meghitt hajlandósága a katonai szövetséghez való csatlakozásra volt talán a legkevésbé figyelemreméltó. Ugyanis a megjegyzéseitől számított 48 órán belül a NATO félhivatalos washingtoni agytrösztje Daniel B. Shapiro (Barack Obama kormánya alatt az USA izraeli nagykövete) közzétett egy tervet, amelyben azt vizsgálja, hogyan lehet Ukrajnát “nagy Izraellé” alakítani. Ebben külön kiemelte, hogy “a két csapdába esett ország többen osztozik, mint gondolnánk”.

Ahogy Alexander Haig volt amerikai külügyminiszter úgy mutatta be Izraelt, mint “a világ legnagyobb amerikai repülőgép-hordozóját, amelyet nem lehet elsüllyeszteni”, Shapiro egy olyan víziót terjesztett elő Ukrajnáról, amely egy hipermilitarizált NATO-bástya, melynek nemzeti identitását az határozza meg, hogy képes felhasználni az USA erejét Oroszország ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglátogatja a nyugati falat Jeruzsálemben 2020 januárjában

Izrael és Ukrajna: “régi, hűséges barátok”

Annak ellenére, hogy Izrael nem hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni nyugati szankciós csomagokhoz, katonailag támogatta Ukrajnát, és ez év februárja óta két nagy szállítmány védelmi felszerelést is eljuttatott. A múltban azonban Izrael nem csak védelmi szegmenseiben támogatta Ukrajnát az Oroszország elleni harcában.

2018-ban több mint 40 emberi jogi aktivista nyújtott be petíciót az izraeli legfelsőbb bírósághoz hogy hagyják abba Ukrajna felfegyverzését, miután a neonáci Azov zászlóalj tagjait rajtakapták izraeli gyártmányú fegyverekkel hadonászva. Ahogy az izraeli Ha’aretz akkoriban megjegyezte: “A milícia [Azov] emblémái jól ismert nemzetiszocialista jelképek. Tagjaik a náci tisztelgést használják, horogkeresztet és SS-jelvényt viselnek… A milícia egyik tagja azt mondta egy interjúban, hogy Putyin zsidósága okán harcol Oroszország ellen.”

Zelenszkijt, az ukrán zsidót láthatóan nem zavarta, az Izrael által végrehajtott állítólagos felfegyverzés. Egy évvel a 2019-es megválasztása után Jeruzsálembe zarándokolt, hogy elindítsa az általa “imát a békéért” –nek nevezett mozgalmat és, hogy részt vegyen az “Emlékezz a holokausztra, hogy küzdhess az antiszemitizmus ellen” című rendezvényen. Zelenszkij ekkor dicséretben részesítette az izraeli társadalmat is, egy interjúban megjegyezte, hogy: “A zsidóknak sikerült felépíteniük egy országot, melyhez csupán elméjüket és emberanyagukat használták.” Emellett kijelentette, hogy az izraeliek “egységes, erős, hatalmas nép. És annak ellenére, hogy folyton háború fenyegeti őket, minden napot élveznek. Láttam.”

“Sok ország van a világon, amely meg tudja védeni magát, de Izrael, egy ilyen kis ország, nem csak önmagát tudja megvédeni, hanem a külső fenyegetéssel szembenézve reagálni is tud” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy “sokszor járt már az országban”.

Még ugyanabban az évben, egy születésnapi üzenetében, amelyet Izrael akkori miniszterelnökének, Benjámin Netanjahunak küldött, Zelenszkij megjegyezte, hogy “a régi hűséges barátok értékesebbek, mint valaha. Ukrajna és Izrael között ilyen barátság fűződik.”

Meg kell említeni azt is, hogy a Kijev és Moszkva közötti harcok ez év februári eszkalációja óta több tucat izraeli utazott Ukrajnába, hogy csatlakozzon az ország Idegenlégiójához.

Augusztusban a kanadai kormány által támogatott Kyiv Independent vizsgálatot tett közzé, amelyben az ukrán idegenlégiót fegyverek és áruk ellopásával, valamint szexuális zaklatással és más bántalmazással vádolta. Eközben Zelenszkij folyamatosan dicséri Tel-Avivot, különösen azután, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság döntése megszüntette az Ukrajnába utazó állampolgárokra vonatkozó korlátozásokat. “A jogállamiság és az emberi jogok tisztelete pontosan az, ami megkülönbözteti az igazi, fejlett demokráciát!” – írta Twitteren az ukrán elnök a júliusi döntést követően.

