A külföldi önkéntesek gyorsan halnak az “ukrán csapdában”, vagy az ukránok verik péppé és lövik agyon őket… Wali mégis él? Dél-koreaiaknak sem tetszik a front (frissítve: 2022. 03. 19.)

Az elmúlt egy hétben állítólag nagyon sok önkéntes, külföldi exkatona-exkommandós csatlakozott megvédeni Ukrajnát. Sokan már vagy halottak, vagy mélységesen csalódtak… Néhány beszámoló alább, ami kimarad a fősodrat híradásaiból, hiszen azt szajkózzák, hogy Ukrajna nyerésre áll és az orosz hadsereg béna. A külföldi zsoldosok elhitték az ukrán (CIA) propaganda szöveget, majd találkoztak a valósággal. Wali halála körül vannak még rejtélyek…

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Háborús, exkluzív anyagok, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Újabb amerikai veterán menekült el az “ukrán csapdából” nagy csalódottságában avagy az önkénteseket agyonlövő ukránok

Henry Hoeft, volt amerikai katona is lelkesen ment ki harcolni az oroszok ellen, de mikor szembesült azzal, hogy nekik a legelavultabb felszerelés jut félig üres tárakkal, és az ukránoknak csak arra kellenek, hogy ők legyenek a csali, amikor a lesállásuk elé csalják az orosz katonákat, egy hét alatt elvesztette az illúzióit.

Végül egy honfitársával eldobálták az összes katonai felszerelésüket, elbújtak egy mentőautóban, és meg sem álltak a lengyel határig. Hoeft most azt mondja, hogy senki ne menjen Ukrajnába harcolni, mert “ez egy csapda”.

“Rosszul felszerelt ágyútöltelékként használnak fel minket az oroszok ellen”

-tette hozzá az amerikai veterán.

De ő még mindig jobban járt, mint a Volnovakhánál bevetett külföldiek. Amikor az oroszok itt áttörték a frontot, az ukránok csak a saját sebesültjeik evakuálásával törődtek, a jelek szerint a külföldieket egyszerűen csak tarkón lőtték. Amikor erről az orosz oldalakon megjelentek az első fotók, még nem derült ki, hogy ki végzett velük, lehettek akár az oroszok is. De most így, hogy amerikai oldalak is kezdik megerősíteni a hírt, valószínűleg az ukránok küldték át őket a másvilágra (logikusan nézve az oroszoknak sokkal többet értek volna élve az elfogott nyugatiak).

Wali mégis él?

Március 14-én, hétfőn a Daily Mail brit újság – amely ugyan bulvárlap –, terjedelmes telefoninterjút közölt Walival, aki ezek szerint az ostromlott Kijevben tartózkodik, és egy többemeletes ház tetejéről tartja szemmel a környéket a legendárium szerint. Az interjú egésze nettó ukrán háborús propaganda, de azért idézzük:

Nem szívesen lövök le senkit sem – mondta Wali a brit lapnak. – De ha eljön az ideje, tétovázás nélkül meghúzom a ravaszt. Ha Putyin el akarja foglalni Kijevet, nagy árat kell fizetnie. Senki sem akarja itt az oroszokat, minden kijevi ellenáll a betolakodóknak. Őrült pusztítást fogunk véghez vinni a soraikban. Annyian meg fognak halni, hogy Kijev lesz nekik az új Sztálingrád.

Wali fia múlt szombaton ünnepelte első születésnapját odahaza Kanadában, valahol Québec tartományban. (Wali anyanyelve a francia.)

Kijev hatalmas város, rengeteg épülettel, nem egy falucska. Ha az oroszok bemerészkednek a kijevi utcákra, remek célpontot nyújtanak nekem és az ukrán mesterlövészeknek. Nem is fogják tudni, hogy honnan lőtték agyon őket. Az oroszok már kudarcot vallottak Harkivnál és Mariupolnál, egyik várost sem tudták bevenni, pedig ezek jóval kisebb városok Kijevnél. Mindenkinek az lenne a legjobb, ha meg sem kísérelnék a Kijev elleni támadást.

A civilben informatikusként dolgozó Wali arról is beszélt, hogy a főnöke, egy ukrán származású kanadai vállalkozó – akinek a rokonai több ostromlott városban szenvednek – beszélte rá arra, hogy elmenjen harcolni Ukrajnába.

Úgy éreztem magam, mint a tűzoltó, amikor meghallja a vészcsengő berregését, hogy valahol tűz van – érzékeltette a szituációt. – Felszálltam az első, Lengyelországba tartó repülőgépre, és másnap már ott is voltam a helyszínen. A párom nem akart elengedni, de aztán megértette, hogy mennem kell, 4000 mérföldről érkezik a segélykiáltás. Kötelességgel tartozom a családomnak, de a nagyvilágnak is. Egy perccel sem maradok tovább Ukrajnában, mint ameddig feltétlenül szükséges. De addig maradok!

