Megerőszakolták (?) a Metaverzumban!

Digitális nemierőszak. 2022-re eljutottunk arra a szintre, hogy ezentúl ezt is a közbeszédben való használat tárgyává kell tennünk, ugyanis a Mark Zuckerberg által fejlesztett Metaverzumban a tesztüzem elindítása után szinte azonnal megtörtént. 

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A Metaverzummal lényegében Zuckerberg a valóság helyettesítését, annak képmását igyekszik létrehozni, mely számításai szerint azt nagyrészt fel is válthatja majd. A technika problematikájának kifejtését már korábban itt közreadtuk.

A Metaverzumnak jelenleg már fut egy próbaüzeme, melyet számos “szerencsés” tesztelő vehet igénybe. A legelső tesztek bebizonyították, miszerint nem valószínű, hogy jó vége lesz a digitális történetnek. A közösségi médiák platformjain tapasztalhattuk, hogy azok az emberekből a legrosszabbat hozzák ki: érvrendszerek nélküli, személyeskedő kommentek, deviáns eszmék gátlástalan terjesztése és felfokozott erőszakosság. A “testet öltött” Facebook úgy tűnik, még erőteljesebben kihozza az egyénekből a jellemnélküliséget és az emberi identitás alatt megnyilvánuló viselkedési formákat.

Történt ugyanis, hogy Nina J. Patel 43 éves londoni családanya is jelentkezett tesztelőnek, belépett a virtuális világba, majd szürreálisabbnál szürreálisabb jelenetek következtek. 60 másodpercig boldogan elvolt, majd karakterét 3-4 férfi kinézetű avatar inzultálni kezdte és csoportosan megerőszakolta (?), közben az alkalmazás használatával fotókat készítettek. A nő siránkozásában azt is leírta, hogy mikor szabadulni próbált, utána üvöltötték, hogy “ne mondd, hogy nem élvezted” és “élvezz a fotóra”.

A Verge hetekkel korábban írt arról, hogy egy beta tesztelőt egy idegen zaklatott. Az áldozat azt emelte ki, hogy a zaklatás a virtuális valóságban sokkal megrázóbb és valóságosabb élmény, kiemelve, hogy a legmegalázóbb része a traumának a bámészkodó avatarok voltak, akik láthatóan élvezték a helyzetet.

A híradások arról nem számoltak be, hogy miként is nézhet ki egy digitális nemierőszak, sőt a nő valódi lényében kárt sem tehetett, ugyanis csak a virtuális képmásával történt meg.

A problémát így két aspektusból is meg kell vizsgálnunk. Az egyik, hogy az online világban, mivel az emberek nem tartanak a következményektől, mindennemű állatias ösztönüket szabadon eresztve, ész nélkül hajtanak végre kegyetlen cselekedeteket. Másrészről viszont, tapasztalható volt, hogy azonnal megjelentek a feminista jogvédők Nina ügyében, ugyanis a Meta alelnöke, Vivek Sharma azt merte nyilatkozni, hogy a nő hibázott, ugyanis nem állított be olyan biztonsági beállításokat, melyek ezt a problémát megelőzték volna. Ergo Sharma az áldozatot hibáztatja, ahogyan a mindennapi életben is hozzáállnak a “toxikus férfiak” a nemi erőszakok eseteihez – mondják a feministák.

Most komolyan, sem az erőszakot tevő férfiaknak nem származott semmiféle jó a tettből, sem a nőt nem érte volna semmiféle trauma abban az esetben, ha nem az adathalmazokból álló, virtuális, nemlétező karakterével azonosítaná magát. Ugyanaz a helyzet, mint amikor egy videójátékban lelőnek. Akkor sem rohan az ember azonnal a temetkezési vállalkozóhoz.

Facebook: teljes gőzzel a valóság sárba tiprása felé

A Facebook tovább fejleszti a virtuális rabságot

(444 nyomán Szent Korona Rádió)