A hipermilitarizált soviniszta állam minta Ukrajna számára

2022 áprilisára Zelenszkij Izrael állam iránti csodálata látszólag új magasságokat ért el. Közvetlenül azután, hogy kijelentette, miszerint Ukrajnából hamarosan “nagy Izrael lesz”, ahogyan korábban említettük, Washington egykori tel-avivi nagykövete, Daniel B. Shapiro kiadott egy tervezetet Zelenszkijnek, melyben arról értekezik, hogyan tudná megvalósítani ezt az álmot. Az írást a washingtoni székhelyű, NATO által támogatott Atlanti Tanácsban adta közre.

“Azáltal, hogy országuk gondolkodásmódját úgy alakítják át, hogy Izraelnek a krónikus biztonsági kihívásokhoz való hozzáállásának aspektusait tükrözze, az ukrán tisztviselők magabiztosan kezelhetik a kritikus nemzetbiztonsági kihívásokat, és hasonlóan ellenálló államot építhetnek fel” – írta Shapiro.

A csaknem 900 szavas vázlat nyolc pontban részletezte, hogyan válhat Ukrajna Izraelhez hasonlóvá. A pontok között olyan tanácsok szerepeltek, mint a “biztonság az első”, az “intelligencia dominanciájának” fenntartása, a “a technológia kulcsfontossága”.

Shapiro szerint Izrael biztonsági stratégiájának központi eleme, hogy “az egész lakosság szerepet játszik”. “A civilek felismerik felelősségüket a biztonsági protokollok betartásában és hozzájárulnak az ügyhöz” – szintén Shapiro az izraeli lakosságról. “Néhányan ehhez fel is fegyverkeznek (bár szigorú felügyelet mellett). Az ukrán társadalom széles körű mozgósítása a kollektív védelemben azt sugallja, hogy az országban megvan ehhez a potenciál.” Ha visszaemlékezünk a cikk korábbi részében tárgyaltakra, az előbbi mondat szinte teljesen összevág Zelenszkij ezen témához kapcsolódó megjegyzéseivel.

Ahogyan Izrael biztonsági államként való sikerét hirdető propaganda, úgy Shapiro tervrajza Ukrajna polgárait egy közös cél érdekében egyesítve képzelte el melyben segítséget nyújtana Tel-Aviv katonai és hírszerzési high-tech innovációja. Játéktervében szinte mitikus vívmányként jeleníti meg Izrael előrehaladását a biztonság terén, amit pusztán polgárai heves, újító szellemének vívmányaként állít be, figyelmen kívül hagyva a siker egyetlen, és legnagyobb anyagi tényezőjét: a példátlan mértékű külföldi katonai segítségnyújtást, különösen az Egyesült Államokból. Valójában, ha az Egyesült Államok adófizetői nem támogatnák a hadseregét az éves segélycsomagok révén, amelyek összege több milliárd dollár, nehéz lett volna eljutni egy New Jersey méretű országnak a világ vezető megfigyelési-technológiai központjának státuszába.

Bár Shapiro sürgette Zelenszkijt, hogy tartson fenn “aktív védelmi partnerséget”, egyúttal lekicsinyelte a külföldi segélyek szerepét az izraeli gyarmati telepek megőrzésében, azzal érvelve, hogy Tel-Aviv biztonsági doktrínájában az egyetlen elv az, hogy “Izrael meg fogja védeni magát, önmagában – és egyetlen más országra sem támaszkodhat, hogy megvívja a csatáit.”

Shapiro bizonyára elfelejtette ezt az elvet, amikor azt írta a Twitteren: “Hála Istennek, Izraelnek vaskupolája van” – utalva Izrael légvédelmi rendszerére, amelyet az Egyesült Államok adófizetői 1 milliárd dollár értékben finanszíroztak csak 2021-ben, a 3,8 milliárd dolláros katonai segítségen felül.

Zelenszkijnek adott tanácsaiban Shapiro azt is hangsúlyozta, hogy “Ukrajnának fel kell fejlesztenie hírszerző szolgálatait”, hasonlóan Izraelhez, amely “sokat fektetett hírszerzési képességeibe annak biztosítására, hogy rendelkezzen az eszközökkel ellenségei észlelésére és elrettentésére; továbbá ha szükséges, proaktívan tudjon cselekedni, hogy lecsapjon rájuk.”

Daniel Shapiro felszólalt az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének 2016-os konferenciáján, amely később alkalmazta is őt.

Egy amerikai diplomata Izraelben maradt, s a legjobb kémcégekért küzdött

Shapiro tudna mondani egy-két dolgot az izraeli hírszerző apparátusról. 2017 közepén, miután úgy döntött, hogy a családjával Izraelben marad, ahelyett, hogy visszatérne abba az országba, amely diplomataként alkalmazta, független tanácsadóként csatlakozott az izraeli technológiai céghez, az NSO hackercéghez. Ekkor segített abban is, hogy felmérjék a potenciális ügyfeleket az NSO köztudottan invazív digitális kémprogramja, a Pegasus számára.