Wali arról is beszélt, hogy a legnehezebb pillanat az volt, amikor videóüzenetben egy percre bepillantott a fia születésnapi partijára.

A sötétben gubbasztottam egy kijevi épületben, és potyogtak a könnyeim – mondta.

Aztán felidézte, milyen megható volt a fogadtatása, amikor átlépte a lengyel–ukrán határt.

Forró kézszorításokkal és ölelésekkel fogadtak az ukrán harcosok, miközben velem szemben özönlöttek a Lengyelországba tartó menekültek.

Wali visszaemlékezett azokra az időkre, amikor 2015-ben Észak-Irakban harcolt a kurd csapatok oldalán az Iszlám Állam martalócai ellen.

Egy alkalommal egy buldózerrel hatoltunk be az ISIS által ellenőrzött faluba, úgy fedeztük magunkat, hogy gyalogsági ásót tartottunk a fejünk elé. Nem kaptunk légi fedezetet, semmit, magunkra voltunk hagyva, meg voltam győződve, hogy ez életem utolsó csatája, de az ISIS fegyveresei annyira megdöbbentek a merészségünkön, hogy futásban kerestek menedéket.

Wali azt is elmondta, hogy az ukránoktól kapta a 6000 dolláros mesterlövész puskáját.

Nincs bennem jó érzés, arra gondolok, hogy akikre leadom a lövéseket, azok többnyire 19-20 éves kiskatonák, akik nem is olyan régen még maguk is kisbabák voltak, akárcsak az én fiam. De a háború ilyen, kegyetlen. Ha meg kell halnom, azzal a tudattal fogok meghalni, hogy a fiam egyszer majd büszke lesz az apjára.

Eddig a Daily Mail-interjú, amit hétfőn készített a lap. Az utolsó mondatra reflektálva annyit meg kell jegyezni, hogy mindez március 14-én volt, napokkal azok után, hogy az oroszok Wali halálhírét keltették, akár Javorivban, akár Mariupolban. Tehát azok az információk valótlanok voltak. Az azonban nem zárható ki, hogy az azóta eltelt időben elesett a kanadai lövész.

Egy-két napja már azt is tudni vélik bizonyos források, hogy Wali igazi neve Willy Dobid, és tényleg elesett a harcokban, de egyelőre független forrásból semmit sem erősítettek meg. Sem azt, hogy él, sem azt, hogy meghalt.

A dél-koreaiak sem erre számítottak

Lee Geun dél-koreai zsoldos és csapata segítséget kért Ukrajnából való elmeneküléséhez, ahová azért érkezett, hogy részt vegyen a kijevi rezsim oldalán vívott fegyveres harcokban – írja a Joseon Ilbo című dél-koreai lap.

Korábban Lee Geun a dél-koreai hadseregben szolgált, a haditengerészet különleges erőinek egykori kapitánya és népszerű katonai blogger. Most állítólag Lviv régióban van, és könyörög a dél-koreai külügyminisztériumnak, hogy segítsen neki és csoportjának hazajutni.

Lee Geun kezdetben “Kijev védelmét” tervezte, de rájött, hogy ez a háború teljesen más mint amihez szokott, és az orosz hadsereg erői jelentősen felülmúlják a koreaiak által választott oldalt. A „bátor” koreai, miután felismerte, hogy nem tud videókat rögzíteni a videóblogjába, és meg is halhat, megpróbált Lengyelországba menekülni, de a határon visszafordították, mivel Ukrajna területén illegálisan tartózkodott.

Nem irigyeljük Lee Geun helyzetét, mert hazájában a helyi törvények szerint büntetőeljárás elé néz – zsoldoskodás és Ukrajna államhatárának illegális átlépése miatt, – írja a Rusvesna.

A brit felcser, aki ledöbbent majd a “sajátjai” össze is verték  – mindezt az első bevetésén

Jason Haigh a brit hadsereg egykori katonája, harctéri medicje (felcsere) volt, aki rögtön az ukrán háború kitörésekor elhatározta, hogy önkéntesként segíti Ukrajnát, majd meg is valósította álmát. De a kaland nem úgy sült el, ahogy tervezte.

Jasont rögtön bevetették a hosztomeli reptérért folyó harcokban, ahol ledöbbent az orosz tűzerőtől. A támadó ejtőernyősöket vadászbombázók és helikopterek is támogatták. “Sosem találkoztam még ekkora tűzerővel. Irak és Afganisztán teljesen más volt. Az orosz egy modern, konvencionális hadsereg.” (Hát igen, egy poros faluban a rozsdás AK-k éppen hogy elsültek, itt meg volt azért más is…)

Az egységük az erdőben keresett fedezéket társaival, majd elkeveredett tőlük (van az úgy, hogy néhány katona túl messzire keveredik a harctól… ezt hívják menekülésnek). Utána jött az újabb meglepetés, mikor az ukrán biztonsági egységek szabotőrnek nézték, és elfogták a gyanús külföldit. Ő próbálta elmagyarázni angolul, mit is keres ott, de a jelek szerint az ukránoknak nem volt erőssége az angoltudás. Ők inkább ököllel beszélgettek, kegyetlenül össze is verték a britet, dőlt a vér mindenéből. Végül elvették a telefonját, amiből meggyőződtek, hogy tényleg nem orosz, és csak ekkor engedték el.