Shapiro szoros kapcsolatot ápol az izraeli hírszerzéssel a tel-avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetén (INSS) keresztül. Az intézetnél eltöltött négy évének nagy részében annak ügyvezető igazgatója Amos Yadlin volt, az Izraeli Védelmi Erők katonai hírszerzésének egykori főnöke. Yadlin segített kidolgozni az izraeli hadsereg által Gázával szemben alkalmazott aránytalan erő doktrínáját, amelyben a civileket a terroristák szomszédjaként határozták meg, és ezáltal megfosztották őket a genfi egyezmények szerinti védelemtől. 2018-ban az INSS több mint 20 000 dollárt fizetett Shapirónak azért, hogy tanúként képviselje őket a Kongresszus előtt, annak ellenére, hogy nem is regisztrálták külföldi ügynökként. Az NSO csoporthoz hasonlóan az INSS is független az izraeli kormánytól, bár alapítója, Aharon Yariv az izraeli katonai hírszerzés vezetője is volt.

Az Egyesült Államokban Shapiro a WestExec Advisors tanácsadó cégnél dolgozott, amelyet 2017-ben alapított Anthony Blinken külügyminiszter, és a Politico úgy jellemezte, hogy “Biden árnyékkormánya”. Joe Biden megválasztása előtt Shapiro befutott a médiában, miután a Demokrata Párt platformja eltávolította a megszállt palesztin ciszjordániai területek további annektálását ellenző kifejezéseket.

Háború – Az Atlanti Tanács számára kívánatos

Valószínűleg nem véletlen, hogy Shapiro receptjét, melyben Ukrajna izraeli típusú biztonsági állammá alakításáról értekezik, az Atlanti Tanács “kitűnő munkatársának” fémjelzése alatt tette meg. Ha Ukrajna valaha is az általa és Zelenszkij által elképzelt állandó katonai erőddé alakul át, a NATO fegyveripara óriási hasznot húz rajta.

A Lockheed Martin, a Raytheon és a Boeing 2021-ben az Atlanti Tanács legnagyobb jótevői közé tartoztak. A Raytheon elnök-vezérigazgatója, Gregory J. Hayes történetesen a nemzetközi tanácsadó testületnek is tagja. Ahogy Max Blumenthal a The Grayzone-nak beszámolt, az Atlantic Council de facto mosodaként is szolgált az ukrán érdekeltségektől, például a Burisma-tól származó pénzek mosásához Biden körének tagjai számára.

A három fent említett fegyvergyártó cég, amelyek Washington katonai ipari komplexumának szívét képezik, máris hatalmas nyereséget arattak az ukrajnai háborúból. A Boeing, amely PR-válságba került, miután 737 Max repülőgépe operációs rendszerének meghibásodása két nagy horderejű balesetet okozott, jó úton haladhat afelé, hogy a konfliktus eredményeként visszaszerezze a világ vezető repülőgépgyártójának a státuszát. S bár a Boeing két egymást követő negyedévben is veszteségeket könyvelt el, júniusban óriási szerződést kötöttek a német kormánnyal, melynek értelmében nehéz teherszállító helikopterek szállítását garantálták, miután Berlin 107 milliárd dolláros alapot hozott létre katonai befektetésekre az ukrajnai háborúra adott közvetlen válaszként.

Eközben a Raytheon és a Lockheed Martin is folyamatosan gyártja a Javelin páncéltörő rakétarendszert, amelyet “Ukrajna ellenállásának szimbólumának” tituláltak.

“Annyira fontosak – ezek a fegyverek – , hogy szól egy történet ukrán szülőkről, miszerint újszülött gyermekeiket “Javelin”-nek vagy “Javelina”-nak nevezték el” – hangoztatta Joe Biden amerikai elnök májusi látogatása során a Lockheed Martin üzemében. Az alabamai Troyban, abszurd módon hangsúlyozva a cég létfontosságú szerepét az ukrajnai háborúban.

Az Egyesült Államok több mint 8500 Javelin páncéltörő rendszert küldött Ukrajnának február óta, a Pentagon 2021-es költségvetése szerint durván 178 000 dollárért darabját. A Lockheed mindeközben a termelés folyamatos fokozására törekszik, s ennek következtében részvényeik hatalmas növekedésnek indultak.

Shapiro irányelvei és Zelenszkij elképzelései tehát egy totálisan militarizált államhoz vezethetnek, mely NATO szponzoráltként, vagy inkább USA csatlósként szerepelne a világpolitika színpadán, s ezzel létrehoznának egy Izraelhez nagyon is hasonlatos államot Oroszország határán.

(The Grey Zone nyomán Szent Korona Rádió) 

Ukrajna és a zsidók – Az Antikrisztus eljövetelének újabb állomása?

Kiegészítések a cionisták ukrajnai céljairól és az ország nevetséges államigazgatásáról