Jasonnak viszont pont elég volt ennyi élmény az országból, így beállt a több százezernyi menekült közé, és a lengyel határon keresztül elhagyta Ukrajnát, mondván, hogy ő nem meghalni ment oda, hanem ellátni a feladatát, a harctéri sebesültek ellátását. Nyilván az ukránok nem nagyon törődtek se az életével, se azzal, hogy neki alapvetően mi a specialitása.

A 200 önkéntesből 30 maradt életben

Nolan Peterson Ukrajnában dolgozó amerikai haditudísító Twitteren bejelentette, hogy miután az orosz hírszerzés felderítette, az orosz légierő vasárnap hajnali csapása teljesen megsemmisített egy Lviv melletti kiképzőbázist. Itt feltehetően nyugati kiképzők is képezték az ukrán hadseregbe érkező külföldi önkénteseket, továbbá a nyugati fegyverszállítmányokból is futottak be ide. Eddig azt hitték, hogy az ország legnyugatibb részén biztonságban vannak… tévedtek.
Peterson szerint a külföldi zsoldosok/önkéntesek 200 fős kontingenséből már csak 30-an maradtak. A többi vagy halott, vagy visszamenekült Lengyelországba.

Az oroszok szerint 180 főt öltek meg a bázison tartózkodókból, az ukránok 35 halottat ismernek el. Az arányokra azért ebből is lehet következtetni.

10 lőszerrel a tárban küldték volna harcolni

Videón panaszkodik egy, a Grúz Területvédelmi Légióhoz csatlakozott brit zsoldos a britek és az amerikaiak óriási veszteségeire a bázisukra (lásd fenti bekezdést) mért csapás következtében, valamint az ukránok hozzáállására: Kijevbe akarták küldeni mindössze 10 lőszerrel a gépfegyverekhez. Ennek eredményeként ő és társai visszatértek Lengyelországba, bár a határon nem problémamentesen. Érdemes végig nézni, senkinek se ajánlja az utat….

A brazil zsoldosnak sem úgy sült el, ahogy gondolta…

Egy Ukrajnában tartózkodó brazil zsoldosról készült videó egy Lengyelország felé tartó autóban: „Nem tudom, mit mondjak, különleges erőktől leszereltek érkeztek a világ minden tájáról, Franciaországból, egész Európából, Dél-Koreából, Chiléből, Amerikából, Kanadából. Kiválóan képzett srácok a világ minden tájáról. És akkor nagyon egyszerűen csak annyit tudok mondani, hogy mind halottak. Mind megsemmisültek. Csak egy dolgot nem értesz, hogy a repülőgép hogyan lő rád rakétákat. Nem értem hogyan mértek be. Mindennek vége, mindennek vége. Az egész egységünk megsemmisült.”

Wali, a leghíresebb és eredményesebb élő mesterlövész is meghalt?!

Magánszemély Facebook-bejegyzésére hivatkozva, hogy Wali meghalt. Eddig (2022.03.15.) sehol sem erősítették meg, vagy cáfolták, hogy a kanadai, “Wali” becenevű “sztár” mesterlövész is meghalt a harcokban, állítólag Mariupol környékén lőtték le az orosz különleges erők, 20 perccel a hadműveleti zónába érkezése után. Más források szerint ő is azon a bizonyos támaszpontra érkezett meg (20 perce tartózkodott Ukrajnában).

Azért érdekes a híradás, mert Mariupol egy ideje körbe van véve, az is csoda lett volna, ha bejut. De az is lehet, hogy a város felmentésére indított vállalkozásban vett részt. Waliról amúgy azt kell tudni, hogy ő is leginkább a világ hátamögötti, poros falvakban remekelt, ahol enyhén szólva is a technika, élőerő, tűzerő is az ő oldalukon volt. Ez most viszont más…
Magyarországon is toboroznak
Olvasónktól kaptuk a fenti képernyőmentést: Facebookon toboroznak az ukránok melletti harcokban való részvételre. A fentiek fényében “megéri”. A hirdetés erre a honlapra mutat, ahol lehet érdeklődni az egyébként a magyar törvényekkel szembemenő útról.

(Gerilla, IntelSlava és egyéb anyagok nyomán Szent Korona Rádió)

 

Ne csak a nyugati médiából tájékozódj! Kadirov Ilona Musknak üzent (frissítve: 2022.03.14. 21:17)

 

Tovább dagad az ukrán drón ügye – 120 kg-os bomba volt rajta